Насловна Друштво МАНС: Припрема за наставак похаре ресурса Црне Горе

МАНС: Припрема за наставак похаре ресурса Црне Горе

1
ПОДИЈЕЛИ

Мрежа за афирмацију невладиног сектора сматра да се на реду сједнице црногорског парламента налази се чак 46 законских предлога и неколико веома значајних уговора, а нова већина у Скупштини Црне Горе, за коју се у јавности оцјењује да је плод политичке корупције, очигледно покушава да их „прогура на мала врата“, упркос томе што не постоји довољно времена за квалитетну расправу о предложеним рјешењима.

Саопштење МАНС-а преносимо у цјелости:

Чињеница да за мање од пола године треба да буду одржани редовни парламентарни избори показује да није прави политички тренутак за усвајање низа закона, од којих многи садрже веома спорна рјешења и могу имати огроман негативан утицај на различите групе црногорских грађана.

Један од контроверзнијих закона о којима посланици треба да се изјасне је Закон о стечају, који је обилује спорних рјешења која отварају пут да се имовина, нарочито вриједних предузећа, прода знатно испод њене тржишне вриједности, а закон проширује и овлашћења стечајних управника, попут тога да без сагласности стечајног судије могу да узимају кредите и набављају опрему веће вриједности, или да више нијесу обавезни да припремају све потребне финансијске извјештаје компаније у стечају.

Таква ситуација је посебно неприхватљива када се има у виду да су управо стечајни управници у протекле двије деценије уништили на десетине вриједних предузећа и грубо злоупотребљавали овлашћења, у ком смислу се треба само подсјетити случаја Комбината алуминијума Подгорица или улцињске Солане, па би било оправдано да се њихова овлашћења ограниче, а не прошире.

А колико се ради о проблематичним законском предлогу најбоље показује то што предвиђа да се стечајни поступци покренути по ранијем закону окончају по одредбама новог закона, чиме се крши једно од основних правних начела забране ретроактивне примјене закона и директно се крши Устав Црне Горе.

На дневном реду сједнице парламента налази се и сет закона из правосуђа од којих је посебно значајан онај о одговорности правних лица за кривична дјела, а судећи према предложеним рјешењима Министарство правде није искористило најбоље примјере из упоредне праксе, те је изостало потпуније и цјеловитије прописивање одговорности правних субјеката за извршена криминална дјела.

Поред тога, посланици треба да се изјасне о предлозима закона о порезу на добит правних лица, о слободним зонама, измјенама закона о раду, сету закона из области заштите животне средине, али и предлогу закона о узимању и пресађивању људских органа у сврху лијечења, што све довољно говори о значају низа законских предлога о којима ће, по свему судећи, коначну ријеч дати нова и оспоравана парламентарна већина, предвођења Демократском партијом социјалиста и Позитивном Црном Гором.

Парламент треба да одобри и уговоре о истраживању и производњи нафте и гаса у црногорском подморју, које је Влада закључила са италијанско-руским конзорцијумом Ени и Новатек, упркос томе што још није усвојена стратешка процјена утицаја на животну средину која би показала стварне размјере утицаја на животну средину, те што још не постоје никакве економске студије о могућим користима од пројекта.

Пред посланицима је и одлука о још једном пројекту на црногорском приморју – уговору о коришћењу морског добра за изградњу подморске интерконекције између Црне Горе и Италије. Влада је са компанијом Терна, која гради подморски кабал, закључила штетан уговор о коришћењу зоне морског добра свјесно се одричући најмање неколико милиона еура у корист иностраног партнера, а на штету државног буџета.

Посланици треба да расправљају и о Просторном плану посебне намјене за подручје Дурмитора, одлуци о образовању привременог парламентарног одбора за надзор над истрагама случајева угрожавања безбједности новинара и медијских кућа, те низу извјештаја о раду државних агенција и институција.

Ово је само дио побројаних законских рјешења о којима Парламент треба да одлучује у атмосфери дубоког неповјерења међу политичким актерима када је њихова пажња фокусирана искључиво на чисто политичка питања и гдје ће бити изузетно тешко отворити простор за квалитетну дискусију.

Сматрамо да није случајно изабран овај политички моменат да се на дневни ред Скупштине стави оволики број важних закона којима ће се битно утицати на права грађана, али који ће прије свега отворити врата за нове бенефите такозваним „стратешким“ партнерима Владе, на штету јавног интереса.

Нова већина, за коју постоји сумња да је настала политичком корупцијом, већ је показала колико њено дјеловање може бити штетно по јавни интерес када су гласовима ДПС-а и њених сателита и владајуће коалиције и дијела опозиције изгласани уговори за Мамулу и Краљичину плажу којима се ове вриједне локације практично поклањају инвеститорима. Нема ни најмање сумње да ће ДПС наставити да, подржан гласовима својих политичких послушника, врши похару државних ресурса на најбезочнији могући начин. Усвајање закона који су тренутно у Скупштини ће им омогућити да ту похару и званично легализују.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Пријатно сам изненађен када сам прочитао да јеостало још ресурса окупиране Црне Горе које паразит јо није покрао, продао, појео, девастирао…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here