Насловна Насловна Мандић и Раичевић положили цвијеће на мјесто страдања Далибора Јауковића (ВИДЕО)

Мандић и Раичевић положили цвијеће на мјесто страдања Далибора Јауковића (ВИДЕО)

Као што је Јан Палах у Чехословачкој, када је Чехословачка била окупирана, одузимајући себи живот исказао протест и неслагање са тим да његова држава буде окупирана, тако је и Далибор Јауковић на један сличан начин показао да не пристаје на окупацију властите државе, оцјењује Мандић

22
цвијеће положили Мандић и Раичевић

Данас су у близини Америчке амбасаде у Подгорици, поводом годишњице од смрти Далибора Јауковића, у знак сјећања, цвијеће положили лидер Нове српске демократије Андрија Мандић и предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“ Гојко Раичевић.

Посјећамо, Јауковић је прије годину дана бацио бомбу у двориште Америчке амбасаде у Подгорици, након чега се убио.

Јауковић је 1999. године био припадник Војске Југославије и ратовао је на Косову и Метохији за вријеме НАТО бомбардовања.

Лидер НСД-а Андрија Мандић казао је да је ово на неки начин мала захвалност за све оно што је Јауковић урадио за своју војску.

лидер Нове српске демократије Андрија Мандић

Ратни ветарани и сви они који су учествовали у рату памте га по томе што је био један од најбољих и просто желимо да пошаљемо поруку неким новим генерацијама, да то што сте патриота и одани својој земљи, поштујете традиционалне вриједности властитог народа, да то треба да вас издвоји и истакне у односу на оне друге који су склони издаји, који су склони промјени, националног, вјерског и сваког другог идентитета“, рекао је Мандић за портал ИН4С.

Додаје да се и на овај начин опраштамо и исказујемо поштовање од „нашег ратног друга“.

Важно је да сви у Црној Гори знају, да они који су велики људи не смију да буду заборављени од своји сабораца и својих сународника“, наглашава Мандић.

Андрија Мандић и Гојко Раичевић полажу цвијеће на мјесто погибије Далибора Јауковића

Он је Јауковићев чин упоредио са Чехом Јаном Палахом, који је такође због политичке неправде себи одузео живот.

Као што је Јан Палах у Чехословачкој, када је Чехословачка била окупирана, одузимајући себи живот исказао протест и неслагање са тим да његова држава буде окупирана, тако је и Далибор Јауковић на један сличан начин показао да не пристаје на окупацију властите државе“, оцјењује Мандић.

Предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“ Гојко Раичевић истиче да је име Далибора Јауковића дубоко урезано у национално и колективно памћење нашег народа.

Предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“ Гојко Раичевић

Јауковић је одликовани ратни херој, показао је приврженост нашој земљи и Косову тиме што је био један од најхрабријих учесника Војске Југославије у рату 1999. године“, казао је Раичевић.

Такође, додаје да се на овај начин најскромније обиљежило сјећање на хероја Далибора Јауковића, те да ће засигурно следеће године то прећи у масовнији скуп.

Гојко Раичевић полаже цвијеће на мјесту на којем је прије годину дана живот изгубио Далибор Јауковић

Јауковић није подржавао улазак Црне Горе у НАТО, против којег се борио 1999. године. Кривио је црногорску власт да су се „продали Америчкој амбасади“.

Из Управе полиције је тада саопштено да је Јауковић имао двије ручне бомбе кашикаре- једну коју је бацио на Амбасаду, а другом се разнио.

 

22 КОМЕНТАРИ

 1. 41
  2

  У име мајке и брата Далибора Јауковића и моје име захваљујем Андрији Мандићу и Гојку Раићевићу на овом великом људском гесту. Ратни ветерани из деведесетих се неће никада предати горима од себе.
  Нажалост ја данас нијесам могао заједно са њима положити цвијеће на мјесто Далиборове погобије, али ће нас догодине свакако бити више.
  Поздрав.

 2. 19
  1

  Далибор Јауковић је био и остао на правој страни Историје.

  Слава хероју!

 3. 8
  1

  žao mi žao čovjeka, a vama braćo hvala što ste danas odnijeli cvijeće, za njegovu dušu ću paliti svijeće kad pođem pod OSTROG

 4. 2
  3

  Jesu li ovi ljudi normalni. Taj čovjek je bacio bombu u dvorište diplomatskog predstavništva druge zemlje. Ovi lešinari sada od njega, zbog terorističkog akta, prave heroja.

 5. 2
  0

  Samo naivni bi progutali priču da je on sebi oduzeo život… I Ko još vjeruje da specijalci iz američke ambasade nijesu njega ubili ako je bacio bombu na njih.

 6. 1
  0

  Revolt protiv nepravde Nato pakta, i pobuna protiv ovakve drzave su bili razlozi ovga cina koji je ovaj hrabri covjek momak i heroj napravio,skrenuo je paznju bar za trenutak na sve to.Doci ce vrijeme kada ce .
  se i na zvanican nacin kao drzava to obiljeziti!
  Vjecna pamjat

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here