Насловна Друштво МАНС поднио кривичну пријаву Специјалном тузилаштву због тендера за Буљарицу

МАНС поднио кривичну пријаву Специјалном тузилаштву због тендера за Буљарицу

0
ПОДИЈЕЛИ

МАНС је данас Специјалном државном тужилаштву поднио кривичну пријаву против 29 лица, чланова Савјета за приватизацију и капиталне пројекте и Тендерске комисије за валоризацију локалитета Буљарица, укључујући предсједника и замјеника Савјета Мила Ђукановића и Вујицу Лазовића, због сумње да су починили кривична дјела злоупотреба службеног положаја и преваре приликом расписивања јавног позива за валоризацију Буљарице.

Саопштење директора Истраживачког центра МАНС-а Дејана Миловца:

Они се сумњиче да су незаконито и прекорачењем службених овлашћења расписали Јавни позив за учешће на међународном тендеру за валоризацију локалитета Буљарица, који је објављен 12. маја ове године, јер је значајан дио имовине која је предмет јавног позива у приватном власништу, чиме Влада директно задире у право неповредивости приватне својине које је гарантовано Уставом Црне Горе.

Поред тога, значајан дио имовине која је предмет јавног позива је оптерећен разним теретима, односно дио парцела се налази под судским споровима, хипотекама, одређени број је држава издала трећим лицима уз концесиону накнаду, док се дио налази у својинском режиму шума или морског добра.

Влада је неовлашћено огласила продају имовине велике вриједности која је у приватном власништву или је оптерећена, не дајући понуду за право прече куповине које имају сувласници по закону, не утврђујући ни јавни интерес у поступку, нити надокнаду која би се власницима исплатила. Реализацијом посла сувласницима имовине која се продаје и даје у закуп била би причињена материјална штета и теже повријеђено основно људско право на мирно уживање имовине.

Истовремено, потенцијални учесници тендера доведени су у заблуду да имовина која се нуди није искључиво власништво државе Црне Горе, па би реализација тендера довела до несагледивих штетних посљедица по државу и наступање штете која би се тешко могла надокнади

Такође, Влада је тендером понудила закуп акваторијума од око 585 хиљада метара квадратних, без просторног одређења у виду потеза наведене површине, правца простирања, координатних тачака, парцелацијског одређења или другог елемента за индивидуализацију, одређивање или одредивост ове површине мора као непокретности која је предмет уговора о дугорочном закупу на 90 година.

Јавни позив не помиње ни обавезујућу процјену утицаја на животну средину, иако је за такав правни посао предуслов израда студије утицаја на животну средину, сходно Закону о заштити животне средине. Ово посебно јер се ради о суптилном биодиверзитету будући да Буљарица задовољава три од девет критеријума Рамсарске конвенције као јединствена, ријетка и репрезентативна мочвара на Источној обали Јадрана.

Влада је јавним позивом огласила продају земљишта по почетној цијени од 108 милиона еура или 22 еура по квадрату, а купац мора бити власник, сувласник или оператер хотелског бренда од најмање два хотела са четири звјездице. Цијена закупа је два еура по квадрату земљишта годишње и 1,77 еура по квадрату акваторијума.

МАНС очекује да тужилаштво најхитније заустави Владину намјеру отимања имовине грађанима и њеног најновијег покушаја уздизања изнад Устава и закона ове државе, како би била спријечена огромна штета и распородаја вриједних државних ресурса у бесцјење.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here