Насловна Насловна Мaндић: Лекићу ДФ послужио само као средство за оснивање властите странке

Мaндић: Лекићу ДФ послужио само као средство за оснивање властите странке

30
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, казао је у интервјуу за Портал Аналитика да је за предсједника Демократског фрнота (ДФ) требало именовати поузданијег кандидата од бившег лидера ове политичке групације, Миодрага Лекића, којем је, према његовим ријечима, Фронт послужио искључиво као средство за оснивање властите партије.

andrija mandic

„Осјећам само личну одговорност за долазак Лекића на чело ДФ-а. Он није био једини кандидат за то мјесто, али сам заједно са колегама из предсједништва предност дао њему. Да сам тада знао да ће ДФ да му послужи само као средство за оснивање властите странке, за предсједника Фронта би именовали неког поузданијег кандидата“, истакао је Мандић.

Он вјерује да ће протести ДФ-а који су заказани са септембар бити успјешни, те да надмашити досадашње.

„Оправдани народни бунт првенствено ће носити снага опљачканог и превареног грађанина, који добро зна да не постоји други пут за смјену диктаторског режима. Без смјене власти која их је опљачкала и довела до тешке биједе нема поправљања жалосног стања у коме се налазе породице свих унесрећених људи“, поручио је Мандић.

Онда је дао одговоре на нека важна питања.

Очекујете ли да ће протести које је Демократски фронт заказао за 27. септембар бити иницијална каписла за смјену владајућег режима?

-Протести неће бити „иницијална каписла“, већ конкретна политичка акција чији ће коначни резултат бити обарање актуелне Владе и формирање нове која ће организовати прве поштене и фер изборе у Црној Гори.

Колико је реално очекивати да ће протести бити успјешни, с обзиром на резерву остатка опозиције према њима?

-Оправдани народни бунт првенствено ће носити снага опљачканог и превареног грађанина, који добро зна да не постоји други пут за смјену диктаторског режима. Без смјене власти која их је опљачкала и довела до тешке биједе нема поправљања жалосног стања у коме се налазе породице свих унесрећених људи. За разлику од неких других опозиционих странака, које вјерују да је најважније упутство које добијете у некој амбасади и Сорошевој НВО, или режима који зна да му крађу покривају разни међународни центри због властитих интереса, ДФ се искључиво ослања на грађанина Црне Горе који је једини позван да поставља и смјењује власти у овој земљи.

Иако је још увијек прерано за било какве прогнозе, шта ће се десити ако протести не успију? Да ли ће то оставити посљедице по ДФ? Који ће бити Ваши потези?

-Протести ће успјети. То зна и власт и зато улаже велике напоре, и чак више не бира ни средства како да умањи снагу ДФ-а који је организатор протеста. Хришћанска вјера нас учи да одлучан човјек може помјерити и планину, а групи тако одлучних људи није тежак задатак да оборе трули и паду склони марионетски режим.

Како одговарате на оптужбе премијера Мила Ђукановића, који је казао да је циљ протеста стварање утиска о Црној Гори као наводно нестабилној држави која не заслужује позив у НАТО?

-То су веома глупи закључци. Ми имамо намјеру да смијенимо његову Владу и не бавимо се позивницама. Он се и 1999. године крио у сједишту НАТО-а од властите војске коју је издао, а чији је иначе био члан врховне команде. Та прича о позивници личи на оног путника коме је побјегао воз, а он за њим упорно маше возном картом вјерујући да ће га она пренијети до жељеног одредишта.

Чини ли Вам се да постоје велике тензије између ДФ-а и остатка опозиције? Како објашњавате све чешће размјене оштрих ријечи са Лекићевим Демосом и Бечићевим Демократама? Не губи ли на тај начин ДФ свој легитимитет?

-Протести које организујемо су најважнија и најсложенија политичка акција коју реализује ДФ, зато што ће у коначном довести до суштинских промјена у Црној Гори. Велико окупљање народа 27. септембра у Подгорици ће одлучношћу, јасним захтјевима, истрајношћу и резултатима надмашити све досадашње организоване протесте. Зато нека никога не чуди оштар тон којим одговарамо онима из опозиције који су против окупљања и организовања народа у борби против режима.

Осјећате ли можда личну одговорност због одласка Лекића са чела ДФ-а?

-Не. Осјећам само личну одговорност за долазак Лекића на чело ДФ-а. Он није био једини кандидат за то мјесто, али сам заједно са колегама из предсједништва предност дао њему. Да сам тада знао да ће ДФ да му послужи само као средство за оснивање властите странке, за предсједника Фронта би именовали неког поузданијег кандидата.

С обзиром да се залажете за јединство опозиције и да је концепт ДФ-а заснован на тој идеји, како коментаришете разједињавање опозиционе сцене и формирање великог броја нових партија? Да ли овако уситњена опозиција уопште има шансе у борби против режима?

