Насловна Друштво Манифестација ,,Трг од ћирилице“: Промоција фотокопије ,,Октоиха петогласника“

Манифестација ,,Трг од ћирилице“: Промоција фотокопије ,,Октоиха петогласника“

0
ПОДИЈЕЛИ

Манифестација „Трг од ћирилице“ биће отворена 1. августа 2015. године, промоцијом фототипије „Октоиха петогласника“ .trg od cirilice, Herceg novi

 

На отварању ће говорити Његово Висококопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, г. Желидраг Никчевић и г. Будимир Дубак.

Најранији податак о Октоиху петогласнику из Црнојевића штампарије записао је двадесетих година XIX стољећа архимандрит шишатовачки Лукијан Мушицки у својој библиографији српских књига, која се налази у Српској академији наука и уметности у Београду. Петогласник је, вјероватно, видио у неком сремском манастиру и при разгледању је установио величину књиге, годину штампања (1494), податак да је изишла „иждивенијем Ђурђа Црнојевића, воеводи зетскаго“ и број табака (тридесет и четири, што значи да је имала 272 листа). Бељешка о формату књиге, години штампања, војводи Ђурђу и броју свезака сведочи да је Мушицки имао у рукама примјерак на коме се налазио и први лист првог кватерниона са предговором, који је до данас остао непознат, па је зато штета што га није преписао.oktoih prvoglasnik

Вук Караџић је, такође, забиљежио да постоји и „друга половина октоиха”, а у његовој оставини, која је припала Народној библиотеци у Београду, нађено је неколико листова.

1902. године открио је Љубомир Стојановић у истој библиотеци још два листа петогласника, тако да их је тада са Вуковом оставином било свега осам. Сви су нестали у току првог светског рата.

Ватрослав Јагић објавио је 1903. двије илустрације из петогласника. На њима су били изображени химнографи и Христово васкрсење.

На Цетињу у једном првогласнику налази се залијепљена илустрација „Преданије Христово”, која је раније истргнута из неког петогласника.

Протојереј Лазар Мирковић пронашао је 1951. у манастиру Дечанима оштећен и непотпун примјерак петогласника, који је репродукован у овом фототипском издању. Он га је унио у своју студију „Опис рукописа манастира Дечана”. Већи дио дечанског октоиха састоји се из листова руком писаних. Годину дана послије Мирковићевог откривања петогласника објавио је Ђорђе Сп. Радојичић свој опис дечанског примјерка.

О томе како се непотпун примјерак Октоиха петогласника нашао у манастиру Дечани записао је 1973. године Светозар . Ст. Душанић, некадашњи управника музеја Српске православне цркве, сљедеће:

„ Пре него што је дошао у посјед манастира Дечана овај петогласник је припадао цркви у Кучима, у Црној Гори. Поменутом храму њега је поклонила 1684. нека монахиња Ана. Из кратке белешке дечанског архимандрита Серафима, у његовом делу „Дечански споменици”, види се да је већ 1864. припадао дечанској библиотеци. Мада архиман- дрит Серафим није изрично казао да је реч о Црнојевића петогласнику, већ само о „једном старом октоиху”, објављени запис из ове књиге јасно сведочи који је октоих у питању.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here