Насловна Насловна Мандић: Иако нас притискају центри моћи, никада нећемо бити за НАТО

Мандић: Иако нас притискају центри моћи, никада нећемо бити за НАТО

23
ПОДИЈЕЛИ

 Andrija Mandic2

Лидер Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ-а Андрија Мандић поручио је да Демократски фронт има будућност и да није било варница између њега и лидера ДФ-а Миодрага Лекића.

Мандић је, гостујући у емисији „У центар“ на РТЦГ, казао да НОВА неће мјењати свој став о НАТО-у иако им је, како је истакао, из одређених међународних центара моћи сугерисано да уколико се не промјене у овом правцу не могу добити подршку тих центара.

Лидер НОВЕ је, коментаришући преговоре између Лекића и представника Грађанског покрета, оцијенио да Лекић као лидер ДФ-а има довољно кредибилитета да разговара са представницима других политичких групација и да то не значи да немају повјерења у њега.

У ДФ-у је стање редовно, јер смо ми најјачи опозициони субјект. ДФ је сложен политички субјект који сачињавају НОВА, ПзП, ДНП, партија пензионера. То је један велики опозициони савез који има за циљ да промјени Црну Гору. Оно што смо уочили је да ми не губимо изборе већ смо жртва изборних крађа и зато смо изашли са једном новом политичком идејом. Кад сам разговарао са господином Лекићем око конструисања ДФ-а ми смо констатовали да смо ми политички савез, а не странка. ДФ има будућност и у то сам сигуран“, рекао је Мандић.

ДФ има будућност

Упркос разликама унутар ДФ-а, он вјерује у будућност тог савеза.

Сигуран сам да ДФ има будућност. НОВА ће се трудити да буде, поштен ортак у сваком послу, не само колегама из ДФ-а него свима у опозицији који хоће да мијењају режим„, истакао је лидер НОВЕ.

Одговарајући на питање да ли је било варница између њега и Лекића на посљедњој сједници предсједништва ДФ-а, Мандић је рекао да није било никавих варница већ да се водила расправа као у свакој партији.

bulatović, medojević i mandić

Ми расправљамо, то је просто једна анализа која постоји у свим партијама. Анализирало се и то да ли би неки центри моћи из међународне заједнице жељели да утичу на ДФ. Лекић пажљиво ослушкује оно што долази из међунаронде заједнице али ми имамо властити програм“, казао је Мандић и алудирао на то да је „питање НАТО-а оно на које би хтјели да утичу ти центри моћи из међународне заједнице“.

„Али ми имамо јасан став око тога у својих 595 мјера. То је да се то питање регулише на референдуму“, истакао је лидер НОВЕ.

НОВА не одустаје од принципа

На питање који су то центри моћи који дају сугестије, Мандић је одговорио да су то центри моћи који би жељели да његова странка промјени став везан за НАТО.

Нијесам рекао да дају сугестије Лекићу већ Новој српској демократији. Поручено нам је да уколико се не промјенимо у овом правцу не можемо добити подршку тих центара из међународне заједнице. То су они центри моћи из међународне заједнице који би жељели да ми промијенимо своју политику и начела на којима смо основани. Ми на то никад нећемо пристати“, поручио је Мандић.

mandic_medojevic_skupstina

Како је навео, Нова неће дозволити да се промијени оно што су њени принципи, иако поједини међународни центри моћи шаљу поруке како би, ако се промијени у „пожељном правцу”, могли да добију јачу подршку.

Од наших начела и принципа нећемо одустати. Нова је имала јавни позив предсједника ДПС-а да уђе у владу и то смо одбили. Нијесмо формирали странку да утрчимо у власт по сваку цијену. Једина смо парламентарна српска сгранка у Црној Гори и већина наших функционера би пристала да Нова прије нестане са политичке сцене него да изневјери принципе због који смо основали нашу партију“, подвукао је Мандић.

