Насловна Друштво МАНС: Вукица Јелић одавно случај за тужиоца

МАНС: Вукица Јелић одавно случај за тужиоца

1
ПОДИЈЕЛИ

МАНС поздравља покретање истраге Специјалног државног тужилаштва у вези пилот пројекта Завода за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ) под називом „Програм оспособљавања и радног ангажовања младих на пословима спречавања сиве економије“, због којег смо 25. маја ове године поднијели кривичну пријаву против бивше директорице Завода Вукице Јелић и предсједнице Управног одбора Ранке Павићевић, саопштено је данас из МАНС-а. Оне се сумњиче да су незаконито покренуле пилот пројекат укупне вриједности 200 хиљада еура, којим се у периоду до октобра 2016. године планира запослење 100 високошколаца, јер Програмом рада Завода за запошљавање Црне Горе за 2016. годину није предвиђено спровођење тог програма и нијесу обезбијеђена посебна средства за његову реализацију.

Остатак саопштења преносимо у цјелости:

Поред тога, ни Националном стратегијом запошљавања и развоја људских ресурса 2016-2020 година није посебно дефинисан пилот пројекат кроз програм оспособљавања и радног ангажовања младих на пословима спречавања сиве економије, већ се само оквирно наводи да треба радити на сузбијању сиве економије.

Програмом оспособљавања и радног ангажовања младих на спречавању сиве економије, који је Влада усвојила почетком маја ове године, иницијално је планирано да партнери на пројекту буду Министарство рада и социјалног старања, Министарство финансија, Министарство унутрашњих послова, Пореска управа и Управа за инспекцијске послове.

Међутим, јавним позивом од 18. маја та листа је сведена на Управу за инспекцијске послове, Пореску управу и Управу полиције, а више се не помињу Министарство рада и социјалног старања, Министарство финансија и Министарство унутрашњих послова, којима у међувремену управљају министри из опозиционих партија.

У позиву се наводи да ће програм бити реализован у оквиру пројекта Европске уније „Активне мјере тржишта рада за запошљивост“, гдје су Заводу партнери Министарство финансија и Министарство рада и социјалног старања, па то упућује на закључак да би средства за исплату могла бити повучена са буџетских позиција једног од та два министарства, или могуће и оба.

Према Програму, млади који ће бити запослени треба да пружају техничку помоћ при регистрацији пореских обвезника, обвезника доприноса и осигурања, контроли исправности регистрационих пријава и рјешења о регистрацији, примјени позитивних пореских прописа, примјени и обради пореских пријава, обради и сређивању пореских евиденција, раду call центара, реализацији пројекта „Буди одговоран“ и другим пословима инспекцијских служби утврђених оперативним планом рада.

Програм треба да буде спроведен у трајању од четири мјесеца, почев од 25. маја 2016. године, а програмске активности ће бити реализоване на територији Главног града, Пријестонице и свих општина у Црној Гори. Директну циљну групу чине 100 незапослених лица са стеченим високим образовањем, животне доби до 29 година, са радним искуством у најкраћем трајању од девет мјесеци. Мјесечна зарада је 300 еура нето.

Будући да се у октобру 2016. године планирају парламентарни избори у Црној Гори, основана је сумња да је свјесно пројектован термин за објаву јавног позива незапосленим лицима за учешће у поменутом програму, како би се у непосредном предизборном периоду могла обезбиједити ванредна запошљавања и тиме остварити политичка предност на терену.

Vukica JelicМАНС је крајем прошле године против Јелићке и Павићевићке поднио одвојену кривичну пријаву због сумње у злоупотребу службеног положаја у вези покретања три програма ЗЗЗЦГ укупне вриједности 750 хиљада еура без претходно издате сагласности Комисије за контролу државне помоћи и без обезбијеђених буџетских средстава. Ти програми, којима је планирано запослење близу 800 људи, покренути су ванредно крајем септембра, а у наредном периоду реализована објава позива и запослења.

Почетком године Вукица Јелић је у Скупштини Црне Горе изјавила да је незапосленост најважнији проблем који грађане тишти на изборима, те да је „њен задатак да програм који је Демократска партија социјалиста обећала грађанима, а тиче се запошљавања, спроведе“.

„Добиће изборе она партија која буде понудила идеје и рјешења како да се тај проблем ријеши, шта да урадимо да се људи запошљавају. За сваког запосленог човјека људи ће гласати не четири гласа, него десет, јер ће вјеровати грађани оним партијама које знају како да ријеше проблем“, изјавила је тада Јелић.

На крају указујемо да то, колико је Вукица Јелић транспарентно и законито водила ЗЗЗЦГ, показује и чињеница да је наше захтјеве по основу Закона о слободном приступу информацијама одбијала с образложењем да их МАНС „злоупотребљава“ за истраживања и објаву информација у јавности.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    a nije ona kriva greote…radi kako joj muž kaže…pa čak mora da zapošljava i rodbinu od zoranove ljubavnice 😛

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here