Насловна Друштво Марковић би да посланици шефују ВДТ-у

Марковић би да посланици шефују ВДТ-у

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланица Позитивне Црне Горе Азра Јасавић поднијела је Предлог за измјену закона о државном тужилаштву због одредбе која посланицима враћа могућност да предложе разрјешење врховног државног тужиоца.

Jasavic-azra-poz

То је, како је навела, супротно Уставу, који је управо и промијењен на инсистирање Европске комисије како би се смањио политички утицај на правосуђе.

Наиме, Министарство правде је, према информацијама “Вијести”, у посљедњем тренутку, уочи гласања о Закону о тужилаштву а током расправе на Одбору за политички систем, вратило одредбу да предлог за разрјешење ВДТ-а Скупштини може поднијети 25 посланика.

Јасавићева у предлогу измјене закона наводи да је то супротно амандманима на Устав, којима је предвиђено да предлог за разрешење може поднијети једино Тужилачки савјет.

Свака иницијатива зато мора бити упућена њему, како би је као предлог прослиједио парламенту а чиме би се избјегло кршење Устава. Јасавићева зато у измјенама предлаже да 25 посланика могу поднијети иницијативу за разрјешење ВДТ Тужилачком савјету, наводећи да немају права да то директно процесуирају у Скупштини.

Министарство је у посљедњем тренутку у закон вратило и ставку да министар правде може иницирати разрјешење ВДТ-а, иако је бивши министар Душко Марковић на Одбору за правосуђе и управу, био сагласан да се она брише.

По закону о тужилаштву, Министарство правде је надлежно за тужилачку управу, али не и за рад самих тужилаца. Уколико парламент не подржи иницијативу Јасавићеве, коју су потписале њене колеге из партије, она ће се обратити Уставном суду.

Нови Закон о тужилаштву је почео да се примјењује од овог мјесеца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here