Насловна Насловна Мандић амбасадорима НАТО-а: Никад нећемо признати одлуке донешене мимо грађана

Мандић амбасадорима НАТО-а: Никад нећемо признати одлуке донешене мимо грађана

27

Црна Гора је већ дуже вријеме на граници потпуног економског и политичког колапса. Здружена криминална група са актуелним премијером је заробила државне институције и претворила их у своје приватне сервисе, поручио је предсједник Нове српске демократије и један од челника ДФ-а Андрија Мандић у отвореном писму послатом амбасадорима 28 држава чланица НАТО-а који долазе у званичну посјету Црној Гори.

andrija-mandic22Мандић је у писму навео да држава у изворном смислу не постоји, а систем владања је по својој суштини најближи феудалном.

„Премијер, његова породица и повезани тајкуни посједују или контролишу највећи дио материјалног богатства Црне Горе. Подсјећам, та „акумулација капитала” се догађа у последњих 25 година, односно од времена кад је Мило Ђукановић преузео власт у Црној Гори“, нагласио је Мандић.

У Црну Гору 14. октобра долази 28 амбасадора земаља НАТО-а, а циљ посјете је да виде како држава напредује у реформама јер ће на децембарском састанку министара спољних послова чланица Алијансе бити ријечи о могућем слању позива за чланство Црној Гори.

Мандић је у писму амбасадорима казао да су „због различитих унутрашњих, али и међународних околности, ваше земље претходних година снажно подржавале Мила Ђукановића, без обзира на вјеродостојне доказе о његовој умијешаности у бројне коруптивне, пљачкашке активности”.

Andrija Mandic

Лидер Нове је истакао да су пренебрегнути и врло упечатљиви примјери бруталне дискриминације у Црној Гори, како појединаца, тако и великих националних и језичких заједница, попут српске.

Упорно се жмури на очигледне појаве урушавања темеља демократског поретка спречавањем права на слободно изражавање воље на изборима, те фалсификовањем изборног резултата“, оцијенио је Мандић.

По његовом суду, један од најсвјежијих примјера криминалног дјеловања Мила Ђукановића и режима којим руководи, тиче се афере „Телеком” која се, као што смо упознати, окончала тако што је њемачка компанија Т-ком направила нагодбу са америчким тужилаштвом и платила високу казну за неспорну корупцију у приватизационим поступцима у Македонији и Црној Гори.

У том коруптивни послу, умијешани су и „високи црногорски званичници”. Више пута смо чули, управо из амбасаде водеће НАТО чланице, Сједињених Америчких Држава, да је корупција у процесу приватизације Црногорског телекома доказана те да то потврђује обимна документација, а као предсједник Анкетног одбора у Скупштини Црне Горе, бавећи се проблемом корупције у приватизацији ”Телекома”, имао сам прилику да се и лично увјерим у то„, нагласио је Мандић.

Како је поручио, „разумијемо да вашом колективном посјетом, у предвечерје НАТО самита, желите да снажније искажете намјеру да Црну Гору примите у ваш војни савез”.

mandic-andrija-r

Сматрам да је то, са аспекта интереса влада које представљате, легитиман циљ, али остаје кључно питање на који начин желите то да остварите. Не очекујем да ћете ви, као представници земаља који у први план истичу високе демократске традиције и владавину права, па на истим енергично инсистирате и у Црној Гори, погазити те принципе у поступку евентуалног учлањења Црне Горе у НАТО. Увјерен сам да ћете инсистирати да бројне афере које оспоравају демократски легитимитет ове власти, као ваших партнера у Црној Гори, морају добити судски епилог. Наравно, претходно морамо из судства одстранити „труле даске”, како их је назвао предсједник Скупштине, а које не суде по закону већ спроводе вољу шефа режима“, каже Мандић.

Један од челника Фронта наводи да уколико се задовоље ти елементарни предуслови, онда је неопходно, опет у складу са највишим демократским стандардима спровести поштен референдум о тако важном питању као што је учлањење државе у НАТО.

Јасно је свима, а поготово врло упућеним амбасадама НАТО земаља, да поштени и демократски референдум није могуће остварити под Владом која је скројена по формули афере „Снимак” и помоћу застрашујуће злоупотребе државних ресурса. Дакле, нама је, а вјерујем и вама, неопходан поштен референдум. Такав, евентуални референдум, као и будуће изборе, може спровести само прелазна влада у којој ће опозиција имати механизме контроле и спречавања поменутих злоупотреба у демократском процесу“, нагласио је Мандић.

Ово писмо је, како тврди, упућено и због наде „да ћете, доследно исказаним начелима правде и демократије, извршити потребан притисак на Владу Црне Горе и Мила Ђукановића лично, како би ово, једно од кључних друштвених и политичких питања, ријешили у складу са највишим демократским принципима”.

Andrija Mandic 08

Уколико се, ипак, владе ваших земаља одлуче да поступак учлањења Црне Горе у НАТО спроведу са нелегитимном владом, без укључења стварне воље грађана, то ће значити само једно да сте још једном пренебрегли оно за шта се формално залажете. То би донијело нове потресе и драматичне последице у будућем животу црногорског друштва. Не морам наглашавати да таква, погубна одлука не може бити легитимна, нити легална, те да је апсолутна већина грађана Црне Горе, која се иначе противи уласку у НАТО, никад не би признала. То би био само наставак пуког насиља нелегитимне групе која 25 година газдује репресивним апаратом„, навео је Мандић, уз напомену да остаје „у нади да ће ваше владе пажљиво размотрити стварно стање у Црној Гори, као и интерес наших грађана да живе у земљи владавине права”.

