Насловна Друштво Мајке са троје и више дјеце могу се пријавити за доживотну накнаду

Мајке са троје и више дјеце могу се пријавити за доживотну накнаду

1
ПОДИЈЕЛИ

Запослене мајке са троје и више дјеце, које имају 25 односно 15 година радног стажа, као и родитељи и његоватељи дјеце са посебним потребама могу од сљедеће године да примају доживотну мјесечну накнаду.samohrane-majke

Скупштина Црне Горе данас је усвојила допуне Закона о социјалној и дјечјој заштити, које је предложио посланик СНП-а Александар Дамјановић.

Допунама је предвиђено да запослене мајке са одређеним бројем година радног стажа имају право на накнаду од 70 одсто просјечне нето зараде у Црној Гори, остварене у години која претходи оној када је остварено то право.

Само три гласа недостајала су за усвајање овог Предлога у Скупштини у априлу, када у сали у вријеме изјашњавања није било седам опозиционих посланика.

Након тога, Дамјановић је поново поднио Предлог уз очекивање да ће сљедећи пут добити потребан број гласова.

Влада Црне Горе у марту је одбила Предлог закона уз објашњење да је дискриминаторски у односу на жене са мање година радног стажа или које нијесу у радном односу, као и да радни однос не може бити основ за остваривање права на социјалну заштиту, које се остварује по социјално заштнитним критеријумима.

Скупштински Законодавни одбор раније је оцијенио да су допуне Закона у складу са Уставом, а Предлог је подржао и Одбор за здравство, рад и социјално старање.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here