Насловна Друштво МАНС: Крајње је вријеме да се тужилаштво позабави везама Шарића и власти

МАНС: Крајње је вријеме да се тужилаштво позабави везама Шарића и власти

0
ПОДИЈЕЛИ

Након што је Специјални суд у Београду осудио Дарка Шарића на 20 година затвора због кријумчарења више тона кокаина из Латинске Америке у Европу, крајње је вријеме да се и црногорско тужилаштво позабави оним дијелом послова овог кокакинског картела који се одвијао на територији Црне Горе, оцијенили су у Мрежи за афирмацију невладиног сектора МАНС.

dejan_milovac

Иако је добар дио Шарићеве екипе помагача и сарадника био обухваћен оптужницом и сада пресудом београдског Специјалног суда, ова институција се, наводе у МАНС-у, није посебно бавила ониме што се дешавало у Црној Гори.

„Подаци до којих је прошле године дошао МАНС истражујући послове Шарићевог кокаинског картела у Црној Гори показују да је ова криминална група одржавала веома блиске контакте са појединцима из Владе Црне Горе, али и владајуће ДПС“, казао је директор Истраживачког центра МАНС-а Дејан Миловац.

Он истиче да је истраживање МАНС-а и регионалне мреже истраживачких новинара ОЦЦРП показало да су компаније Дарка Шарића али и он лично били једни од најважнијих клијената Прве банке у власништву породице премијера Мила Ђукановића, те да је та банка неријетко кршила банкарска правила како би изашла у сусрет интересима својих клијената, уз велике сумње да су поједине трансакције које су вршене преко њених рачуна послужиле за прање новца стеченог кријумчарењем кокаина.

„Подаци до којих смо дошли у истраживању показују и да је Шарић био гарант кредиту који је Прва Банка издала компанији Сун Инвестиментс, а коју у Банци повезују са Станком Суботићем, блиским пријатељем премијера Ђукановића“, наводи Миловац.

Поред тога, истраживање је показало и да су компаније Дарка Шарића у претходном периоду пословале и са Општином Будва, преко предсједника будванског ДПСБора Лазовића, те да је Шарић преко локалне компаније основане само за ту сврху, покушао на превару доћи до вриједног грађевинског земљишта фудбалског клуба Могрен.

„Компанијом Шарића „НОВА СТАР ЦГ“ која је требала послужити као параван је тада руководио Благота Радуловић, помоћник министра Петра Ивановића, а и данас се води као извршни директор те компаније. Такође подаци до којих смо дошли показују да се и сам министар Ивановић може довести у везу са Шарићевим кокаинским картелом о чему свједочи и заједничко путовање Ивановића и Шарићевог сарадника, Јовице Лончара у Париз, о трошку Шарића“, додао је Миловац.

Министар пољопривреде Петар Ивановић се, истиче Миловац, доводи у везу и са Панамском компанијом Адриатиц Оврсеас која је преузела већ поменуту компанију Сун Инвестментс.

„Петар Ивановић је био веза између панамских адвоката и подгоричке адвокатице Зорице Ђукановић која је позната по шареноликој листи клијената, почев од премијеровог брата Аца Ђукановића, преко већ поменутог Јовице Лончара, па све до удовице Фрица Дудића, још једног Шарићевог сарадника“, нагласио је Миловац.

МАНС је још у априлу прошле године Специјалном тужилаштву за организовани криминал и корупцију поднио кривичну пријаву којом је тражено да се испитају активности кокаинског картела на чијем челу се налази Дарко Шарић, али и да се испитају пословни и сви други односи које је овај нарко-босс одржавао са члановима извршне власти и високом политичким фунционерима ДПС-а.

„Која је конкретно била улога министра Ивановића, зашто му је плаћена авио карта и шта је тражио на лету са шверцерима кокаина, као и због чега се Ивановићева кућна адреса користи за пословну коресподенцију између компанија и лица која се повезују са Станком Суботићем и Дарком Шарићем, црногорко тужилаштво још увијек није успјело да одгонетне. Тужилаштво нема одговор и на питање шта стоји иза чињенице да је један високо-позиционирани владин чиновник, у исто вријеме и на челу компаније међународног шверцера кокаина“, казао је Миловац.

Иако је покренут извиђај, Миловац каже да нема одговора ни на питање какве су биле везе Шарића и будванског ДПС-а у случају ФК Могрен. Додаје да се тужилаштво још увијек није изјаснило ни на сумње да је банка у власништву брата премијера Ђукановића била коришћена за прање прљавог новца стеченог продајом кокаина.

„Сматрамо да црногорско тужилаштво мора у што најскорије вријеме дати одговор на ова питања и у потпуности разобличити везе између органзованог криминала и власти, јер сада не постоји ни најмања сумња да је кокаински картел Дарка Шарића за своје сумњиве послове имао логистичку и сваку другу подршку у самом врху црногорске власти“, истакао је Миловац.

МАНС очекује да ће новоформирано Специјално тужилаштво дати апсолутни приоритет кривичним пријавама које је та организација поднијела прије више од годину дана и да ће управо оне бити први прави тест њихове стручности и независности.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here