Прелазна влада је поштена понуда

Он је, коментаришући преговоре између Лекића и представника Грађанског покрета, оцијенио да Лекић као лидер ДФ-а има довољно кредибилитета да разговара са представницима других политичких групација.

Пошто  је било варница на релацији Грађански покрет – ПзП и НОВА, Лекић је процјенио да треба разговоре са њима да обави  сам. Ти разговори ће се обавити и са другим структурама. То не значи да ми немамо повјерење у Миодрага Лекића. Морам рећи да нас је на последњим изборима у Подгорици подржао Форум 2010. из којег је настао ГП“, навео је Мандић.

andrija-mandic22

Прелазна влада је поштена понуда коју стављамо на сто, јер ми не варамо никога. Желимо да на идућим изборима имамо резултат који ћемо сви признати и гдје неће бити притужби за злоупотребе“, казао је Мандић.

Тврди да сви у ДФ-у прихватају да ако прелазна влада не буде прихваћена, једино што преостаје и једино што ће ДФ радити, јесте организација грађанских протеста.

„Обавеза је ДФ, који има 30 одсто подршке грађана, да ту политку доведе до краја. Када смо основали ДФ знали да смо се окупљају различите структуре и различити људи“, оцјењује Мандић.

Он је истакао да никад не би примио Хашим Тачија у званичну посјету, јер је осумњичен за ратне злочине и поновио да је посјета Тачија велика, историјска грешка Црне Горе која ће се „вратити као бумеранг„.

23 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Čitava igranka je upravo oko toga da se Crna Gora nasilno, bez neposrednog izjašnjavanja građana, ugura u NATO, a na tome udruženo rade Prva i Druga familija. Pošto taj plan ne ide kako su zamislili, onda udaraju po NOVOJ sa svih strana.

 2. 0
  0

  Da, citava sustina priče je da se nekako napravi potpuni konsenzus oko NATO. SNP su bez problema slomili, a NOVA i Mandic su im trn u oku sa ovakvim stavom. NOVA zato treba da očekuje velike udare sa svih strana. Podrska za NOVU i Mandica. Nikada u NATO!

 3. 0
  0

  “….сугерисано да уколико се не промјене у овом правцу не могу добити подршку тих центара.“

  Дакле, другим ријечима, докле год не задобијете подршку “тих центара“, они ће, дакле “центри“, жмурити на крађу избора од стране дпс, а ви нећете имати снаге да се самостално крађи одупрете.
  Ерго, једини смислен и политички исправан потез, био би да откријете који су то “центри(упркос томе што знамо који су), ИЛИ ДА ТО НЕ ПОМИЊЕТЕ – јер стиче се утисак, да је подршка “центара“ одлучујућа за ваш долазак на власт и смјену дпс – , а не воља народа.
  Уколико хоћете да будете карађози попут садашње ЦГ власти, или Вучића и Николића у Србији – тај начин је ок.

 4. 0
  0

  Dobro de! Da pretpostavimo da ne uđemo u NATO.
  Neka mi ovaj krnjojelac i ostali „krnjojelci“ objasne kako CG da opstane u okruženju kakvom ga danas ima. Kako Crna Gora, na koji način, sa kojim ljudstvom i sa kojim sredstvima da odbrani teritoriju na koju svi (potenciram „SVI“) susjedi imaju pretenzije.
  Lako je ćerati inat. Čak je i Matija Bećković napisao čitavu knjigu o toj mentalitetskoj osobini ljudi iz kraja kojeg potiče. Izgleda da će se čitav svijet potpuno promijeniti a mi mentalitetski nećemo mrdnuti sa mjesta. Svaka crnogorska baba na temu inata može doktorirati. Ta nauka (inat) nikada nije bila teška niti smo mi ikada imali problema sa tim kadrom. Zbog toga smo tu đe jesmo.
  E, kada dođe vrijeme za prave odgovore, racionalne i pragmatične, tu smo vrlo tanki.
  Imam osjećaj da gospodin Mandić, potencirajući inat, želi CG oslabiti do kritične granice kada će, sa svojim velikodržavno nastrojenim drugarima, njeno rasparčavanje biti neminovnost. Vojno aktivna politika očigledno nije uspjela u protekle dvije decenije. Na redu je lešinarsko-strvinarska koja, vrlo lako, može uroditi plodom ako ne budemo obratili pažnju na „dobre namjere“ ovakvih nazovi inatdžija.
  Imam jedan predlog za njega. Kada je već toliki inatdžija, kada na inatu toliko insistira neka proda imovinu koju posjeduje u CG za bud zašto i neka se fino preseli u Srbiju.

