Насловна Политика Мандић у емисији „Недељом у 21“: Декларација Срба и Бошњака је крај...

Мандић у емисији „Недељом у 21“: Декларација Срба и Бошњака је крај диоба у ЦГ (ВИДЕО)

13
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Нове српске демократије и један од челника Демократског фронта, Андрија Мандић, је у гостовању у емисији ИН4С-а „Недељом у 21“ говорио о проблему подјела на националној основи у Црној Гори, изразивши увјерење да се том времену назире крај, како у односу Срби-Црногорци, тако и у односу Срби-Бошњаци.

Мандић је овом приликом нагласио да су српско-црногорски односи нормализовани, што потврђује чињеница формирања ДФ-а, али да остаје један велики проблем – а то је однос Срба и Бошњака.

andrija 5

„Када се говори по подјелама, треба да се говори и о помирењу. Ово је данас суштински важна тема за Црну Гору. Ми из Нове српске демократије смо заједно са колегама из Покрета за промјене 2012. године кренули путем српско-црногорског помирења“, казао је Мандић, додајући да су се након распада бивше Југославије пореметили односи између националних заједница, а потом, након рефрендума, темељно су поремећени и односи између Срба и Црногораца.

„Било је важно да кренемо путем помирења. То помирење се заснивало на деклерацији коју су предходно потписали и саставили српски и црногорски интелектуалци“, казао је Мандић у емисији „Недељом у 21“.

Како је рекао, колико год су се трудили неки, у првом реду ДПС и Мило Ђукановић, да раздвајају два национална корпуса, та подјела више није имала утемељења, тако да су и они морали да одустану од завађања.

Мандић: Радује ме иницијатива српских и бошњачких интелектуалаца

„Обавијештен сам да је на сјеверу Црне Горе управо дошло до једне сличне ствари, гдје су српски и бошњачки интелектуалци, полазећи од максиме ‘сва права свима’ саставили једну декларацију којом желе да позову српске и бошњачке политичаре да раде заједно – као што смо урадили ми у оквиру ДФ-а, ми Срби и наша браћа Црногорци, пронашавши заједнички језик. Радујем се томе“, изјавио је он.

iva

Лидер НОВЕ истиче да ће то омогућити да на сјеверу, гдје живе и Срби и Бошњаци, поново буду успостављени хармонични односи, те да ће то истовремено избити из руку карту диоба на којој почива владавина ДПС-а.

Према ријечима Мандића, људи из ДПС-а, група која је чинила Владу ЦГ, на чијем је челу био Ђукановић су процијенили да су негдје 1994. у акцији „Лим“ у политичком смислу сломили кичму бошњачким политичким представницима. Он истиче да је од тада па до данас очигледно како се манипулисало са прадставницима бошњачке националне заједнице.

andrija 1

„Они су позивали да ни по коју цијену не покушају да направе политички ангажман са политичким предстваницима Срба“, истакао је он, напомињући да је ДФ нудио мањинску подршку Бошњачкој странци и представницима грађанске опозиције у циљу формирања владе након последњих избора.

Нажалост, како је казао, представници из Бошњачке странке нису били спремни да преузму одговорност него су, уз изговоре да имају са ДФ-ом неке „нерашчишћене односе“, одлучили да буду „резервни точак Душка Марковића, а не да буду власт у ЦГ“.

Ипак, истиче Мандић, свако сноси одговорност за своје грешке, и зато је у емисији ИН4С-а изразио задовољство чињеницом да у бошњачким интелекталним и политичким круговима „има људи који препознају да вријеме подјела и онога што се дешавало почетком 90-их на простору бивше Југославије треба оставити иза, а да треба градити нову будућност гдје ће бити узајамног поштовања и разумијевања“.

Андрија Мандић је био први гост емисије ИН4С-а „Недељом у 21“, гдје је о темама које тренутно потресају и окупирају Црну Гору и регион разговарао са новинарком ИН4С-а Ивом Павловић.

andrija 5

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  S VERO U BOGA ZA KRAJA I OTACBINU SLOBODA ILI SMRT!!!! NEMA POMIRENA SA BOŠNACIMA ONI SU IZABARI DPS NE NAS SRBE.

  • 0
   0

   OVI OD PAKOSTI NE UMIJU NAPISATI PET RIJEČI! NE BJOTE SE SA VAMA I ONAKO NEĆE NIKO KO JE NORMALAN. VI NA ČELU SA MANDIĆEM PROIZVODITE ZLO I HAOS I SOPSTVENE NEPRIJATELJE. IMATE LI NESREĆNICI I JEDNOG PRIJATELJA NA BALKANU? TEŠKO!

 2. 0
  0

  Увијек треба имати на уму да је окупација муслимана над Србима трајала неколико вјекова а да се ослобађање од окупатора не може називати геноцидом и и Његош проглашавати геноцидним идеологом и владарем.

 3. 0
  0

  Mandiću , treba prvo da pokažete poštovanje i odanost drzavi u kojoj hoćete vlast , pa onda nečemu da se nadate , a ovako dok nosite tuđe zastave , brinete tuđe brige , nemate ae čemu nadati .
  Evo imate vremena do 2020 , pa se mjenjajte !

 4. 0
  0

  Đe su sada oni, pobolji Srbi od mene, i gori, stoput gori montenegrini i duklješe, što me častiše obrnutijem palcem? Da me pogrješnog zapišu svoje mrzilačke teftere. Kako je mene za to bilo brige, kao za lanjski snijeg!
  … Vjerovao, vjerujem … Muhamedanci u Crnoj Gori su naša braća. Skoro svaki zna svoju staru kuću, svoj rod i svojtu.
  Grješili oni, i mi grješili.
  Računi su naši izravnati, ako pameti ima! … A evo, ima!!!
  I oni koji se Crnogorcem kazuju, nama to ni najmanje ne smeta, jer, i mi smo Srbi Crnogorci – naša su rođena braća!
  Bogat je Srbin u najljepšu Planinu!
  Kad ima braću.

 5. 0
  0

  Ramo , Ramo , druže moj….bošnjak ne mogu biti nikako , bio sam malo po Bosni i to je jedan fini narod , isti kao mi samo što su muslimanske vjere , ja ih ne razlikujem od nas ništa , to su braća naša jednoplemena !!
  Što smo to mi pravoslavni bolji od njih ?
  Upoznao sam po Bosni mnogu raju , prave drugari , prost , gostoljubiv , fin narod , i veliki su jogosloveni bili !!!
  Mi ih crnogorci ne odvajamo od nas , svi smo iz istog korijena , svi su oni u nekoj istorijskoj buri iz nekih razloga promjenili vjeru , ali suštinski ništa drugačiji od nas nijesu , ja ih veoma poštujem , zato i oni mene poštuju !
  Svi smo mi nekada vjeru mjenjali , i mi današnji pravoslavci smo nekada bili katolici , zašto bi to danas bila barijera za jedan bratski , komšijski , prijateljski suživot ?
  Ja crnogorce , a ni ljude , ne djelim po vjeri , brat je mio bilo koje vjere bio !!
  Vrijeme je da živimo život , a ne da se prozivamo ko je kad prevjerio , eto ste i vi novo srbi od 1997 , pa vas niko ne proziva .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here