Насловна Политика Мајстор Вујачић, новопечени Црногорац, амбасадор у Берлину

Мајстор Вујачић, новопечени Црногорац, амбасадор у Берлину

0
ПОДИЈЕЛИ

Ранко Вујачић, кога је Влада прекјуче именовала за амбасадора Црне Горе у Берлину, добио је црногорско држављанство 2010. на предлог премијера Мила Ђукановића.

ranko vujačić

То показују подаци о држављанствима по повлашћеним условима које је Министарство унутрашњих послова (МУП) раније доставило “Вијестима” по захтјеву о слободном приступу информацијама.

Вујачић, који је велики мајстор Регуларне масонске велике ложе Србије, рођен је у Београду 1951.

У друштву бившег палестинског министра сигурности Мохамеда Дахлана, бившег тајландског премијера Таксина Шинаваре, Милошевићевог амбасадора у Ватикану, Дојчила Масловарића и других чије се држављанство не спори, Вујачић се нашао захваљујући Закону о држављанству Црне Горе. Он омогућава да страни држављани, на предлог највиших званичника власти, могу стећи црногорско држављанство ако је то “од посебног значаја за државни, научни, привредни, културни, економски, спортски и други интерес Црне Горе”.

Министарство вањских послова јуче није коментарисало којим се критеријумима водио Игор Лукшић када је предложио Вујачића да представља Црну Гору на једној од најзначајнијих адреса у свијету: “У складу са дипломатском праксом МВПЕИ неће коментарисати кадровска рјешења и поступке именовања амбасадора до окончања предвиђене процедуре добијања агремана од стране државе пријема”.

Вујачић је наводно својевремено у УНИДО лобирао за потапање кањона Таре. Члан је српског огранка Трилатералне комисије, удружења које је познато и као свјетска влада у сјенци. Чланица српског огранка Трилатерале однедавно је и премијерова сестра Ана Ђукановић. У владајућим круговима се спекулише да је именовање Вујачића заправо контрауслуга за лобирање за Бук Бијелу и заслуга што је Ђукановић постала чланица дијела Трилатерале.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here