Насловна Друштво Македонија пред добијањем новог закона о језику

Македонија пред добијањем новог закона о језику

3
ПОДИЈЕЛИ

Македонија би до краја ове седмице могла да добије Закон о употреби језика, који албански уводи као други званични језик у употребу у тој држави и то без дебате о више од 35.000 амандмана које је на тај закон поднела најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ. Велики број грађана окупио се испред Собрања како би протестовало због доношења Закона.

Посланичка група ВМРО-ДПМНЕ, која иначе бојкотује рад Собрања, најавила је своје присуство на данашњој седници Парламента током расправе о том закону.

Одбацивање више хиљада опозиционих амандмана јуче је најавио председник Парламента из редова албанске ДУИ Таљат Џафери, након састанка са шефовима свих посланичких група.

Џафери ће, како се очекује, то учинити уз образложење да сваки од амандмана оспорава уставност закона и да Парламент у овој фази нема надлежност да процени да ли су закони у складу с Уставом.

Неизвесно је, међутим, како ће у случају одбацивања амандмана поступити ВМРО-ДПМНЕ.

ДПМНЕ је, иначе, била победник последњих ванредних парламентарних избора у Македонији, али је власт формирала другопласирана, до тада опозициона СДСМ Зорана Заева, која је ушла у коалицију са албанским партијама тек након што је прихватила тзв. „тиранску платформу“, која је предвиђала одређене услове политичких партија Албанаца како би подржале нову Владу Македоније.

Договор политичких партија Албанаца о тој платформи постигнут је непосредно након македонских избора, у Тирани и уз свесрдну помоћ албанског премијера Едија Рамезбог, чега је и названа „тиранска платформа“.

Увођење двојезичности у Македонији био је један од услова за подршку новој Влади Македоније, на шта није пристала ВМРО-ДПМНЕ, на чијем челу је тада био бивши премијер Никола Груевски.

Иначе, нови, трећи закон о језицима за последњих десетак година предвиђа да албански коначно постане други службени језик у Македонији.

Предлог закона намеће обавезу да се албански језик користи у свим институцијама власти на државном и локалном нивоу.

Македонски је службени језик на територији целе државе и у међународним односима.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 5
  0

  U velikom dijelu nesrećne Makedonije Albanaca uopšte nema, ali će se i u tom dijelu morati koristiti albanski jezik, dok će onaj dio gdje su oni u većini ili u značajnoj manjini prije ili kasnije biti „progutan“ od strane velikoalbanske „nemani“ koju svesrdno podržavaju NATO, SAD i EU!

 2. 4
  0

  Nestaju polako sa mape.žao nam je, imamo dosta makedonaca prijatelja. Premekisu i u zabludi.Svataju ko jim je prijatelj. Kasno.

 3. 3
  0

  Milosevic, taj strasni „balkanski kasapin“ je pustio da Makedonja ode po svojoj zelji sto, naravno, ponistava taj epitet koji je zaradio na „demokratskom“ Zapadu. Makedonija je izabrala svoj put nestajanja dobrovoljno i to je to. Montenegro takodje.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here