Насловна Мозаик Малагурски: Премијера филма“Косово: Моменат у цивилизацији“ на јесен у Паризу

Малагурски: Премијера филма“Косово: Моменат у цивилизацији“ на јесен у Паризу

0
ПОДИЈЕЛИ
Пећка патријаршија

Борис Малагурски завршава филм о нашим манастирима на Косову и Метохији, како би цео свет могао да види лепоту српских светиња које су Албанци покушали да униште и запале током мартовског погрома 2004. године.

Ово, за „Новости“, каже редитељ и продуцент Борис Малагурски, чије ново филмско остварење, које приводи крају, има за циљ да светској јавности представи српско и Унесково наслеђе на Косову и Метохији, да објасни ко је угрожава и зашто она мора да остане баштина Србије.

Светска премијера филма планирана је за јесен ове године у Паризу, где је седиште Унеска, а редитељ се нада да ће бити приказан и у другим метрополама широм света, као и на познатим телевизијским каналима „Хистори“, „Раша тудеј“, „Би-Би-Си“…

„Пећка патријаршија, Високи Дечани, Грачаница и Богородица Љевишка су и данас угрожени, да није тако не би у Унеску били заштићени као културна добра у опасности, истиче Малагурски.

Малагурски сматра да је циљ тзв. косовске владе, која тврди да има довољно гласова за учлањење у Унеско, да српске светиње претвори у „мртве туристичке атракције“.

„Тврде да желе да их заштите, а заправо су они ти од којих их треба штитити. Чак и НАТО не верује званичној Приштини. Сигурно је да не би смели да понове 17. март 2004, када су уништили 150 цркава и манастира, али би те светиње претворили у туристичке атракције. У њима не би било монаха, не би било живота, а све поруке које су се вековима преносиле заправо би биле убијене. На тај начин би се уништило културно наслеђе Србије, убеђен је Малагурски.

Са снимања филма „Косово: Моменат у цивилизацији“

 

„Косово: Моменат у цивилизацији“ снимљен је уз подршку Канцеларије за КиМ, Туристичке организације Београда и великог броја појединаца из земље и иностранства, који су несебично донирали за овај пројекат од државног интереса. Гледаоце ће кроз причу водити аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, са којим је Малагурски и раније сарађивао, а којег многи препознају из филма „Бићемо прваци света“, у којем је глумио.

“ Филм није политички острашћен, то је питка прича о Поповићевом детињству на Косову*, испричана на енглеском језику за западну публику, објашњава Малагурски. „Покушали смо да покажемо да наши манастири нису само обичне грађевине, већ да имају своје вредности, које су у њих уграђиване вековима. Циљ нам је да публика заволи наше светиње, наглашава Малагурски.

Филм ће допринети да странци промене перцепцију о Србији

 

Сценарио за документарни филм написао је млади дипломирани теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић.

– Уверен сам да ће филм допринети да странци схвате значај нашег вишевековног постојања на КиМ, али и да ће променити негативну перцепцију о Србији коју многи гаје у свету. Борба за наше светиње на КиМ заиста је борба свих људи који цене цивилизацијске тековине против оних који желе да их униште – каже Борис Малагурски и додаје да ће и домаћа јавност сазнати много до сада непознатих и занимљивих чињеница о нашем доприносу светској цивилизацији.

*јужна српска покрајина привремено окупирана, примједба Портала ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here