Насловна Политика Мандић: СДП имао директну корист од крађа и злоупотреба у организацији ДПС-а

Мандић: СДП имао директну корист од крађа и злоупотреба у организацији ДПС-а

0
ПОДИЈЕЛИ

andrija_mandic03_560_300

Црна Гора не може постати демократска и правна држава све док афера Снимак не добије политички и судски епилог. Избори се у Европи краду још једино у Црној Гори а јавност је кроз аферу Снимак обавијештена ко је то планирао, организовао и извео, рекао је Андрија Мандић.

Предсједник Нове српске демократије и члан Предсједништва Демократског фронта Андрија Мандић рекао је у разговору за Портал Аналитика да ће СДП морати врло брзо да се одреди о афери Снимак, јер су, како каже, од злоупотреба ДПС-а посредне користи имале и социјалдемократе, као дио владајуће коалиције.

„Што се тиче СДП-а, они ће врло брзо морати да се опредијеле у вези афере Снимак, јер однос према овом питању најбоље говори о природи и карактеру сваке политичке организације у Црној Гори. Није никаква тајна да је од крађа и злопупотреба, које је организовао ДПС, директну корист имао и СДП, јер је годинама излазио на изборе у коалицији са ДПС. Све до појаве у јавности снимка, они су могли да тврде да о тим злоупотребама нијесу знали ништа или да нису вјеровали опозицији која је о томе упорно говорила. Међутим, након најновијих дешавања и њихове одлуке да не подрже закључке Анкетног одбора које су предложили опозициони посланици, јасно је да су одлучили да један дио одговорности за злоупотребу државних ресурса преузму на себе и солидаришу се са нечасним радњама ДПС-а“, истакао је Мандић.

Лидер НОВЕ је оцијенио да ће СДП морати да редефинише садашњи коалициони однос са ДПС-ом, уколико жели избјећи политичке посљедице.

„СДП излази самостално на локалне изборе а Ђукановић им је, у не баш завијеној форми, поручио да ће убудуће ДПС изборе красти искључиво за себе. На Цетињу, Мојковцу и у Петњици злоупотреба државних ресурса, са којима располаже ДПС, подједнако је усмјерена на гласаче СДП-а као и на гласаче других странака. Раније није било тако. Није на мени да држим придике и савјетујем СДП, али се тој партији врло брзо може десити да их управо претјеране калкулације у односима са ДПС могу одвести на маргину политичких дешавања у Црној Гори“, казао је Мандић.

Мандић је, коментаришући оцјену премијера Ђукановића да је за ДПС афера „Снимак“ завршена прича, рекао да „једино судски процес и конкретна политичка одговорност може зауставити већ успостављена правила да се за потребе владајуће странке злоупотребљавају државни ресурси и краду избори“.

„Црна Гора не може постати демократска и правна држава све док афера Снимак не добије политички и судски епилог. Избори се у Европи краду још једино у Црној Гори а јавност је кроз аферу Снимак обавијештена ко је то планирао, организовао и извео. За све одговорне чиниоце у ЦГ и ЕУ – осим за ДПС и њихово тужилаштво – ово је тежак прекршај који је нанио огромну штету Црној Гори. Не прође много времена а да се из Брисела, а у последње вријеме и из Вашингтона, не огласе тим поводом, са јасном поруком да се ова афера мора истржити до краја“, рекао је Мандић.

Он је истакао да Демократски фронт не гаји илузије да ће афера Снимак у потпуности бити ријешена док се на власти налази ДПС, јер, како каже, још нијесмо имали примјер да се организатори криминалних радњи обрачунавају са властитим дјелима.

Лако је попунити државну касу

Мандић је оцијенио да се државна каса може лако попунити, али је додао да је за то неопходно да прво дође до смјене власти.

„Не постоји у Европи државе којој је лакше попунити државну касу од Црне Горе. Постоји само један предуслов – да се промијени власт! Тај услов је неопходан јер са постојећом гарнитуром на власти правна држава функционише селективно, зависно од тога да ли то одговара владајућој структури. Промјена власти значи аутоматско укидање корупције, здраву тржишну утакмицу и заустављање успоствљених монопола. Истовремено би сви напори нове власти били усмјерени на поправљање квалитета зивота, успоствљњу друштва једнаких шанси и спречавању свих видова дискриминације.

У Црној Гори се у кратком временском року може успоставити амбијент који би био привлачан озбиљним инвеститорима а имали би шта и да понудимо. Поготово када се узме у обзир да би кроз процес излиставања приватизационих уговора у државно власништво вратили све оно што је приватизовано супротно законима. Дуго сам био предсједник Комисије за контролу приватизације и могу посвједочити да највећи дио оног што је приватизовала Ђукановићева власт, није урађено у складу са важећим законом и закљученим уговорима. Због тога би се највећи дио те имовине вратио у државно власништво. Ресурси који би стајали на распологању новој власти су огромни и чврсто вјерујем да би у кратком времену Црна Гора постала земља слободних, успјешних и богатих људи“, рекао је Мандић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    istina je , brate moj , zajedno radili mnogo,, prljavih prodaja, švercovanja, zapošljavanja,, NE SMIJU SE POSVAĐAT, SVE ĆE SE SAZNAT

  2. 0
    0

    Све странке су на буџету државе, и не знам зашто толико ујдурмишете? Откуд новац опозицији?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here