Насловна Политика Мандић: Тражимо понављање избора и владу коминистара

Мандић: Тражимо понављање избора и владу коминистара

44
ПОДИЈЕЛИ

Наша идеја је да се демократским путем изађе из кризе, а да поновљене изборе припреми и организује нова влада, која би била формирана на коминистарском принципу, како је и раније предлагао Демократски форнт, истакао је у интервјуу за „Дан“ предсједник Нове српске демократије и члан Предсједништва ДФ-а Андрија Мандић.

Он је казао да умјесто да избори ријеше тешку политичку кризу у којој се налазила Црна Гора, они су је само додатно продубили и увели у драматично нестабилно стање.

Пажљиво смо саслушали европског комесара Јоханеса Хана, који нас је позвао да заједнички тражимо рјешење за проблеме са којима се суочава наше друштво, а надамо се да је и он пажљиво и одговорно сагледао наше аргументе и предлоге, навео је Мандић.

Опозиција бојкотује институције. Који су услови које власт треба да испуни да би тај бојкот био прекинут и да ли је на састанку са представницима ДФ-а европски комесар Јоханес Хан понудио неку солуцију за разрјешење политичке кризе?

– Умјесто да избори ријеше тешку политичку кризу у којој се налазила Црна Гора, они су је само додатно продубили и увели у драматично нестабилно стање. Наелектрисана атмосфера се региструје и осјећа на сваком мјесту гдје се окупљају грађани и тешко је предвидјети начин и пут којим ће се кретати будући процеси.

Mandic Andrija 10Комесару Хану смо пренијели нашу оцјену стања, појаснили наше разлоге због којих бојкотујемо Скупштину и тражимо понављање парламентарних избора. Дакле, наша идеја је да се демократским путем изађе из кризе, а да поновљене изборе припреми и организује нова влада која би била формирана на коминистарском принципу, како је и раније предлагао ДФ. Пажљиво смо саслушали Хана, који нас је позвао да заједнички тражимо рјешење за проблеме са којима се суочава наше друштво, а надамо се да је и он пажљиво и одговорно сагледао наше аргументе и предлоге.

Из ДФ-а су најављивали могућност да организују нове протесте. Хоће ли их бити?

– Управо су протести које је организовао ДФ прошле године разоткрили дубину политичке кризе, а слабост аутократског режима учиниле видљивим и за оно међународно јавно мњење чији су поједини центри одлучивања без задршке подржавали Ђукановићев режим, иако су знали да је повезан са криминалом и гуши слободу и владавину права у Црној Гори. У борби против такве власти бојкот Скупштине и протести су веома моћно средство којим располаже опозиција.

ДФ је увијек спреман за протесте, али у времену када опозиција дјелује заједнички, пожељно је да протесте организује читава опозиција. Чини ми се да у овом тренутку не постоји спремност код свих опозиционих субјеката да се они организују. Ми, свакако, имамо и друге предлоге, а очекујемо одређене одговоре или иницијативе од колега из опозиције. Отворени смо за све добре предлоге и планове који воде ка смјени режима.

Дио странка из опозиционог блока најавио је да ће се вратити у парламент ако се тамо буде гласало о НАТО-у. Је ли то препрека за јединствен опозициони приступ питању бојкота?

-По питању приступања Црне Горе НАТО-у добро су познати ставови сваке опозиционе парламентарне странке које то подржавају, па нема потребе да због тога руше бојкот опозиције и буду заједно са ДПС-ом. Бојкот 39 посланика је моћно оружје у рукама опозиције, на које диктатура нема одговор, и онај који би то прекршио и основну идеју релативизовао само би нанио ненадокнадиву штету заједничкој опозиционој акцији смјене аутократског режима. За одговорне опозиционе странке челници садашњег ДПС-а нису добро друштво за реализацију било ког програмског циља. Сви имамо врло непријатна искуства са њима. Сјетимо се да су заједно са српским странкама из Црне Горе реализовали програм о успостављању СРЈ, а са неким другим из садашње опозиције разбијали ту исту државу. Много је сличних примјера, па вјерујем да можемо закључити да је сваки будући заједнички рад на реализацији програмских циљева заједно са ДПС-ом само компромитација озбиљних и важних партијских програма.

Је ли већ сада извјесно да је афера „државног удара фабрикована како би ДПС обезбиједио математичку већину на изборима?