  • 0
   0

   Ne brini, ne mora da se Mandic previse trudi. CG je vjestacka tvorevina koja je nastala zbog kratkotrajnog interesa Amerike da oslabi srpski faktor u regionu. Kad je to zavrseno, ista Amerika radi na sledecem, za njih vaznom projektu – stvaranja „Prirodne Albanije“. Procitaj Sinistaja danas. Sta mislis, zasto se obraca ambasadi SAD? Pa zato, budalice, sto su mu oni to i napisali i rekli mu da se njima obrati za pomoc :)) Bice veselo u Crnoj Gori 🙂

   Sto se Srba i govornika srpskog jezika u CG tice, oni moraju da shvate da sa Dukljanima nemaju nista zajednicko, nijedan interes ne dijele, bez obzira na rodjacko-plemensku vezanost. Moramo konacno dovesti do totalnog razdvajanja ova dva entiteta jer nas taj sentiment samo koci i sprecava da radimo u skladu sa svojim interesima. U buducnosti je sve moguce, pa i teritorijalno razgranicenje. Ja to vidim kao veoma realno. A ovima koji nece moci da podnesu stropostavanje stracare nastale na Djukanovicevom feudalnom interesu i referendumskoj pljacki, predlazem da se presele u Prirodnu Albaniju. Ili u Zenicu, Rijeku, Varazdin, gdje god 🙂

 5. 0
  0

  Nema seljenja nigđe. Nikada se nijesmo selili a vazda smo bili (nekada više nekada manje) svoji na svome. Uvijek smo se, nešto, bunili, svađali, ratovali i nikome nijesmo „šetali opanke“ niti priznavali pravo „prve bračne noći“ Iz naših krajeva nije bilo janjičara koji su popunjavali tuđe redove…
  Oslabljeni smo time što je kralj Nikola prisajedinio određene krajeve koji nikada mentalitetski, državno niti istorijski nijesu pripadali CG. U tome se slažem sa vama. To nam se sada sveti. Trebao je predviđeti ovakve stvari. Po sposobnosti predviđanja budućih događaja prepoznaju se veliki državnici. On to nije bio. Morao je dozvoliti državi Sandžak da se ostvari kao država u svojim prirodno-istorijskim granicama. Morao je dozvoliti i omogućiti da nam susjedna država zauzme mjesto koje joj je pripadalo punih pola milenijuma. Ona je na to imala više pravo od nekih koji sada planiraju neke druge državne oblike i organizacije zasnovane na nekim izmišljenim istorijskim premisama i podacima. Njegovi velikodržavni (Crna Gora van njenih održivih granica) ciljevi se pokazuju sada kao kamen oko vrata državi koja je, po njemu takvom aktivnošću, trebala biti veća, jača i brojnija. Još jednom se pokazuje da se kvantitet ne poklapa sa kvalitetom a svaki pokušaj miješanja ulje i vode završava se neuspjehom.

