Насловна Насловна Мандић: Непрестаним протестима до прелазне владе

Мандић: Непрестаним протестима до прелазне владе

8
ПОДИЈЕЛИ

На сједници главних одбора конституената Демократског фронта у понедјељак 13. јула у Беранама биће предложено да протести почну 27. септембра и да не престају све до испуњења циља пада актуелне и формирања прелазне владе. То је у интервјуу за „Дан“ казао Андрија Мандић, лидер Нове српске Демократије и члан Предсједништва Демократског фронта.

mandic-andrija-r

Поручује да ће „организациони одбор протеста бити отворен за све субјекте који су спремни да заједно са нама раде на остварењу зацртаног циља“.

Које ће све конкретне одлуке бити донијете у Беравама 13. јула на сједници главних одбора конституената ДФ-а везано за организацију протеста?

„Предложићемо члановима главних одбора конституената ДФ-а, као и окупљеним активистима да протести грађана и демократске опозиције отпочну 27. септембра и трају до испуњења дефинисаног циља. Циљ протеста је испуњење политичких захтјева које је раније дефинисао ДФ и које су у једном времену подржавале све опозиционе странке, а то је обарање актуелне владе и формирање нове, прелазне. Демократски фронт ће формирати организациони одбор који ће руководити протестима и бити отворен за све субјекте спремне да заједно са нама раде на остварењу зацртаног циља. Предлажемо да се крене овим путем зато што сви други покушаји нијесу дали доброг резултата, тако да је Црна Гора и даље једина земља у Европи у којој се власт никада није промијенила демократским путем. Та несмјењивост није резултат слободно исказане већинске подршке грађана одређеној политичкој опцији, већ последица безочне крађе и злоупотреба на изборима. Овај режим је преузео Црну Гору са улице и ту чињеницу узурпације власти искористио у развијању различитих недемократских методе опстанка на власти. Дакле, тај феномен несмјењивости власти није резултат успјешне политике, него искључиво незаконитих и криминалних радњи којима су склони режим и његов шеф“.

Чије све учешће и подршку очекујете на протестима?

„Након више од два мјесеца интензивне кампање и разговора са грађанима из свих крајева Црне Горе, утврдили смо многе смјернице везане за протесте и добили отворену подршку за отпочињање општенародног бунта против актуелне власти. Сматрамо да је наша дужност и обавеза да позовемо све грађане на узбуну како бисмо зауставили опасни режимски пројекат који ће имати несагледиве штетне последице не само на нашу, него и будуће генерације. Иако је у прошлости Црне Горе било гладних људи они нијесу били у прилици попут данашње гладне већине грађана да посматрају дрско понашање, обијесно владање и разуздано расипништво владајуће врхушке која је до енормног личног богатства дошла пљачком и крађом заједничких добара која су некада подједнако припадала свима. Е та опљачкана, понижена и гладна већина очекује и тражи од најјачег опозиционог субјекта да предузме хитну и конкретну акцију како би се то жалосно стање у земљи промијенило. Ми ћемо из Берана на протест позвати све слободумне и храбре људе, све оне који су на било који начин погођени катастрофалним дјеловањем овога режима, све оне којима је доста сиромаштва, глади, незапослености; младе којима је ускраћена и отета било каква перспектива, оне који су запослени у здравству и просвјети, а које годинама само понижавају. И све њих очекујемо на протестима, јер слобода тражи људе и то сваког појединачно, а збир свих тих слободних појединаца у коначном треба да доведе до суштинских промјена„.

У којој мјери актуелна криза у функционисању Владе и владајуће коалиције представља додатни мотив за излазак на улице и тражење формирања техничке владе?