Садашњи парламент народ је већ назвао Катнићева Скупштина због срамне улоге СДТ-а у државном удару којег су осмислили и организовали Мило Ђукановић и његови партнери из криминалног миљеа. Представа која се одигравала пред очима грађана у директном телевизијском преносу хапшења „опасне организоване криминалне групе терориста повезане са ДФ-ом била је у функцији застрашивања гласача нашег политичког савеза и остатка опозиције.

andrija mandićУпознали смо и Хана са свим аспектима те монтиране акције и намјерама режима да се обрачуна са ДФ-ом тако што би те вечери испред зграде Скупштине брутално били поубијани лидери најјаче опозиционе групације. Једине жртве које је подразумијевао тај план били смо ми из ДФ-а, а угроженост Мила Ђукановића је накнадно измишљана како би се читава брука подметнула нама. Челници ДПС-а су били одлично упознати са расположењем грађана у сусрет изборима, и чињеницом да традиционалним методима крађе и злоупотребом државних ресурса не могу намаћи више од 33 мандата и зато су прибјегли плану државног удара. Чак и након такве акције нису успјели да дођу до потребне већине него су на сцену извели водеће играче из подземља, Ђукановићеве блиске пријатеље, који су убрзали „дијалог“ мандатара са појединим недостајућим странкама и политичарима. Потом је услиједила „понуда“ која се не одбија и формирана је Марковићева влада.

Оптужбе везано за убиство лидера ДФ-а и организацију државног удара од стране ДПС-а, које сте саопштили Јоханесу Хану, веома су тешке. Како је реаговао на те тврдње?

-Веома је важно да високим функционерима ЕУ, попут Хана, представимо наше погледе око организације државног удара и дамо конкретне доказе о нерегуларности избора. За 30 година власти Мила Ђукановића Црна Гора је од најмирније републике бивше СФРЈ постала мафијашка престоница региона у којој се готово сваког дана дешавају убиства, а највећи број извршиоца и налогодаваца остаје неоткривен.

Талас убистава и насиља је поново запљуснуо ову несрећну земљу, а у почетку сваког сукоба са трагичним завршетком налазе се појединци из безбједносних, политичких или криминалних структура актуелног режима. У тим сукобима страда велики број младих и невиних људи, који се накнадно, преко медија блиских властима, криминализују и вежу за различите криминалне групе. Истинаје да постоје и криминалне групе, а оно што карактерише све њих је чињеница да су формиране од људи из власти или лица која су блиско повезана са режимом. Њиховим обрачунима управљају они који су их и основали с циљем уклањања незгодних свједока или елиминисања група које су се отргле контроли.

mandicВласт је покушавала неке завађене криминалне групе наводно и да мири, али права серија убистава је слиједила након сваког таквог „мирнодопског напора. Е, баш ти режимски мозгови, који сукобљавају посрнулу црногорску младост, планирали су и ликвидацију лидера ДФ-а. По том монструозном плану, требало је да будемо покошени „пријатељском ватром, а о осталом би се постарали њихови медији. У том контексту, припремом за медијску криминализацију функционера ДФ-а доживљавам и акцију Сретена Радоњића, шефа Агенције за спрјечавање корупције, рођака тајног полицајца а садашњег премијера Душка Марковића.

Како то мислите?

Ускраћивање финансијских средстава ДФ-у, под изговором да је нешто проблематично у раду са новцем наших функционера само је један сегмент плана криминалне групе Мила Ђукановића којом је требало бацити сумњу на законитост функционисања ДФ-а. У склопу те акције водила се прљава кампања у режимским медијима о финансирању ДФ-а од криминалних група и разних бјелосвјетских тајкуна, што је такође требало да криминализује ДФ и од нас направи сумњиве типове и погодне мете за најбруталније планове режима и његових медија. Тачније, режимски умови су стварали атмосферу да грађанима не буде ништа чудно ако се нешто лоше деси лидерима ДФ-а, али смо у парампарчад разбили те монструозне планове Мила Ђукановића, АНБ-а, мафије и СДТ-а.

Што се тиче ДФ-а, ми ћемо издржати све и ускоро ћемо дочекати тренутак урушавања овог режима који ће морати да се суочи са властитом прошлошћу.

Грађани Никшића желе промјене

Хоће ли ДФ учествовати на локалним изборима у Никшићу, имајући у виду да ако нема услова за фер изборе на државном, нема их ни на локалном нивоу?

Демократски фронт је чак и у атмосфери лажног државног удара 16. октобра у Никшићу освојио скоро 30 одсто гласова и имамо посебну одговорност у сусрет локалним изборима. Користим још једну прилику да захвалим Никшићанима на храброј и одлучној борби и подршци ДФ-у, не само тога дана него и током протеста и бројних других активности нашег политичког савеза. Та подршка нас обавезује да пажљиво саслушамо управо Никшићане и да у договору са њима окупимо све опозиционе снаге и на наредним локалним изборима ову општину учинимо најважнијим опозиционим упориштем за преузимање власти у Црној Гори.

Подсјећам да је 16. октобра, упркос свим притисцима, опозиција имала више гласова од Ђукановићеве партије у Никшићу, што је сигнал да грађани желе промјене и ослобађање Никшића.

