Насловна Друштво МАНС: Измјене Закона омогућиће уништавање предузећа

МАНС: Измјене Закона омогућиће уништавање предузећа

0
ПОДИЈЕЛИ

Предложене измјене Закона о стечају, које је утврдила Влада Црне Горе, садрже низ проблематичних рјешења којима се обесмишљавају и релативизују нека од основних питања стечаја, што ће у пракси омогућити даље уништење предузећа и распродају њихове вриједне имовине у бесцјење, а све то уз ослобађање кривичне одговорности стечајних управника и у том смислу највише користи од њега може имати стечајна мафија у Цној Гори, казали су у Мрежи за афирмацији невладиног сектора МАНС.

mans

МАНС сматра да Влада мора омогућити јавности да се укључи у ово питање како би се донијела што квалитетнија рјешења, због чега је, наводе у тој НВО, јавну расправу потребно продужити и организовати низ дебата прије свега на сјеверу Црне Горе “гдје је већина предузећа која су упропашћена кроз стечај, а на којима ће првенствено радници моћи да изнесу своја мишљења и евентуалне приједлоге”.

У МАНС-у истичи да Влада новим законским рјешењима стечајне управнике ослобађа кривичне одговорности, тако што предлаже брисање постојеће одредбе да „стечајни управник има статус службеног лица у смислу одредби Кривичног законика“ под немуштим објашњењем да се на овај начин задире у материју другог закона.

Новим одредбама се, додају у МАНС-у, значајно увећавају овлашћења стечајних управника, па ће убудуће они самостално одлучивати о узимању кредита или набавци опреме веће вриједности.

Оволико концентрисање дискреционих овлашћења у рукама стечајног управника отвара огроман простор за корупцију, а имајући у виду досадашње резултате државе у борби против стечајне мафије, нова законска рјешења ће само стимулативно дјеловати на коруптивно понашање”, стоји у саопштењу.

Нарочито су проблематична, наглашавају у тој НВО, нова рјешења о продаји стечајне имовине, којима се сада стечајном управнику даје могућност да прво покуша продају имовине по њеној процијењеној вриједности, а затим у сваком наредном кругу може за петину да снизи цијену, те на крају имовину може продати по принципу „највише понуђене цијене“.

МАНС је јуче позвао и скупштински Одбор за антикорупцију да хитно размотри иницијативу у вези са начином рада и финансирањем стечајних управника у Црној Гори, којом је затражено саслушање министара економије и правде Владимира Каварића и Душка Марковића, те предсједника привредних судова у Подгорици и Бијелом Пољу Блажа Јованића и Музафера Хаџајлића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here