Насловна Поглед Македонија: Груевски или Заев

Македонија: Груевски или Заев

0
ПОДИЈЕЛИ

Аутор: Митко Арнаудов

Изборна кампања у Македонији се данас завршава, избори су у недељу, а македонски гласачи ће се определити да ли ће чувени Никола Груевски поново предводити владу или ће то бити Зоран Заев, лидер опозиционе СДСМ.

Досадашње анкете показују да је готово немогуће да било ко трећи из македонског блока постане нови премијер. Љубчо Георгиевски заједно са Љубетом Бошковским и Стојанчетом Ангеловим, као предводници тзв. трећег блока, свакако ће утицати на смањење броја симпатизера ВМРО-ДПМНЕ, но заиста је тешко очекивати да ће њихово гласачко тело на овим изборима угрозити доминантну позицију ове странке. На другој страни, Павле Трајанов, Јове Кекеновски и бивши шеф тајне полиције Слободан Богоевски покушавају да „украду” гласаче са левог центра. Они себе називају новом алтернативом која има снаге и капацитете да унутар македонске државе устроји демократски, правни и одржив систем. Но, ако бисмо поново анализирали актуелне предизборне анкете, веома лако бисмо закључили да је њихов утицај међу македонским гласачима маргиналан.

makedonija

У албанском блоку предизборна кампања је знатно „смиренија” у односу на странке усмерене ка македонским гласачима. Демократска унија за интеграције, на челу са Алијем Ахметијем, себе сматра апсолутним победником у овом изборном циклусу. Челници ДУИ су, наиме, убеђени да ће албански електорат у великој већини подржати њихову владину политику коју спроводе у последњих десетак година у сарадњи са Груевским. Они су једина странка из албанског блока која се можда најотвореније залаже за још једну владину коалицију са ВМРО-ДПМНЕ. Они верују да је та коалиција најбоља опција за одрживу евроатлантску будућност македонске државе. С друге стране, „традиционална” Демократска партија Албанаца и њен лидер Мендух Тачи користе своју већ добро познату предизборну реторику и указују на „рецепт” који би омогућио просперитет Македоније, а то је стабилан и дугорочни политички уговор између Албанаца и Македонаца, у држави Македонији. У албанској групацији странака такође постоји трећи блок. УНИТЕТИ, БЕСА, Реформски покрет ДПА и Албанска алијанса су релативно нови политички субјекти, али анкете показују да албански бирачи и даље у највећем броју пружају подршку Ахметију и Тачију.

Занимљиво је да је током овог изборног циклуса албанско питање у Македонији поново актуелизовано, с тим што можда први пут у историји независне Македоније оно представља „средство за одмеравање мишића” између странака у македонском блоку! Економска питања и социјални изазови су поново занемарени у односу на теме као што су двојезичност македонске државе на целој њеној територији, могућност њене кантонизације и, у најгорем случају, промена Устава због покретања поступка македонске федерализације. Представници ВМРО-ДПМНЕ оптужују опозициони СДСМ да су спремни и да промене уставни поредак државе само да би се домогли владајуће „фотеље”. С друге стране, челници СДСМ сматрају да је управо ВМРО-ДПМНЕ главни кривац за поновно покретање националних питања у македонској држави и да то раде да би „сакрили” свој криминал за време владања. Чак ни странке из албанског блока нису толико усмерене на национална питања Албанаца у македонској држави колико су она постала значајна у македонском блоку.

Све у свему, тешко је очекивати да ће овај изборни циклус донети Македонији суштинске промене. Непријатељства на партијској основи, поготово у македонском блоку, све су израженија, док су економске неприлике у држави све озбиљније. Чак су и представници Брисела све мање заинтересовани за македонске (не)прилике. Представници тзв. породице европских народних партија пружају снажну подршку актуелном лидеру ВМРО-ДПМНЕ Николи Груевском, занемарујући чињеницу да су до пре годину дана били главни критичари начина његовог владања. Активности ад хок Специјалног тужилаштва, које је било формирано у циљу истраживања афере „прислушкивање”, боље је и не помињати. Док се у једном тренутку веровало да ће управо овај орган бити од кључног значаја у процесу разрешавања македонске политичке кризе, данас је његова улога сведена на питање: Каква је будућност Специјалног тужилаштва ако поново победи ВМРО-ДПМНЕ? Дакле, у недељу пред поноћ, у Македонији ћемо се суочити с новим дилемама. Нпр., да ли ће евентуална „пирова” победа ВМРО-ДПМНЕ значити отворену подршку Брисела и Вашингтона политици коју води Груевски? Или, да ли ће Зоран Заев бити способан, уколико победи, да формира коалицију са албанским странкама, притом да не задире у уставне и системске реформе македонске државе? И на крају, да ли ће постојећи сукоб унутар македонског партијског блока, де факто, значити да се Македонији осмехује нови премијер са албанским националним пореклом?

Докторанд на Универзитету у Београду – ФПН

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here