  • 0
   0

   Najbolji su mi ovi mitomani koji su se naslonili na srpske romantike o crnogorskoj izuzetnosti i direktno iz Radicevicevog pera pokusavaju da prave istoriju. Dugo su i uspijevali, dok se nismo konacno i zavazda, nadam se, razdvojili.
   Prvo, ono na sta ovaj „u prolazu“ kao tipican predstavnik novocrnogorskog ustastva aludira je da su cetiri „nahije“ temelj te rasne superiornosti. A „nahije“ su, za one koji ne znaju, administrativno-poreske jedinice u okviru turskog carstva. Tako su i zivjele. Njeni prvaci, poznati po neslozi i osobenom „fukarluku“ su izdavali, potkradali, ubijali jedni druge i to je tek Sveti Petar Cetinjski uspio donekle da umiri. Podsjecanja radi, ne znam da li je potrebno, na osnovu iskaza samih Petrovica, zapisanoj od njih samih, ta cuvena porodica je dosla iz Bosne. Vladalacka srpska porodica Crne Gore! To je vazan, nezaobilazan podatak.

   Kralj Nikola je sva svoja prosirivanja teritorije dobio potpuno prirodno – na talasu sveopstog srpskog ujediniteljskog motiva. Tad su bili svi Srbi, sve do onog cuvenog clanka Milovana Djilasa u Borbi, a na osnovu odluke tadasnje KPJ. Naravno, Srbi su bili i stanovnici cetiri nahije. Medjutim, njihov mentalitetni problem je bio i ostao, potreba da se prilagode uslovima rada i privredjivanja u relativno normalnim uslovima – bez pljacke kao osnovne „privredne“ grane. Jos uvijek se u hercegovackim selima oko Niksica sjecaju posjeta divljih ovcokradica iz Katunske nahije.
   Naravno, sve je to kulminiralo prilikom italijanske okupacije Crne Gore, kada su se najistaknutiji predstavnici tog ovco i korzokradickog mentaliteta aktivno „podavali“ fasistima i sa njima pravili drzavu. O posebnim uspomenama Pircijevih crnomanjastih Sicilijanaca vezano za neobuzdane seksualne uzitke u Cetinju i okolini da ne pricamo. Sta je to dalo za posledicu? Vidjecete u tom kraju veliki broj ljudi koji neopisivo lice na predstavnike arapsko-sicilijanske rase juga Italije. I ne samo da lice fizicki, nego i danas, negdje iz dubine podsvjesti vracaju „dug“ svojim ocevima i djedovima kroz pronacisticke stavove i gledista.

   Ipak, oni jesu statisticka manjina koja ce vremenom nestajati, utapati, rasclanjivati se, raseljavati. Oni jesu pojava u istorijskom prolazu, ali je lose sto su nas u ovo vrijeme zapali.

   Na kraju, mislim da je krajnje vrijeme da moja Boka krene svojim putem i da ovu kulturolosko i mentalitetno „drugaciju“ grupaciju pozdravi tradicionalnim crnogorskim pozdravom „Cao!“

    • 0
     0

     Sledeci lokalni izbori treba na nivou Boke da budu izubori za nove lokalne stranke u koje ce se uclanjivati posteni ljudi bez opterecenja na sve sto budu nazovi veliki iz Podgorice govorili.
     osamostaljenje mora biti prije svega ekonomsko,novac koji se stice 7u regionu Budve Tivta Kotora mora da ostaje u regionu ,a oni sto po zakonu pripada drzavu njoj dati ,medjutim vlast Podgoricer je upravu tu ,svaki cenat ostvaren od Morskog dobra prodaje i privatizacije odnose kumare i prike,tu treba prekinutu.
     na tom planu treba organizovat ljude ,koji nijesu do sad kompromitovan bez obzira na naciju vjeru i religiju.gospdi iz DPS i svih drugi parlamentarnih stranak to treba lijepo prezentovati,a ndasve narodu.
     Boka i Pri morje imaju sanse u pomorskoj privredi ,gdje postoje i kadar i resursi, sadasnja vlast ide dotle da planira pomorske skole da seli u Podgoricu,zato dosta pljackanja Primoraj iz Podgorice.
     Ne treba se vise sekirati na unapred zacrtane price o nacionalnom i bilo cemu drugom ,njima treba oduzeti gazdovanjem onoga sto im ne pripada,regionalizacija i stvaranje regionalni stranak,naravno ne kao sto je bio slucaj u Herceg Novi,gdje je Keuso utvrdio pazar ispred izbora.
     Isto tako mora da uradi i Sjever,jedino tako se moze i mora razvlastiti vrhiska u Podgorici,bio to Djukanovic ili sjutra bilo koji drugo ,sve sve svodi na isto pljacku i odnoisenje novca u Podgoricu,osnivajte regionalne stranke ,objasnjavajte narodu,jer izgleda ima i onih kojima i posle 25 godina treba objasnjavati,dosta pljackanja regiona,to je zacrtanu i zakonima EU,jedino tako cese ova nesretna OPOZICIJA unistiti koja je garant opstajanja ovoga pljackaskog rezima.

