Насловна Издвојено Македонија и даље без владе, могуће понављање избора

Македонија и даље без владе, могуће понављање избора

1
ПОДИЈЕЛИ

Владајућа ВМРО-ДПМНЕ и албанска странка ДУИ нису постигле договор о формирању нове македонске владе, преноси агенција МИА.

У поноћ је истекао рок да мандатар и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски формира Владу.

ВМРО-ДПМНЕ су заједно са коалицијом За бољу Македонију, као побједник избора на којима је добио највећу подршку грађана, сматра да формирање Владе треба да затвори политичку кризу, а не да је продужава.

„Сматрамо да су нови избори зрело рјешење“, саопштио је ВМРО-ДПМНЕ, пренијеле агенције у региону.

Како се наводи, свако друго рјешење би довело до „нове кризе и проблема у ионако подијељеном друштву“.

„Очигледно неко жели да се занемари воља већине грађана Македоније и да се земља врати у нову неизвјесну фазу њеног развоја“, наводи се у саопштењу.

Из Демократске унија за интеграцију (ДУИ) наводе да се та странка није одлучила ни за једну од пет опција, што значи да се преговори о формирању нове македонске владе настављају.

„Дебата на сједници била корисна конструктивна и добронамјерна, како би се донијела најбоља и најздравија одлука за све грађане Македоније“, рекао је портпарол Османи.

Агенција МИА преноси да је ДУИ имала могућност да се опредијели за формирање коалиције са владајућом ВРМР-ДПМНЕ, са СДСМ или да формира широку коалицију, а међу опцијама је било да постане опозициона странка или да се иде на нове изборе.

Након што је Груевски добио мандат, ДУИ је саопштио да потенцијални партнер за коалицију мора да прихвати озваничавање албанског језика на цијелој територији земље и продужавање мандата Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговора, а ВМРО-ДПМНЕ је одговорио да на такве захтјеве никад неће пристати.

Одговор странке Алија Ахметија, која је посљедњих дана засједала у Тетову, руководство ВМРО-ДПМНЕ је са лидерима 24 партнерске странке из колиције За бољу Македонију чекало у сједишту владајуће странке у Скопљу.

Избори у Македонији одржани су 11. децембра, а коалиција ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 од 120 мандата, док је ДУИ освојила 10.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Груевски је ишао на нове изборе, пошто су претходни одржани под жестоким притиском САДистичких клинтониста. Сада када је Трамп на власти, очекује се да ће Груевски добити више посланичких места од клинтонисте Заева…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here