-Концепт потпуног јединства опозиције остварен је већ два пута и није дао очекивани резултат. Први пут на локалним изборима 2010. са коалицијом ?Боља Црна Гора?, и други пут подршком предсједничком кандидату 2013. године. Та опозициона обједињавања нијесу довела до промјена, јер власт краде изборе. Због тога смо се опредијелили за протесте, јер је то очигледно једини ефикасан начин да се супротставите оваквом режиму. У акцији протеста сви они који желе промјене могу остварити потребно заједништво.

Које партије видите као будуће политичке савезнике?

-Све које су против власти, а којима се не управља са стране. Са таквим савезником можете да функционишете и радите заједно, а не са онима који пристану да неко други управља њима. Не треба губити вријеме, већ лоцирати центар управљања и ако имате интереса разговарати са налогодавцима а не извршиоцима.

Сматрате ли да је одласком Брајовићеве струје из СДП-а можда могућа сарадња са Кривокапићевом партијом на смјени режима?

-Зашто би са њима сарађивали када су они дио власти, и то онај екстремнији, антисрпски. И једни и други су дугогодишњи најближи Ђукановићеви сарадници, и поштено је да се не раздвајају већ да заједно оду са власти.

Нова српска демократија је најгласнији противник учлањења Црне Горе у НАТО. Како гледате на истраживања агенција ИПСОС и Дамар, према којима је подршка грађана приступању Алијанси 41, односно 42 одсто?

-То су обичне измишљотине и режимске намјештаљке. Моје колеге знају да ни најмање не држим до испитивања јавног мњења која се раде у Црној Гори, јер чврсто вјерујем да режим у потпуности контролише ту област и са намјештеним резултатима вјешто манипулише. Први различити тонови у ДФ-у су се појавили након намјештене анкете која је високо вредновала утицај појединца, а слабила значај чланица Фронта. У безобразлуку се отишло толико далеко да су оснивачи Фронта и хиљаде српских активиста на терену, који су били кључна снага добрих резултата ДФ-а, проглашавани главном препреком даровитом политичару – појединцу кога би наводно сви грађани подржали ако би ови некако били промијењени или удаљени са политичке сцене. Вјешто се играла игра са „анкетама“ и причом о великом  утицају, да би се постигло жељено понашање у виду јавног дистанцирања, наглим заокретима у политици и ултимативним захтјевима о централизацији нашег политичког савеза. Крајњи циљ оних који су управљали резултатима анкета и јавним наступима ?аналитичара? је било стављање Фронта под контролу или његово разбијање. Ми смо издржали и одбранили се, други нијесу и отишли су. Управо се тај одлазак и заокрет у односу на питање НАТО интеграција данас покушава искористити за давање логичног објашњења откуда „раст“ присталица тог војног савеза у новим лажним анкетама.

30 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Одлично Андрија! Називање ствари својим именом, оштрина, прецизност. Видимо се у септембру!

 2. 0
  0

  Најбоље саопштити истину и објаснити народу да је због НАТО-а Лекић отишао. Никад га не би по глави помазила она кијевска паликућа Нуланд да је и даље био са Србима и против НАТО-а. Ипак је то стари препедени комунистички комитетлија који воли да мијенја стране кад од тога има неке користи. НАТО бар није шкрт.

  • 0
   0

   Lako je provjeriti i saznati šta je svako od funkcionera Fronta imao i kako je živio prije nego što je ušao u politiku ali sam siguran da će tu „radoznalost“ Mando i Medo sa svojim zamjenicima sasjeći u korjenu i žestoko kazniti. Ne znam jesu li drugi škrti ali Veliki Šef svakako nije. Da su mu „pravi protivnici“ ne bi oni mogli zaraditi ni centa više od poslaničke plate, ne bi mogli otvarati razne firme i fabrike, baviti se raznim „biznisima“, zapošljavati ćlnaove uže i šire familije …. da to ON ne aminuje.
   Sistem „Držite lopova“ je izlizan i prebiše providan. Mijenjajte ga kao i lidera ako ne želite da nestanete sa političke scene.Anahroni ste i previše dosadni .

 3. 0
  0

  Lekić je stari prevarant koji je nažalost u tu igru uvukao i neke sada već bivše Srbe koji su, iskompleksirani, pali na njegove prevarantske manire.

  • 0
   0

   Tačno :)) . „Pravi“ Srbi su sa Medom. Sigurno će se ubuduće priznavati i cijeniti samo srpstvo koje je imalo bliske,dugogodišnje i neraskidive veze sa njim i njegovom partijom.

   • 0
    0

    Niko nije protiv protesta alisu svi protiv toga da ih Medo i Mando organizuju tako što će prethodno popljuvati i satanizovati sve koji nisu njihovi slijepi poslušnici. Rezultati njihove „mudre i blagovreme“ politike kao najbolje pokazuju ishori njihovih poslednjih samostalnih nastupa na izborima. Ispada da su i oni nekadašnji „letači“ mogli prijaviti proteste i naoadati svakoga ko ih ne podrži da rade za Mila i mafiju.
    JASNO JE DA SU I PROTESTE PRIVATIZOVALI PA SREĆNO IM BILO.