   • 0
    0

    Morski vuk nabroja sve same „činjenice“. Ajd napiši još po nešto nemoj da tako bujna mašta ostane nezabilježena makar i na ovakvom mjestu!

    • 0
     0

     decentralizacija spijuna,tako braca po zanimanju kao tvoje mogu naci posla i u manjim mjestima.
     Izvjestaje slati u centralu,da li ce ti to slati sin ili kcer svejedno,vazno je da su od struke kao sto im je otac a vjerovatno su takvi bili djed i pradjed.

     • 0
      0

      Nikola, da bi razgovarao sa normalnim ljudima moraš imati barem neki kulturni nivo. Ovako ličiš na kakvu zlu srbijansku babu kojoj je vračanje dodatni izvor prihoda. Samo ti fali kamera i da on line uzimaš pare neznavenim i budalastim ljudima, jer samo kod njih pali tvoj način komunikacije.
      Đe ti vidiš ovđe bilo koji oblik špijunaže? Znaš lli ti, uopšte, što je to špijunaža. Na osnovu čega, babo jedna, zaključuješ da neko ovđe špija nekome nešto.
      Ja ti, kupusojedcu obični, postavljam pitanje na koji način će se CG braniti od (između ostalih i tvoje Srbije) susjednih država ako oni izraze teritorijalne pretenzije ka njoj. Zar je, ušati stvore, teško odgovoriti na to pitanje? Onome ko čvrsto stoji na stanovištu da CG ne treba ući u NATO ne bi trebalo da je teško odgovoriti. Iza tvojeg stava, ako si racionalan čovjek (???) mora da stoje jaki argumenti. Volio bi ih pročitati. Pokušaj me argumentovano razuvjeriti ako misliš da sam u zabludi. No, od toga nema ništa. Iza tebe i tebi sličnih ne stoji ništa do primitivizam i zle namjere. Bojim se da ni tone kupusa i šargarepe jednom Zecu ne može iz glave izbrisati vjekovima taložene komplekse i pakost.
      Onaj ko smišljeno nastoji oslabiti položaj ove (meni jedine) države izmišlja principe i u tu priču uvodi nekakve samo njima znane emocije. Ne libe se ni od ličnih uvreda da bi skrenuo priču sa teme. Ovo nema nikakve veze ni sa Đukanovićem niti sa bilo kojim političarem. Ovo je pitanje opstanka države koji ti očigledno ne želiš. U tome se nas dvojica razlikujemo. Ja otvoreno govorim da volilm ovu državu. Voljeti je znači čuvati je od ljudi poput tebe.
      Za razliku od tvojih, moji preci su vjekovima aktivno učestvovali u njenom stvaranju. Tvoji su za to vrijeme (pretpostavljam) gajili šargarepu (pretpostavljam da su za to čašćeni prezimenom od strane osmanlija) i uživali u šetanju turskih opanaka oko kuće. Uopšte vam to ne zamjeram. Ljudi i treba rade ono što vole i u što uživaju.
      Za kupusojedca i ostale protivnike NATO integracija pitanje glasi „Kako se CG može odbraniti od teritorijalnih pretenzija susjednih država a da ne postane član atlanske vojne alijanse? Kome i koliko škodi njeno učlanjivanje u ovu bezbjedonosnu strukturu“?
      Dok ne odgovoriš ili priznaš svoju zabludu nemoj da jedeš šargarepu. Izgleda da podstiče tvoju agresivnost a smanjuje inteligenciju!

