Насловна Друштво Марковић подијелио задужења академицима ЦАНУ

Марковић подијелио задужења академицима ЦАНУ

8
ПОДИЈЕЛИ

Новоизабрани премијер Црне Горе Душко Марковић састао се јуче са академицима Црногорске академије наука (ЦАНУ), а на састанку је истакнуто да државу треба учинити „одрживом у националном и идентитетском смислу“.

Да ли „минимум сагласности о нациoналним интересима“ значи максимум притиска на Србе у ЦГ?

Како преноси РТЦГ, Марковић је, уз подсјећање на кључне политичке одлуке донијете у претходном периоду, од обнове независности преко одређења за европске и евроатлантске интеграције, казао да Влада очекује од ЦАНУ да у наредном периоду „сугерише како превазићи актуелне проблеме који оптерећују црногорско друштво, кроз трагање за компромисом око минимума сагласности о кључним националним циљевима“.

Марковић је на радном састанку са предсједником ЦАНУ Драганом Вукчевићем казао да су унутрашње подјеле и непостојање друштвене кохезије озбиљно ограничење за још динамичнији развој државе.

„Марковић је рекао да ће ЦАНУ на том плану имати пуну подршку Владе, укључујући и финансијску, а договорено је и јачање сарадње са ресорним министарствима на конкретним пројектима“, наводи се у саопштењу Владе, што значи да ће подршка евроатланским интеграцијама и национална унификација друштва бити услов за Владину подршку академској заједници.

Веза руководства ЦАНУ са приватним факултетом УДГ

Подсјећамо да је Драган Вукчевић један од оснивача и власника приватне установе Универзитет Доња Горица (УДГ). Поред Вукчевића, оснивачаи и власници су бивши премијер ЦГ Мило Ђукановић, либерални економиста Веселин Вукотић и бизнисмен Томислав Челебић. Установа је основана 2008. године. Вукчевић је био декан и редовни професор на Правном факултету у Подгорици, а сада је декан Факултета правних наука у Подгорици (у оквиру УДГ).

Један од потпредсједника ЦАНУ, Ђорђе Борозан, такође је предавач на УДГ, а од септембра 2011. године обавља функцију декана Хуманистичких студија (УДГ).

Подсјећамо, такође, да је актуелни предсједник ЦАНУ, Драган Вукчевић, од 1. августа 2016. на тој функцији замијенио академика Момира Ђуровића, чији је мандат обиљежило низ контроверзи у односу ЦАНУ – Влада ЦГ, па чак и тужба коју је ЦАНУ покренуо против државе због неисплаћених буџетских средстава за 2013. годину.

Академик Момир Ђуровић тада је навео да је тадашња министарка науке Сања Влаховић предложила да се средства ЦАНУ исплаћују Дукљанској академији наука.

“Ми трпимо због јавашлука Владе, због самовоље једне министарке, која је, замислите, предложила да се наша средства исплаћују дукљанској академији. Ми инсистирамо на њеном саслушању”, казао је бивши предсједник ЦАНУ, Момир Ђуровић у септембру 2015.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  О каквом друштву се ради најбоље говори слика дрхтавих академика пред првом виолином удбе. То су они „академици“ који стоички трпе све друштвене изазове и ћуте. Само ћуте драги „академици“ и гледају свијет са олимпских висина. Зашто ћуте? Па само зато што јод њих још титра нада да ће им вратити академски додатак. А кад врате, онда могу да раде и стварају. Да се баве проблемима. То ће бити поплава сугестија, критика и добрих рјешења. Као што је било некад, прије него што су им укинули додатак, сјећате се? Удбаш је срећан кад види испред себе шприцер интелектуалце како упијају сваку његову ријеч. Сараднике своје, жбириће жмиркаве, престрашене, као ономад на универзитету. Баш су били слатки ?

 2. 0
  0

  Sve jasno kao dan treba da se dovrsi dukljanizacija crne gore i po mogucnosti da postanemo crveni hrvati.Kukala nam majka na koje smo grane dosli.

 3. 0
  0

  inflacija akademika ,je isto kao inflacija novca.Pitali jednu babu kad je bila inflacija devedesetih godina,koliko je bilo naroda na sprovod,ja mislim ndje oko meleon,a nece biti jadna meleon, a ona odgovri a sta ti je melon danas.
  Minimum saglasnosti oko nacionalnih interesa,sta ova „gopsoda“ pod tim podrazumijeva,i kako oni o tome da razgovaraju ,ne misle valjda da je nacija pekara gdje se proizvode i prodaju peciva.
  nama je nacija starija i od CRKVE SVETOSAVSKE,a oni su postovaoci djela i lika Pirca Birolija,bar da su naucili praviti pastu pa da ih po necemu mozemo prepoznati.Sto god urade to treba ignorisati jer ta nazovi akademija je napravljena da se nacija iz koje potekose nekada pokusa urusit,naravno uz finasisku podrsku,koja ce vjerovatno i ovaj put biti glavna vodilja i put „naucnih“dokazivanja toga sto su oni umislili da jesu.
  Naucni minimu saglsnoti,je po njima zatiranje i unistavanjem svega predhodnog dok se ta i takva akademija nije osnovala,kada su trebali podignuti glas oni su cutali ,izuzev pojedinaca,kojima ruku na srce i ne treba takva akademija.Nikada nijesu osudini nista sto je ova i predhodne vlasti uradili protivu svojega naroda,Njihovo najvece dostignuce je isto jednako cigaretama Lovcen ,to je bila jedina slika s mauzolejom kao simbolom proizvoda u to komunisticko vrijeme ,niko se nije drugi usudio da stavi taj simbol ili amblem samo CANU i industrija cigara,jedanki su im i proizvodi!

  Montenegrin Academy Of Sciences and Arts

  Lovcen -King – Size

 4. 0
  0

  Ne u ekonomskom, privrednom, socijalnom … nego “ odrzivom u nacionalnom i identitetskom smislu „!?
  Boze, udbaske budale!
  Zar, tisucljetnu dukljaniju i e viva vero Montenegro?
  Kao da su one od juce!
  Nacionalno i identitetski, od juce!?
  Da nece mozda da kaze, e, su do juce bili Srbi, pa sad Akademija da upregne u preumnjvanje Srba, kako joj je to i jedini zadatak, punoj znanja i politickog poleta!?
  Nece valjda CANU da se bavi naukom i svonim poslom!
  Lud, zbunjenog …

 5. 0
  0

  Kakva akademija takav i drhtavi policijski govor! Momir Djurovic ne bi pristao na ovo! Sledeca posjeta je posjeta SPC-u i strukovnoj crkvi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here