Насловна Политика МАНС: Радници да се укључе у јавну расправу о измјенама Закона о...

МАНС: Радници да се укључе у јавну расправу о измјенама Закона о стечају

0
ПОДИЈЕЛИ

Мрежа за афирмацију невладиног сектора МАНС поново је позвала Владу Црне Горе и Министарство економије да продуже јавну расправу о измјенама Закона о стечају и организују округле столове на којима би се разговарало о понуђеним рјешењима, нарочито на сјеверу, гдје је привреда уништена управо кроз стечајне поступке.

mans

МАНС сматра да је потребно да се у јавну расправу укључи најшира јавност, прије свих радници.

“Поред тога, досадашња пракса показује да су многи домаћи тајкуни користили стечај и долазили до вриједних некретнина најчешће на два начина – тако што су за мале суме куповали фирме које су већ биле у стечају, или тако што су кроз куповину акција на берзи постајали већински власници и онда покретали стечај. У оба случаја циљ нових власника није био оздрављене фирми, већ продаја вриједних некретнина које су касније отуђивали за милионске износе и тако профитирали, док су радници остајали без посла и на улици. Због свега овога неопходно је да се што шира јавност, а посебно оштећени радници, али и они који би на свом примјеру тек могли да осјете штетност приједложених рјешења, укључе у расправу на ову тему, како би се дошло до најбољих законских одредби, које ће првенствено штитити раднике, а не бити на њихову штету”, саопштио је МАНС.

Како истичу, јавна расправа траје до 25. јануара, а с обзиром да се ради о једном од системских закона који има огроман утицај на хиљаде радника не само државних, већ и приватних предузећа, било би крајње лицемјерно читав поступак израде закона спровести иза њихових леђа и заинтересоване стручне јавности.

“Ово тим прије што је низ понуђених рјешења у нацрту закона о стечају веома проблематичан и њихово усвајање би значило даље уништење црногорске привреде и распродају вриједне имовине у бесцијење, уз изостанак кривичне одговорности стечајних управника, који су у протеклим годинама на хиљаде радника оставили без ичега и допринијели да егзистенцију остварују преко социјалне помоћи”, кажу у МАНС-у.

МАНС сматра посебно забрињавајућим што су нека од нових законских рјешења осмишљена на начин да се стечај искористи као модел приватизације преосталих великих државних компанија, које Влада годинама не успијева да приватизује кроз продају свог пакета акција и на тај начин нађе заинтересоване купце.

“У том смислу је врло илустративан примјер Јадранског бродоградилишта из Бијеле, за који Влада отворено најављује да ће га продати кроз стечај. Наиме, када се има у виду ново рјешење у закону које

стечајном управнику даје могућност да прода имовину компаније чак и испод петине њене стварне вриједности, само на овом примјеру је јасно колико ће то имати погубне последице”, додаје се у саопштењу

С обзиром да случај Бродоградилишта није усамљен, а имајући у виду продају Комбината алуминијума Подгорица који је кроз стечај буквално поклоњен контроверзном никшићком бизнисмену Веселину Пејовићу.

МАНС подсјећа да је протекле седмице и од скупштинског Одбора за антикорупцију затражио да што прије размотри иницијативу коју су поднијели заједно са Невладином организацијом „Стечајци у Црној Гори“, којом траже саслушање ресорних министара о спроведеним стечајним поступцима на сјеверу земље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here