Насловна Политика Мали рат у Мукачеву, Десни сектор објавио „пуну мобилизацију“ и прети Порошенку

Мали рат у Мукачеву, Десни сектор објавио „пуну мобилизацију“ и прети Порошенку

0
ПОДИЈЕЛИ

Кијевски режим, који чине преобучени главни актери државног преврата у Украјини у фебруару прошле године, послао је националну гарду у град Мукачево на југозападу земље у којем дошло до размене ватре између локалне полиције и добровољаца из неонацистичког Десног сектора који ужива врхунско покровитељство и ЦИА и америчке амбасаде.

ukrajina

Саветник министра унутрашњих послова Украјине, Антон Герашћенко, саопштио је:

„Група наоружаних људи, њих 15-20, дошла је до објекта који има везе са послаником Михаилом Лањем који за собом има жалосно искуство из 90-их година. Ту је дошло до оружаног конфликта чији узрок тек треба утврдити. На лицу места се појавила полиција и према нападачима употребила стрељачко наоружање и испаила неколико пројектила из базуке. Убијена су три нападача, а рањена четири милиционера и три цивила“.

Герашћенко тврди да су и „нападачи“ користили базуке и њима уништили два полицијска возила.

Полиција је „остатак нападача“ (припадника Десног сектора) блокирала у оближњем шумарку и предложила им да положе оружје и предају се.

Герашћенко је прећутао да се ради о „спортском комплексу“ који држи Лањ и да су „секторовци“ из митраљеза претходно побили неке припаднике његовог обезбеђења.

Председник Украјине Петар Порошенко затражио је да се „нападачи на Мукачево“ разоружају и похапсе јер се држава „мора супротставити сваком бандитизму“.

„Командант“ Десног сектора у Закарпатској области, Александар Сачко, изјавио је да су милиционери „отворили ватру без упозорења“ и затражио да буду позвани на одговорност и милиционери који су учествовали у „нападу“ и локални полицијски функционери.

Исто је учинио и фирер Десног сектора Дмитриј Јарош.

Украјински електронски медији јављају да је Јарош све своје батаљоне „подигао на узбуну“. При том им је поручио:

„Сада власт шаље специјалце да униште нашу браћу. Ако се то догоди – почеће процес после којег више неће бити повратка. Очекујемо да Украјинци у ово тешко време буду на страни правде. Објавио сам пуну мобилизацију. Сви наши активисти и присталице треба да вечерас у 20:00 буду пред Порошенковом резиденцијом. Против нас су у Мукачеву устали и бандити у полицијским униформама. Дошао је тренутак који ће заувек изменити историју Украјине“.

Закарпатски политиколог Петар Гецко тврди да се ради о инсценацији чији је циљ да кијевском режиму омогући да преузме пуну контролу над том облашћу, можда и да је ликвидира.

Закарпатје углавном насељавају Русини који су на референдуми 1991. тражили аутономију унутар Украјине.

Кијев их не признаје за нацију и упорно их проглашава за Украјинце.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here