44 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Никшић се мора добити, а то може само једна опозициона листа коју ће предводити ДФ

 2. 0
  0

  Vaše aktivnosti nemaju nikakvu strategiju već se planiraju danas za sjutra. Prvo su bili u planu protesti, ali kada je Rešetnjikov najavio krvoproliće više niko neće sa vama u tu akciju. Sada biste vladu sa opozicionim ministrima i ponovne izbore. To smo imali do juče. Danilović je izjavio da u ministarstvima gdje je bila opozicija nije bilo nikakvih zloupotreba. Dogovoreno nije prekršila vlast nego opozicija. Požalili ste se Hanu kako su htjeli da vas ubiju. Baš vam je povjerovao, kasnije vas je nazvao “destruktivna opozicija“. Biće da vas niko ne smatra za ozbiljne sagovornike. Da bi dobili pare od Radonjića treba da mu dostavite određenu dokumentaciju. Nijeste dostavili ništa što ste bili obavezni po zakonu, a čudite se što nema para. Zar nemate braćo Srbi nekog boljeg da vas prestavlja?
  Priželjkuješ pobjedu u Nikšiću ali su velike šanse da ćeš je proslavljati u Spužu sa kolegama zatvorenicima.

 3. 0
  0

  Nazalost brate Komlene u mnogim stvarima si ovdje u pravu.
  Osim vjecnih „opozicionih“ lidera i medijatora „srpske“ opozicije Riste Antilope, srpski narod nema ko da predstavlja.

  TRAGEDIJA.

 4. 0
  0

  Шта ћемо са српским језиком у школама? Зна ли Будо Алексић за нови буквар?

 5. 0
  0

  Komlen vukman i ove ostale nesrece ogledalo su danasnje poltronske i uliznicke crne gore.Mandicu puna podrska samo hrabro i uporno do pada diktatora i njegovih sluga i spijuna.

 6. 0
  0

  Ja bih da se izbori ponavljaju do iznemoglosti , dokle ne pobjedi DF , pa onda svi zajedno da proslavimo u Kristal na koljenice i pivo točeno , a srbadija Barska da ispeče jedno krme , samo da je veselo .

 7. 0
  0

  Све треба пробати и договорм са опозицијом решавати проблеме, свака част ДФ што одржава то јединство и максимално се труди да притисак на ДПС буде овако учинковит. Још мало фали па да ударници ДПС масовно крену да пријете оружјем на бирачким мјестима.

 8. 0
  0

  Како се то Будо и остали будисти боре и какви су резултати Будове борбе? Је ли вратио српски језик и ћирилицу у школе? Реци ми, сендвичару, образа ти. Мило ми је да Будо зна за буквар, да му ми не јављамо.

 9. 0
  0

  Nije novost da Djukanovic zeli da ugasi DF pa se uspinje svim silama da najjacu opozicionu snagu eliminise da bi svoju diktaturu zabetonirao. Treba sve uciniti da makar opstanak opozicione ideje u CG ne bude ugrozen, ukoliko rezim nastavi sa svojim brutalnostima.

 10. 0
  0

  Кад помислим само на силне егзекуције које се дешавају малтене сваки дан, ја не знам да ли живим у Колумбији или на како би рекао Мило оази мира на Балкану. Без ДФа би опозициона борба у ЦГ била поптуно неефикасна. Честитке Мандићу како штити српски народ и културу под овим условима и кроз политичко умијеће и људскост одржава наду да ће ДПС бити врло брзо прошлост.

 11. 0
  0

  Просто је невероватна лакоћа ботовања и кајања на једину истинску опозицију у ЦГ. Али, пси Лају, ДФ напредује

 12. 0
  0

  Zna Budo za bukvar, no ne zna sva slova iz njega. A otac i đed (ili djed što bi Budo reka) su ta slova znali. A ne znam što će vam novi izbori. Rusi vam pare više davat neće, jer su viđeli kako ste ove zadnje potrošili. A i narod vas je pročita. No sjedite (fali mi slovo na tastaturi) đe ste i čekajte četiri godine, dako se ova bruka zaboravi.

 13. 0
  0

  Vas 90 posto ođe i ne čita o čemu se radi. Samo neke parole dižete i pljujete po Duklji. Uz obavezno od Tokija do Milvokija. To što opozicija bojkotuje sve sem blagajnu vama je u redu. E pa i nama je. Ionako ništa pametno nemaju da kažu. Taman ka i vi ođe.

