Насловна Насловна Мандић: Бескомпромисна борба ДФ-а за слободну ЦГ обиљежила 2016. годину

Мандић: Бескомпромисна борба ДФ-а за слободну ЦГ обиљежила 2016. годину

4
ПОДИЈЕЛИ

Читаву 2016. годину је обиљежила бескомпромисна, одлучна и храбра борба Демократског фронта за слободну Црну Гору, каже лидер Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ-а, Андрија Мандић. У разговору за ,,Дан“ оцјењује да је први пут од обнављања вишепартијског система, једна опозициона политичка групација успјешно примијенила комбинацију институционалних и ванинституционалних метода политичке борбе против аутократског црногорског режима.

„Управо су те активности и дјеловања ударили печат 2015-ој години, а тај жар смо пренијели и у изборну 2016-у. Наше активности су биле, по обичају, толико учестале да би требало много простора да се поброје. Међутим, издвојио бих, ипак, изборну кампању, само гласање грађана и лажни државни удар као најважнији догађај ове године. Избори су требали да ријеше тешку политичку кризу у коју је запала ова земља али они нијесу испунили та очекивања пошто је криза данас већа него што је била прије самих избора“, сматра Мандић.

Додао је да је ДФ успио да мобилише 10 000 активиста који су носили најбоље осмишљену изборну кампању коју је имала нека политичка групација на овим изборима. Како наводи ,,јасан програм промјена и прецизне политичке поруке које смо успјели да пренесемо на велики број људи пажљиво су анализиране од разних структура“.

„Наша понуда да ћемо грађанима отписати дугове за струју, воду, комуналије и порез на непокретности је позитивно прихваћена од великог броја поштених људи који су опљачкани од стране овог режима и налазе се готово у стању социјалне потребе. Бесплатна легализација дивље градње је представљала трајно стамбено решење за хиљаде породица које су главни губитници транзиције. Гласно и јасно упозорења да ће у случају побједе ДПС-а њихова власт поскупити струју, укинути надокнаде мајкама и дјечије додатке породицама, је упалило црвени аларм у изборним кухињама ДПС-а из којих су тврдили да ми подмећемо и не говоримо истину“, истиче Мандић.

Добронамјерни људи су, каже он, ДФ-у ,,слали честитке и похвале, комшије из региона исказивали дивљење за изузетан висок ниво кампање који је надрастао све досад виђено у Црној Гори, а по неким садржајима и примијењеним техникама и оно што је примијењено у изборним кампањама у региону“.

„Међутим, бруталном, координираном акцијом режима, организованог криминала, АНБ-а и СДТ-а, уочи дана гласања спровођен је класични терор над функционерима и активистима ДФ. То је био увод у најсрамотнију акцију лажног државног удара који почива на изјавама пар ангажованих закржљалих мозгова који су ову земљу довели у стање потпуног растројства. СДТ Миливоје Катнић је због личних прохтјева Мила Ђукановића увукао у политички живот ЦГ два пробисвијета и изазвао најтежу политичку кризу. Личне интересе једног човјека и врха његове странке СДТ је ставио испред државних интереса, а најгоре је изгледало то што је одавао утисак да није био свјестан својих поступака“, навео је Мандић.

Брзо се, како наводи, испоставило да ништа није било случајно него да су сви чиниоци ове срамотне радње били снажно спрегнути и да су дјеловали по унапријед припремљеном плану обрачуна са опозицијом и то првенствено са ДФ-ом. У том погледу, каже функционер ДФ, брзо је испливало да режим покушава да криминализује ДФ и умјесто да се понаша према нама као опозицији и опонентима власти они су урадили све што је било у њиховој моћи да нас прогласе личним непријатељима, терористима, завјереницима и насилницима.

„Бити против Мила Ђукановића значило је по схватању ових “професионалаца” бити против државе. Вријеме које је пред нама потврдиће наше очекивање да у овој земљи нијесу затрти и уништени морални чиниоци: народ, јавно мнење, морална увјерења и скрупуле. Ми смо убијеђени да то нијесу празне ријечи, а сви они из режима који мисле да се људи руководе искључиво ситним материјалним интересима убрзо ће видјети да то није тако. Држећи насилно власт, супротно вољи већине грађана, у крајњем ће највећи проблем направити себи. Логика која важи за животињски свијет, по којој власник фарме држећи бич и зобницу може радите са животињама што жели, не важи за људе“, истакао је Мандић.

Сматра како је важно истаћи да је непризнавањем избора и бојкотом Катнићеве скупштине опозиција кренула у добром правцу.

„Успјели смо да се договоримо око формирања власти у Будви, слиједи договор око Котора, а све су то предуслови да за неколико мјесеци заједно тријумфујемо у НК, што је одскочна даска за промјене на државном нивоу.

Понављање избора које би припремила и организовала прелазна влада која би била формирана на коминистарском принципу довело би до резултата које би сви прихватили и поздравили као неприкосновену народну вољу“, подвукао је Мандић.

Како је закључио ,,нека нико не сумња да ће ДФ и у 2017. години, са несмањеном жестином и одлучношћу наставити борбу за слободну Црну Гору“.

Срамне акције режима

По ријечима Андрије Мандића, акције режима усмјерене против ДФ-а и слободних грађана остаће као једна од најпрљавијих страница у историји црногорске политике.

„За вјечну срамоту остају они који су пристали да буду дио тога срамног пројекта, чији је искључиви циљ био намицање неколико мандата ДПС-у који је био суочен са поразом. ДФ се није поколебао, нијесу нас застрашили, него смо још одлучнији у намјери да срушимо Ђукановићеву диктатуру. Данас имамо заједнички бојкот парламента од стране опозиције, који већ даје резултате, и после дуже времена постоје реалне шансе да опозиција дјелује јединствено на више поља, и са тим капиталом улазимо у наредну годину“, истакао је он.

ПОДИЈЕЛИ

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Hocu da vjerujem da cete u 2017 uvecati “ kapital “ mukom stecen, da cete ga valjano unovciti na zadovoljstvo gradjana Crne Gore!
  Slamka ste spasa u mucenu, u Lelejsku Goru zeljnu da pod suncem jednom i ona osvane!

 2. 0
  0

  borba se nastavlja i u 2017. dok đukander i ortaci ne odu dođavola. ona avetinja ško- mi je živ je ni nuo- rik. ali ga sleduje da bude migrant

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here