Насловна Друштво МАНС почиње кампању о пријављивању корупције

МАНС почиње кампању о пријављивању корупције

0
ПОДИЈЕЛИ

Из НВО МАНС су најавили да сјутра почињу јавну кампању током које ће ове седмице обићи већину црногорских општина како би грађанима пружили основне информације о моделима пријаве случајева корупције, али и правну помоћ када је у питању подношење захтјева за слободан приступ информацијама према државним институцијама у вези са остварењем појединачних права.

„Током кампање представници наше невладине организације ће у уторак обићи већину приморских општина, у сриједу Подгорицу, Никшић и Даниловград, док ће у четвртак и петак бити у градовима на сјеверу земље“, наводи се у саопштењу МАНС-а.

Грађани црногорских општина ће у склопу ове кампање, како кажу у МАНС-у, имати могућност да директно на терену контактирају представнике МАНС-а и упознају се са начинима пријаве случајева корупције, нарочито најновијих механизама којима се гарантује потпуна заштита анонимности.

Из МАНС-а подсјећају да ова организација већ деценију грађанима пружа могућност пријаве корупције телефонским путем, имејлом, личном доставом, а у новије вријеме и путем друштвених мрежа или посебних апликација на мобилним телефонима.

„Од почетка рада СОС линије за пријаву корупције пријављено нам је преко пет хиљада случајева, односно око 500 годишње“, каже се у саопштењу.

МАНС истиче да грађани играју значајну улогу у откривању корупције, а колика је њихова стварна моћ можда најилустративније показује случај Земљорадничке задруге Грахово и хапшења одговорних у том предмету, у којем је тужилаштво процијенило да је штета 10 милиона еура. Случај је МАНС-у пријављен анонимно, а након свеобухватног истраживања и прукупљања документације, они су поднијели кривичну пријаву, која је и процесуирана.

Поред тога, представници МАНС-а су најавили да ће током ове седмице грађанима понудити и правну помоћ, када је у питању подношење захтјева за слободан приступ информацијама у вези са њиховим појединачним правима, тако што ће их не само информисати о институту слободног приступа информацијама, већ на лицу мјеста понудити шаблоне у којима ће унијети своје захтјеве, а они их даље поднијети надлежним државним органима.

МАНС позива грађане да у својим градовима контактирају њихове представнике и пријаве корупцију и друга кршења закона на телефоне: 020 266 326 и 069 446 094, путем имејла на [email protected] или путем сајта на www.prijavikorupciju.me.

„Кампању повећања учешћа грађана у борби против корупције и кршења закона су подржале Њемачка амбасада и Амбасада Сједињених америчких држава у Подгорици“, додаје се у саопштењу.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here