     • 0
      0

      ima jedna izreka koju Englezi rado ponavljaju a dobro se na tebe moze odnositi ,, it looks like a duck moves like a duck and guce like a duck, it means that it is a duck-
      izgleda kao patka krece se kao patka i guce kao patka ,znaci da je to jedna patka.

     • 0
      0

      Izgleda kao baba, gata kao baba, pravopis poznaje kao baba, vrši zamjenu teza a nema niti jedan racionalan odgovor na postavljeno pitanje.
      Da ponovim „Kako da se CG odbrani od susjeda ako im padne na pamet da, uz pomoć svojih podrepnika koji žive na teritoriji CG, uzmu dio ili cijelu državu“?
      I još jedno pitanje:“ Kome to smeta i zašto članstvo CG u NATO alijansu“? Ovo drugo pitanje je veoma lako i u njemu je sadržana sva tvoja pokvarena filozofija!

 6. 0
  0

  Треба поштовати отворене ставове. Господин Мандић је један од ријетких политичара који не мијења курс.
  Ми имамо избора, да нам није ове несрећне власти, која је постала улизица и слуга Запада. Ко год тако ради неславно ће да заврши!
  Поједини амерички политичари никад нијесу ни чули за Црну Гору да постоји, а ови се ударају у прса са уласком Црне Горе у НАТО. У НАТО који нам је крвник, који нас је уништавао и бомбардовао.
  А ми причамо о тврдоглавости! Зар је тврдоглавост не падати на кољена пред крвником?

 7. 0
  0

  У пролазу, Његош је у „Огледалу српском“ написао пјесму о смрти Никца од Ровина, којег су црногорци сматрали својим највећим јунаком. У тој пјесми, највећи црногорски јунак скончава у тору оваца никшићког Турчина Јашара Бабића, покушавајући да украде овцу. Толико о вашем јунаштву.

  Што се тиче шетања опанака, ту сам у дилеми. Ниски растом, мрки, бркати, габељави. Мислио сам да вам је то од Турака док нисам проучио поријекло ваших породица, а поријекло је доминантно шиптарско.

  • 0
   0

   О чијем јунаштву булазниш, будало једна. Ти си слику пролазног, само се лажно изјашњаваш Србином! Често износиш сличне лажи и правиш пометњу, а у ствари си подгузна режимска мува.

 8. 0
  0

  Куш Вукашине, аветињо неписмена свињогоска. Ја сам навео шта је владика Његош писао, ако имаш контрааргумент наведи га. Највеће кукавице и јајаре су одвајкада били твоји Свињогорци, нема тога што кроз своју биједну и гологузу историју нису на тезгу изнијели. Тако је и дан данас, ваљда смо томе сви свједоци.

  У пролазу, генетичка истраживања показују да је 40 одсто становништва Републике Ђиласовске шиптаског поријекла. Посебно око језера, већина Брда, зетско-бјелопавлићка равница. Зато понављам – мали, бркати, наказни, габељави. Не можете више вадити просјек на нама западно од Бјелопавлића.

  • 0
   0

   Ти си дрљевићу одвратни скрибоман и крмак, који је уз то и мафијашка разгласна станица. Потпуно си одлијепио од када је са таквима као што си ти, умјесто обећане власти, мафијашки бос очистио задњицу. Да имаш образа, не би више ниједну жвакнуо! Изгледа да си секула јуниоре прешао у тзв. другу, усташку фазу, па овдје верглаш нацистиче слогане о „аријевској раси сјеверно од Бјелопавлића“! Ти и аријевци, сплачино једна.
   Умукни више, згадио си се и Богу и људима.

   П.С. Извињавам се ИН4С због превише оштрог речника, али са изродима као што су пролазни и секула не може се другачије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here