Насловна Друштво Мајице за Летопис

Мајице за Летопис

0
ПОДИЈЕЛИ

Суочена са финансијском кризом Матица српска у Новом Саду одлучила се за потез који се на памти у њеном 189 година дугом трајању – штампала је мајице са апелом за опстанак Летописа.

Majice-za-Letopis-Matice-Sr_620x0

Летопис Матице српске, најстарији књижевни часопис у Европи, а вероватно и у свету, доживео је 181. рођендан, али му ове године прети гашење. Разлози су финансијске природе, а проистекли су из одлуке Министарства културе да умањи овогодишњи буџет намењен Матици.

„Ми смо одштампали првих 600 мајица са жељом да помогнемо опстанку Летописа“, каже за „Новости“ Матичин председник Драган Станић.

Акцију је осмислио наш тим са жељом да појачамо свест о значају континуитета овог часописа који сведочи о угледу и културном континуитету наше нације„.

Мајице по цени од 600 динара могу се купити у здању Матице, а продаваће се и на јавним местима у Новом Саду. Прве, тек одштампане мајице, Станић је јуче поклонио најуспешнијим студентима и средњошколцима који традиционално походе Матицу.

После недавних текстова у „Новостима“ о угрожености опстанка Летописа, Матици су се јављали грађани у жељи да помогну, а повећао се и број претплатника. Претплата на годишњем нивоу за свих 12 бројева износи 2.000 динара, а за штампање Летописа потребно је око 200.000 динара месечно.

Угрожен опстанак

Управни одбор Матице српске јуче је констатовао запрепашћеност над чињеницом да је Министарство културе средства за редовно функционисање Матице свело на 35 милиона динара предвиђених за ову годину, што је за 11 милиона мање него пролетос.

Угрожен је елементарни опстанак установе„, закључило је председништво и позвало Министарство на разговор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here