Насловна Политика МАНС: ДПС чини све да се нови закон не примјени на следећим...

МАНС: ДПС чини све да се нови закон не примјени на следећим локалним изборима

0
ПОДИЈЕЛИ

vuk maras МАНС: ДПС чини све да се нови закон не примјени на следећим локалним изборима

Из МАНС-а су саопштили да развој ситуације у Радној групи за изграђивање повјерења у изборно законодавство показао је да Демократска партија социјалиста неспорно врши опструкцију, а као повод за то искоришћена је електронска идентификација бирача, преноси агенција Мина.

,,Јучерашњи развој ситуације у Радној групи за изграђивање повјерења у изборно законодавство показао је да ДПС, као највећа партија у Црној Гори, неспорно врши опструкцију, и то у самом фото-финишу рада Радне групе”, саопштио је директор Мониторинг програма у МАНС-у, Вук Мараш, коментаришући поступак посланика ДФ-а који су напустили сједницу Радне групе.

Примарни циљ ДПС-а опструкција

Мараш је агенцији МИНА рекао да је електронска идентификација бирача, ,,коју је и сам ДПС подржавао мјесецима, под условом да је то у пракси изводљиво, а МУП је потврдио да јесте”, искоришћена као повод да би се извршила опструкција рада Радне групе.

Мараш сматра да је то учињено како се Радна група не би усагласила око кључних ствари које би спријечило будуће злоупотребе.

,,Наиме, примарни циљ ДПС-а очигледно је био да опструкцијом рада Радне групе, пред сам крај њеног дјеловања, доведе до тога да се ово тијело не усагласи око измјена Закона о финансирању политичких партија, јединог Закона којег Радна група до сада уопште није ни разматрала, а који је кључни за превенцију злоупотребе државних ресурса”, изјавио је он.

Мараш је додао да је управо то Закон који је у највећој могућој мјери довео до тога да се деси афера Снимак ,,и до тога да државни функционери могу да злоупотребљавају милионе државног новца, а да прођу некажњено”.

,,Баш тај закон не предвиђа било какве процедуре санкционисања оних који у предизборном периоду незаконито запошљавају, додјељују социјалну помоћ како би куповали гласове и на све друге начине користе државне ресурсе како би привољели што већи број људи да за њих гласа”, указао је Мараш.

Према његовим ријечима, други веома крупан разлог за опструкцију ДПС-а ,,лежи” у чињеници да се покушава на све начине обезбиједити да се нова законска рјешења не примијене на следеће, велике локалне изборе.

“Како би се државни новац још мало могао користити за куповину гласова а државни апарат за прављење притиска на грађане да гласају на начин како то желе они који у својим рукама имају полуге моћи”, казао је Мараш агенцији Мина.

Он сматра да уколико се измјенама закона на којима ради Радна група заиста жели ставити тачка на могућност да се афера Снимак понови за неке следеће изборе, ДПС као највећа партија, мора престати да тражи поводе за опструкцију.

,,И на озбиљан и конструктиван начин приступити даљем раду овог тијела, како би се сви закони комплетирали и суштински измијенили, укључујући и Закон о финансирању политичких партија”, закључио је Мараш.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here