Према његовим ријечима, у неким земљама из којих долазе амбасадори, као и у другим западним земљама, водили су се судски поступци у којима је Мило Ђукановић недвосмислено означен као дио вођства више криминалних група које су своје шверцерско-кријумчарске активности развијале на међународном нивоу.

Поменућу само неке државе у којима су вођени такви поступци: Италија, Швајцарска, Њемачка и Сједињене Америчке Државе… У Италији, као што је познато, појединцима из Ђукановићеве групе се још суди, а поступак према њему је обустављен по одлуци Касационог суда, због имунитета које уживају државници суверених земаља. И само због тога!„, истакао је Андрија Мандић у отвореном писму послатом амбасадорима 28 држава чланица НАТО-а.

27 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Браво Андрија! Ово морају сви опозициони политичари којима је стало до елементарних демократских принципа упорно да понављају својим саговорницима из западних земаља. Ако нема поштеног референдума, одлука неће бити призната. Да би референдум био поштен морају до краја да се процесуирају сви актери афере ”Снимак”.

 2. 0
  0

  Sve oni to znaju ,ali ovako zvanicno je ipak najbolje i .da li ce kakav odgovr Mandic dobiti ostaje da nas obavijesti ako dodje,u sto malo ko vjeruje da ce Oni to uraditi.
  Volju naroda ovdje niko ne postuje ,mada je to i drugim drzavama donekle isto,ali nije to nasa briga.nego zarobljenog naroda Evrope u kojemu vlada sitem nekadasnjeg SSSR.
  Hriscanstvo u Evropi ne postoji sem na papiru,Njemci se pozivaju da moraju da se promijene,tako Klaudija Rot kaze da svi koji su dosli moraju tamo da ostanu,sto je ipak novina i da Sciptari moraju da ostanu u Njemackoj jer su tamo ugorzeni misli na Kosovo i Metohiju .spremite satore za kampere na JAZU mjesta ima dovoljno,iza krstasa dolaze drugi u uzvratnu posjetu,oni prvi su srusili Vizantiju ,ovi ce vjerovatno srusiti sitem vrednosti ,koji je doneke vladao Evropom.
  Andrija ti si svoje rekao,cekamo odgovor?

 3. 0
  0

  А што ћемо са оном депешом у којој се каже да је Рајан за НАТО, али је гро његове ретроградне странке против?
  Или оном другом у којој пише како се П.Булатовић жалио америчкм дипломатама на ригидног Рајана нациЈоналисту?

 4. 0
  0

  Зрело писмо! Изазов како онима којима је упућен тако и овим „вагалицама“ у опозицији. На жалост, изгледа недостижан. Браво за Андрију Мандића!

 5. 0
  0

  Ovo stalno treba isticati da nikad necemo priznati odluke koje su donesene mimo nase volje, preko nelegitimne vlade koja je pokrala izbore. Samo se od takvih poruka moze napraviti pritisak na Nato bulumentu.

 6. 0
  0

  Само ако га је послао у електронском облику. Јер ако је послато у класичној форми бојим се злоупотребиће га господа амбасадори приликом једне радње.

 7. 0
  0

  Не само НАТО, признао је одлуку о признавању Косова, због које је тренирао бубреге на посним супицама и буреку без меса
  http://www.vijesti.me/vijesti/vikiliks-mandic-je-htio-da-crna-gora-bude-clanica-nato-a-35757
  http://www.monitor.co.me/index.php?option=com_content&view=article&id=4065:konkurs-za-milovog-vojvodu&catid=2746:broj-1162&Itemid=3988
  http://www.vijesti.me/vijesti/razlicito-o-prelaznoj-vladi-danilovic-jedno-mandic-drugo-819903
  `On je u decembu 2009, gostujući kod mladih Atlantskog savjeta Sava Kentere kazao da bi Nova prihvatila odluku Skupštine da Crna Gora uđe u NATO, kao što su prihvatili one na referendumu u Crnoj Gori ili o nezavisnosti Kosova. `

 8. 0
  0

  Не освртати се на овог који се потписује као Асанж. Tо је онај мали удбашки жбир Стојовић који је опсједнут Андријом одавнo jer je трчао за њим да му уређује фејсбук профил. Андрија му је то дозволио и плаћао га мало али је овом изгледа било мало па је почео да лаје около. Друг са оном удбашком трањицом од Дедеића.

 9. 0
  0

  Zulijan asanz ti si takav poltron i ulizica da je to necuveno.Zbog takvih olosi kao sto si ti ovi na vlasti nas jasu trideset godina.

 10. 0
  0

  Одавно се нико из опозиције није изашао са овако јасним ставовима у обраћању страним владама.
  Језик писма је јасан, релативизација написанога и другачија тумачења осим дословних нису могућа.
  Мост трулих компромиса је спаљен – нема назад. Ако покуша да изврда, г. Мандић ће завршити своју политичку каријеру.

 11. 0
  0

  A да ви покусате све написано ако вам дам линк те депеше?

 12. 0
  0

  Malo sam pregledao slike od prethodnih noci i kad ono na slici udbasi. Moze li ko pomoci da se identifikuju ova momcad iz UDBE?

  /ps%3D50/r%3D0/rx%3D720/ry%3D480/“/>

 13. 0
  0

  мислиш овај главоња у наочаре Мико,мого би бити,колико кошта шишање ове главе ако плаћа по м2 биће најмање 20 евра,а овј се други нешто стиди ,реко бисе да је пешован.

 14. 0
  0

  За вас који хлеб зарађујете штитећи лажне опозиционаре од суочавања са истином- сви смо ми Стојовићи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here