Насловна Политика МАНС: Одбор за антикорупцију да хитно размотри иницијативу о раду стечајних управника

МАНС: Одбор за антикорупцију да хитно размотри иницијативу о раду стечајних управника

0
ПОДИЈЕЛИ

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) позвала је скупштински Одбор за антикорупцију да хитно размотри иницијативу у вези са начином рада и финансирањем стечајних управника у Црној Гори. Иницијативу је Одбору МАНС поднио у сарадњи са невладином организацијом (НВО) Стечајци 3. октобра прошле године.

mans

Од Одбора за антикорупцију је, како је саопштено из МАНС-а, иницијативом затражено да саслуша министра правде и економије, Душка Марковића и Владимира Каварића, предсједнике Привредног суда у Подгорици и Бијелом Пољу, Блажа Јованића и Музарефа Хаџајлића.

„Тражи се и да се покрене поступак измјена Закона о стечају и подзаконских аката како би се функција стечајног управника професионализовала и како би се прописало да стечајни управници добијају фиксну мјесечну накнаду за рад која не може бити већа од двије и по просјечне нето зараде у Црној Гори на мјесечном нивоу“, навели су из МАНС-а.

У саопштењу се додаје да су стечајни управници који су ангажовани у предузећима која се налазе у стечају до сада биле особе које су положиле стручни испит, а стално су били ангажовани на другим пословима.

Умјесто да воде послове предузећа и заступају стечајног дужника, стечајни управници су само дјелимично ангажовани на овом послу – што се негативно одражавало на предузећа у стечају, посебно када се радило предузећима која су била у државном власништву“, оцијенили су у МАНС-у.

Према садашњем систему, како се наводи, стечајни судија одређује висину накнаде стечајном управнику у складу са Законом о стечају и Правилником које је донијело Министарство економије. Тако се стечајним управницима надокнађују путни, телефонски трошкови, канцеларијски материјал, трошкови ангажовања стручних особа за потребе стечајног поступка а обрачунавају им се и веома издашне награде, које често могу износити и на десетине хиљада еура.

„Умјесто да се предузећа полако ревитализују или да се уновчи њихова богата имовина и исплате потраживања углавном се дешавало супротно, односно након стечаја предузећа су полако улазила у још веће проблеме. Због неангажовања, несавјесног рада и корупције стечајних управника, предузећа су након стечаја излазила са отуђеним акцијама и умањеном стечајном масом, јер стечајни управници нијесу испуњавали законске обавезе и предузимали мјере у циљу обезбјеђења стечајне масе како би се сачувала њена вриједност“, сматрају у МАНС-у.

Такође, како су саопштили, стечајни поступак је одуговлачен и више од двије године што је постепено умањивало вриједност компанија. На такав начин, од стечајног поступка једину корист имали су стечајни управници и привилеговани појединци којима су стечајни управници омогућили да вриједну црногорску привреду купе у бесцјење, а потом је униште.

„Са друге стране, на хиљаде радника некада моћних црногорских фабрика је истјерано на улицу без отпремнина или акција предузећа која су они својим радом поставили на ноге. Обесправљеним радницима се дугују зараде, а радни стаж им није повезан па не могу да остваре чак ни право на пензију“, казали су из МАНС-а.

Иницијативом је предложено да се ограниче плате стечајних управника на максималних двије и по просјечне нето зараде у Црној Гори и то само у случајевима када се ради о стечајном поступку великих компанија. У свим другим случајевима, прописане накнаде биле би знатно мање.

„Због тога вјерујемо да је од посебне важности да се Одбор за антикорупцију састане што прије, посебно имајући у виду да је Влада самостално кренула у процес измјена Закона о стечају, чији се нацрт тренутно налази на јавној расправи“, рекли су из МАНС-а.

Сада је, како сматрају, прави тренутак да Одбор да Влади јасне смјернице и предлоге у ком правцу треба радити измјене и допуне Закона о стечају, како би се осигурало да се стечајни поступци коначно почну водити у корист јавног интереса и како би се спријечило крајње непримјерено богаћење стечајних управника, посебно у ситуацијама када добијају награде за уништење фирми чији су стечајни поступак водили.

„Позивамо Одбор за аниткорупцију да се хитно састане и одржи предложена саслушања ресорно надлежних функционера и да дефинише сет рјешења који би се инкорпорирао у текст измјена и допуна на којима тренутно ради Влада, у циљу обезбјеђења да стечајни поступци буду фер и законити и у интересу свих црногорских грађана, радника и привредних друштава“, закључује се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here