Насловна Политика Мараш: Апсурдно да ДПС контролише изборни процес

Мараш: Апсурдно да ДПС контролише изборни процес

0
ПОДИЈЕЛИ

vuk maras

Скупштина Црне Горе треба да преиспита предложено рјешење према којем би привременим одбором за праћење примјене изборног законодавства предсједавао представник власти, јер је Демократска партија социјалиста до сада показала бројне примјере злоупотреба у изборним процесима и опструкција у спровођењу регулативе, сматрају у Мрежи за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

Директор МАНС-овог мониторинг програма Вук Мараш казао је за „Дан“ да је ДПС приликом реформе изборног система и доношења закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања највише опструирао процес.

Покушавали су да доведу до ситуације да се никакве реформе не десе да би могли да и даље несметано злоупотребљавају ресурсе и државна овлашћења, односно да купују гласове. Јасно је да ДПС нема апсолутно никакав интерес да се унаприједи изборни систем, а поготово контрола у располагању са државним новцем. Тиме би се смањио простор за незаконито дјеловање које се до сада показало кроз аферу „Снимак“ и бројне друге случајеве које је МАНС успио да докаже и који се налазе пред тужилаштвом“, истакао је Мараш.

Како напомиње, ДПС сигурно неће сјећи грану на којој сједи и зато од те партије треба очекивати и даље опструкције на највећем могућем нивоу.

Управо би ДПС, према оваквом предлогу, као највећа партија могао да полаже право да именује предсједника привременог одбора, што би значило потпуно дезавуисање тог скупштинског радног тијела. Зато сматрам да треба предложити потпуно супротно рјешење, по којем би опозиционар био предсједник, а представник власти замјеник предсједника поменутог одбора“, појашњава Мараш.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here