Насловна Политика Марић: Деполитизација ВДТ-а производ одлуке посланика

Марић: Деполитизација ВДТ-а производ одлуке посланика

0
ПОДИЈЕЛИ

sud

Избор врховног државног тужиоца биће озбиљан тест за представнике власти и опозиције, а биће тешко донијети одлуку која ће задовољити обје стране, без посредовања представника Европске уније, сматра правник Борис Марић, преноси Мина.

Пријављивање на јавни позив за избор ВДТ Црне Горе, који је расписао Тужилачки савјет, истиче сјутра а ВДТ ће се бирати двотрећинском подршком у парламенту, односно тропетинском већином у другом гласању.

,,Врло тешко ће се у овом тренутку доћи до рјешења које ће задовољити и власт и опозицију. Ово ће бити озбиљан тест и за једне и за друге, да ли могу доћи до врло тешке и одговорне одлуке, а да у њеном доношењу не посредују представници ЕУ”, рекао је Марић.

Он је нагласио чињеницу да је избор ВДТ-а само један корак предвиђен Акционим планом за Поглавље 23 у системском оспособљавању државних институција за пуну и мјерљиву борбу против корупције и организованог криминала.

Критеријуми које треба да испуњава кандидат за ВДТ су, додао је, законски прописани, али оно што је битно за јавност односно прављење основе за повјерење јавности у изабраног кандидата је легитимитет који он треба да добије у Скупштини Црне Горе.

,,Парадоксално звучи, али основа за потребну деполитизацију рада ВДТ-а управо лежи у квалитету и карактеру одлуке коју ће донијети посланици. Консенсуални договор у Парламенту око особе која ће бити ВДТ значила би прављење потребног почетног легитимитета за самосталан рад, даље би све зависило од самог ВДТ-а”, саопштио је Марић.

,,Посебно је за очекивати да се појаве кандидати у јавности препознати као утемељени и активни критичари јалових резултата у борби државе против корупције и организованог криминала, а испуњавају све формалне услове за ову одговорну и опасну функцију”, поручио је Марић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here