„Увијек треба подсјетити  јавност на чињеницу да је актуелна парламентарна створена крађом на изборима, тако да она није и неки посебан легитимитет ни прије избијања ове кризе. Обарање актуелне владе и формирање нове, прелазне је једини исправан начин да се успостави повјерење у слободне изборе. Само прелазна влада може да гарантује организацију, услове и укупни амбијент за њихово одржавање. Нека друга опција директно иде на руку режиму јер ако ДПС и влада Мила Ђукановића сами организују још једне изборе резултат је унапријед познат и он се неће разликовати од претходних. Ако нека друга политичка странка сматра да су избори које организује ДПС регуларни, нека јавно то и саопшти. Што се тиче ДФ-а, ми немамо никакве дилеме да ДПС краде изборе и урадићемо све што је у нашој моћи да то поново не ураде„.

Колико је, по вашој оцјени, након најновијег развоја догађаја, реална могућност да Влада изгуби повјерење у парламенту, да ли ће ДФ као најјачи опозициони субјект покренути то питање и очекујете ли да би СДП могла да са опозицијом уђе у формирање прелазне владе?

„Сувишно је наглашавати опозициону доследност 16 посланика ДФ-а да гласају за обарање Ђукановићеве владе и спремност да одмах након њеног пада у Скупштини изаберемо техничку владу која би припремила и органиовала прве фер и слободне изборе. Демократски фронт се недавно суочио са низом проблема управо због тога што смо сумњали да у парламенту постоји довољна већина за смјену власти. Велика очекивања, па чак и увјеравања појединих важних особа из опозиционог круга да само недостаје још мало нашег „подешавања” да СДП преломи и са опозицијом направи већину на крају су претворила у велико разочарење и погрешну политичку процјену. Најновије изјаве предсједника Позитивне Црне Горе само су нас додатно учврстиле у увјерењу да још снажније наставимо да тражимо подршку од грађана јер мањина која је узурпирала власт у континуитету корумпира поједине опозиционе посланике или читаве странке и тако спречава правилно функционисање парламентарног живота које подразумијева и могућност изгласавања неповјерења Влади“.

Побуна против диктатора право и дужност

Лидер Нове и члан Предсједништва ДФ-а Андрија Мандић подсјећа да је још давне 1793. године Народна Скупштина Француске изгласала Устав чији саставни дио је била и Декларација о правима човјека и грађанина.Тим документом, којим су, како каже, установљена универзална људска и грађанска права, Француска се заштитила од диктатора и узурпатора власти.

„Принципи Декларације се и данас налазе у Уставу Француске и многи закони су стављени ван снаге због неусаглашености са тим принципима. Више је него очигледно да тај документ надраста вријеме у ком је донијет и не завршава се случајно прецизном поруком и јасном поуком: „Када влада крши права народа, побуна је за цио народ као и за сваки његов дио најсветије од свих права и најнеопходнија од свих дужности„, нагласио је Мандић.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Najbolji intervju koji sam pročitao poslednjih mjeseci. Konkretno i precizno izloženi politički ciljevi, pa ko voli nek izvoli. Naprijed NSD i DF!

 2. 0
  0

  Srdačan pozdrav g. Mandiću iz Nikšića. Dolazimo u Berane, a 27. septembra eto nas svi u Podgoricu da srušimo ove izdajnike i kriminalce.

 3. 0
  0

  Sve zavisi sta ponudite od hrane jer se vec o tome naveliko prica, pogotovo o kobasicama i 595 program cevapi .. Ja bi vam preporucio GURMANSKU PLJESKAVICU jer zasiti i drzi dosta,a nije skupa za napravit. Evo recepta : 400 grama mijesano meso(pola junece pola svinjsko ili po zelji) 2 komada manjih paprika(ljepse kad su razlicite boje) 1 kom srednja glavica crnog luka
  1 kom jaje
  2 kasike prezle
  1 kasika tucane paprike ( srednje ljuta )
  so , biber , mlevena slatka crvena paprika
  svezi listovi persuna i celera
  1/2 sveza ljuta papricica ( ona mala )

  Tu sam da pobognemem barem sa recptima..Jeftino i kavlitetno

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here