Насловна Друштво Манифестација Ћирилицом: Елки Његоловој награда „Свети Стефан Штиљановић“

Манифестација Ћирилицом: Елки Његоловој награда „Свети Стефан Штиљановић“

1
ПОДИЈЕЛИ

Организатори културне манифестације “Ћирилицом”, која је у току у Будви, Народна библиотека Будва и Удружење издавача и књижара Црне Горе, додијелили су синоћ награду “Свети Стефан Штиљановић”, познатој бугарској пјесникињи и директорици Словенске академије књижевности и умјетности из Варне у Бугарској Елки Његоловој, саопштили су из АРТ преса.

Одлуку о награди Његоловој, донио је жири: Мила Баљевић, директорица ЈУ Народне библиотеке Будва, Радомир Уљаревић, предсједник Удружења издавача и књижара Црне Горе и предсједник жирија, проф. др Синиша Јелушић.


Награда се састоји од Повеље и новчане награде, од 700 евра.
Како је саопштено у образложењу, награда се додјељује, за допринос очувању ћириличног писма и саборне истине, коју ћирилица посвједочује и јавља човјеку и свијету.

Уручујући награду бугарској пјесникињи, предсједник жирија проф. др Синиша Јелушић је казао, да га радује, што је награда уручена познатој пјесникињи и познатом ствараоцу, ауторки преко двадесет књига, од којих су половина објављена у иностранству, а чије су књиге преведене на многим језицима у свијету. Његолова је истакнута интелектуалка стваралац, директорица Међународне асоцијације писаца Балкана, уредница књижевног часописа Знаци, добитница многих признања, а њена је велика заслуга за очување ћирилице у свијету, казао је поред осталог, уручујући награду, проф. др Синиша Јелушић.

Приликом пријема награде, бугарска пјесникиња Елка Његолова се одрекла новчаног дијела награде у знак доприноса за објављивањем књига пјесника и писаца у Црној Гори и са великим узбуђењем казала,  да јој је награда изузетно драга.
„Ја ћу овом наградом, обогатити моју биографију, јер сам награду добила у Црној Гори, земљи ћирилице, а то ми је посебно драго. Ћирилица је наш доприинос свјетској ризници културе и зато мора опстати“, рекла је бугарска награђена пјесникиња Његолова.

Сјајан наступ бугарске пјесникиње

Одавно публика у Будви, није била у прилици, да са одушевљењем ужива у стиховима једног поете, као што је то био синоћњи наступ познате бугарске пјесникиње, Елке Његолове.

Како је говорећи о пјесникињи Његоловој, пјесник Бећир Вуковић је казао, да је ријеч о једној од најистакнутијих поетеса у Бугарској, која је и предсједница Словенске академије књижевности и умјетности, оснивач угледног међународног фестивал поезије “Словенски загрљај”који се одржава у Варни у Бугарској, директорица Међународне асоцијације писаца и публицист Балкана и главни уредник књижевног часописа “Знаци”.

Елка је редовни члан Академије руске словесности чији је оснивач Екатарина Велика и ауторка више од двадесет књига поезије и прозе.
„Радујем се, што сам вечерас у улици ћирилице у Будви“, казала је на почетку своје књижевне вечери Његолова. Евоцирајући успомене на давни боравак у Црној Гори, она је испричала, како је била одушевљена, када је на путу од Аеродрома ка Подгорици, на неколико билборда било написано: -“Црна Гора је земља ћирилице.” „То је на мене тако дјеловало, као да сам срела рођеног брата. Гдје год да сам путовала, свима сам причала о тој поруци о ћирилици у Црној Гори. Све то, имало је посебно мјесто у мом животу“, казала је Његолова.

„Такође ћу цијелог живота памтити књиге и дневнике митрополита црногорско – приморског Амфилохија. Док сам их читала, пуно пута сам заплакала. Враћајући се његовим текстовима, открила сам, да имамо мудрог, васељенског човјека, искреног словенског оца. То ме је, јако повезало са Црном Гором.“
Говорећи о ћирилици, Његолова је истакла, да овим писмом се користи 53 одсто становника Европе, што значи, да је то тако Бог поставио и ништа није случајно.

“ Зато смо дужни, да то чувамо. Морамо бити заједно, да не љутимо нашег Бога. Ако се не волимо међусобно, плакаће Бог. Хајде да  га обрадујемо и да га не растужујемо“, казала је на својој књижевној вечери у Будви, позната бугарска пјесникиња Елка Његолова.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Још да сте уљудно испратили до краја ”Трг од ћирилице” у Херцег Новом и саопштили своме читатељству да је овогодишњи добитник ”Печата херцега Шћепана” угледни српски књижевник МИро Вуксановић, а добитник новоустановљене награде ”Ћириличник” културним установама за изузетне заслуге у чувању и његовању ћирилице – Књижевна задруга Српског културног вијећа из Подгорице – подршка портала ИН4С ствари ћирилице у Црној Гори била би потпуна и досљедно братска.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here