 14. 0
  0

  DF je jedino gnijezdo demokratije i progresivnog nešovinističkog načina razmišljanja. Ljudi koji su aktivni u DF su istinske demokrate i ne mrze nikoga a nepokolebljivi su borci protiv vlasti. Zato DF i jeste najjači u opoziciji. A onaj koji je u opoziciji najjači, njegovu politiku treba pratiti da bi se srušio režim. Ne očekujete da pratimo Rakčevića ili Lekića koji nemaju ni 2% ? Ili Krivokapića sa 5 mandata? DF je jači od Ključa i Demokrata zajedno. I oni su i sada okupili opoziciju neprestano popuštajući. Zaista odgovorno i prije svega državnički. Andrija odličan kao i uvijek. Jedini državnički kalibar na političkoj scenic.

  • 0
   0

   Oooo doktore Jokiću , sprdaš li se to oba ti oka ?
   Kažeš : „DF je jedino gnijezdo demokratije i progresivnog nešovinističkog načina razmišljanja“?
   A srbadija Barska primjer progresivnosti , e bravo ti ga .

  • 0
   0

   Svaka cast Mandicu, i Medojevicu, i Bulatovicu, ali sam uvijek tvrdila da je jedino drzavnicki kompletan dr Bulajic iz opozicije. Umjeren, odmjeren, strucan, utemeljen, sa jasnim savom …

 15. 0
  0

  Na sreću imam privatan posa i sebe častim desetak dana godišnje da ćaskam sa vama. Zašto pozivanje na činjenice doživljavate ka miniranjea. Baš ste nekog prepali.
  Ka Dr. Jokić što napisa da treba slijedit politiku DF-a. Koju ? Andrijinu i Milanovu protiv NATO-a ili Medovu za Nato. Andrijinu kokardu ili petokraku koju unesoše komunisti u front. I da im neko vlast pokloni ne bi znali što će, no bi se odma posvađali, ka ostatak opozicije što se posvađa oko fotelja koje im je Milo poklonio.

 16. 0
  0

  Privatniče, da se ne baviš kojim slučajem štampanjem ovog novog crnogorskog bukvara, koji služi za ispiranje mozgova kako djece tako i odraslih ?!

 17. 0
  0

  Naravno da ne. Puno toga iz prethodnog pravopisa nije zaživjelo. Puštimo vrijeme da usvoji ono što je dobro i izbači ono što ne valja. Lako bi mi, da je samo bukvar sporan. Ne valja vama ni himna ni zastava. Ne valjaju vam ni granice jer ste probali da otmete Sutorinu. A Mandić je ranije predlaga da se Herceg Novi pripoji Srbiji. Moja matična država je Crna Gora i ja sam Crnogorac. Nije sporno da se neko osjeća drugačije.

 18. 0
  0

  Samo naprijed. Na celu sa DF, zauvijek obrisati potonji diktatorski rezim u Evropi, koji se samo presvukao, ali ostao je da viri rep, podugacki, komunisticki…. Sve metode koje koristi diktator, u stvari preformansi su Udbini, one Udbe koja se u osnovi nije mijenjala evo vise od pola vijeka. DF je protestima razoblicio ove monstrume i mafiju, i samo treba da izdrzimo, i oslobodimo ovaj narod. Ostatak opozicije – nadati se – naucio je lekciju….
  Naprijed DF na celu sa Mandicem, Medojevicem, Knezevicem, i svim borcima za slobodu…..
  Dolje Katniceva skupstina i Djukanoviceva vlada..!!!!

 19. 0
  0

  Sva vam je priča ovakva. Pljujeto po komunistima, a sa vama su u Frontu. I kad vam to neko kaže, onda priču prebačite na uvrede. A do istine vam inače nije stalo.

  • 0
   0

   Izgleda da je uzaludan posao pokušavati prevaspitati četnike. Ova nova (stara) crnogorska slova moguće je imati ako prebaciš na poljsku tastauru. Tako su mi rekli, nijesam još uspio.

 20. 0
  0

  DF ke udbasko nacionalisticka partija a duhovni vodja udbaskog nacionalizma je u Srbiji Vojuislav Seselj, dok je to u Crnoj Gori Risto Radovic.
  U Crnoj Gori su SVE „srpske“ partije udbasko nacionalisticke i to je tragedija srpskog naroda.
  Sa druge strane su i sve crnogorske partije udbasko nacionalisticke.

  Da bi spasili nas narod i drzavu, mi moramo da prekinemo udbasko nacionalisticko foliranje.

  Procitajte ovaj veoma dobar tekst o udbaskom nacionalizmu, najvecoj posasti po srpski narod poslednjih decenija. http://snpzbor.rs/2016/12/12/%d1%81%d1%80%d1%92%d0%b0%d0%bd-%d0%bc%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%98%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%83%d0%b4%d0%b0-%d1%88%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%99%d1%83-%d1%98%d0%b5-%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%b5%d1%81/

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here