 4. 0
  0

  Mando „iskren“ kao i uvijek! Kod nejga jeftina demagogija nikad neće umrijeti i upravo ona vodi Novu putevima nekadašnje Narodne stranke. Na kraju će ostati samo pitanje hoće li i Mando potražiti uhlebljenje kod svog stvoritelja i učitelja Novaka Kilibarde jer Nova definitivno stremi političkoj istoriji kao još jedan neuspjeli projekat i promašaj.

 5. 0
  0

  Lekić je prevara za Srbe, ali zato vam je Medojević mesija koji je izbacio srpski jezik iz Ustava. To pokazuje kakvi ste vi Srbi. Medovi reformisani Srbi.

  • 0
   0

   Medojević nije samo izbacio srpski jezik, već je ostavio mogućnost režimu da nas uvede u NATO kroz Skupštinu i to prostom većinom. Čudi me kako ovima iz Nove to ne smeta.

 6. 0
  0

  Ne daj mi Bože da se nekome mom bližnjem desi ono što Medovi žele članovima i simpatizerima Nove. Nikad mi neće biti jasno čime to Medo „hipnotiše“ Manda i čime mu se nameće za lidera Fronta ako je odavno jasno da je izgubio kompas i da je vlastitu stranku pretvorio u skromno, malobrojno privatno preduzeće? Počinjem da sumnjam da to neko treći preko Meda odradjuje „zadatak“ da Novu izbace sa političke scene jer je Pzp odavno potrošen.

 7. 0
  0

  Povetak intervjuja pocinje sa Lekicem to znaci da ga se plasi idemo dalje napokon je glavni negativac za razbijanje fronta izasao iz sjenke jer iz sjenke podmece ljudima podvaljuje preko drugih lica koji su unesreceni svojim sudbinama koristi njihovu miku da bi ali samo neuspjelo pokusao da te ljude eliminise iz politickog zivota ! To znaci da koristi metode koje koristi drzavna bezbednost a tadi ih u dosluhu sa tom sluzbom ! Gospodine Mandicu protesti nece uspjeti to je cinjenica vasa odgovornost je ostavka i izlazak iz Nove napustanje politike to je odgovor koji vi morate da date narodu! Prema mojim informacijama izdali ste naredjenje da se daje svakom ko zeli da ide na priteste po 20 eura u Podgoricu i da se izdrzi da traje 2do 3 dana. Videcemo da li je ovo tacna informacija kad pocnu protesti ! A zasto vas ne izabrase za lidera DF nego Lekica onda nebi ste mogli da imate problem da lekiv formira stranku jer tako Mandicu? Vas boli jedna jedina stvar a to je novac posle izbora za vas ce biti manji za 67 posto i vi se za to borite za pare jer drugo nista ne znate da radite vi ste srbin stecajni upravnik i lazni vojvoda i sve sto izjavite ima ostavlja utisak covjeka koji je u zivom blatu i trazi ruku spasa! A ta se ruka ne dobija blacenjem postenih ljudi i proverenih opozicionara!

  • 0
   0

   Tačno je da će onima koji traže plaćati po 20-30 eura dnevno da itadju na proteste. Mando i Medo će pokušati u ta dva tri dana da „sruše vlasr“ koju ruše već 20 godina i to isključivo i samo sa onima kojima mogu da se igraju i onima koji su spremni uciniti dosta toga za 20-30 eura :)))) Sve normalne, savjesne i samomisleće ljude koji nisu prihvatili njihovo nekontrolisano liderstvo su popljuvali i udaljili od tih protesta, vjerovatno zato da bi imali „dežurne krivce“ za neuspjeh.
   Posle Lekića i Rakčevića više ih ni bečić ne konstatuje i ne doživljava kao dostojne odgovora na njihove pakosne podmetačine. Narod je počeo da pravi viceve na račun Medove i Mandove organizacije protesta. 🙂

 8. 0
  0

  Zašto smo mi iz Novog na miting u Berane išli s autobusom bez klime i zašto smo umjesto obećanog roštilja dobili samo fetu mesa? Mi nećemo na protest ako u autobus ne bude klime i tačka.

 9. 0
  0

  „Осјећам само личну одговорност за долазак Лекића на чело ДФ-а. Он није био једини кандидат за то мјесто, али сам заједно са колегама из предсједништва предност дао њему. Да сам тада знао да ће ДФ да му послужи сам

  bilo bi vrijeme da ti malo odmoris,koja licna odgovrnost,ti si grant ove vlasti!

 10. 0
  0

  Ne Mitre, najvća podvala za Srbe su Mandić i Danilović, oni su samo po nalogu DB instalirali Lekića, i avetni Srbi su pošli prema toj priči ko ovce na solilo, i tako im treba!Zaslužili su!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here