Насловна Политика Мандат Еулекса продужен, ЕУ жели да Тачи сарађује

Мандат Еулекса продужен, ЕУ жели да Тачи сарађује

0
ПОДИЈЕЛИ

Земље чланице ЕУ постигле су начелни договор о продужетку мандата Еулекса за још најмање две године, пише данас приштински лист „Коха диторе“ позивајући се на дипломатске изворе.

Лист пише да су се на састанку комитета сталних представника у ЕУ јуче, чланице у начелу договориле да се мандат Еулекса продужи до 14. јуна 2018. године, јер се верује да је у области владавине права и безбедности Косову још увек потребно присуство Европске уније.

Истовремено, ЕУ и косовска влада преговарају о детаљима мандатима Еулекса, преноси приштински лист „Коха“, а тим поводом би и косовски председник Хашим Тачи требало да отпутује у Брисел следеће недеље.

Комитет је такође донео одлуку да буџет Еулексу за годину дана (до 14. јуна 2017) буде 34,5 милиона евра, као и да се за Специјални суд за ратне злочине одобри 31,5 милиона евра.

Свесни смо да немамо пуно времена. Практично има још десет радних дана до истека садашњег мандата Еулекса. Због тога све треба да буде спремно како бисмо имали јасан мандат после 14. јуна„, рекао је неименовани дипломтаски извор ЕУ за „Коху“.

Поводом продужетка мисије Еулекса, „Коха“ пише да се очекује да косовски председник Хашим Тачи посети Брисел следеће недеље и да су у току прирпреме за његов састанак са председником Европског савета Доналдом Туском и председником Европске комисије Жан-Клод Јункером.

Како наводи тај лист, ЕУ жели да Тачи сарађује на продужетку мандата Еулекса, раду специјалног суда и примене споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине.

Такође се наводи да ће Тачи евентуално морати да размени писма са високом представницом ЕУ Федериком Могерини о продужетку мандата Еулекса

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here