Насловна Политика Махмут Бушатлија: Уз чесницу славим Божић као прави православац

Махмут Бушатлија: Уз чесницу славим Божић као прави православац

7
ПОДИЈЕЛИ

Више нисам Махмут, сада сам Станко, а моји преци су се пре 500 година потурчили. Због тога сам одлучио да се крстим и вратим коренима, прича консултант за страна улагања.

mahmut-busatlija

Ове године ћу први пут уз чесницу и православне обичаје, прославити Бадње вече и Божић – прича за Курир Махмут Бушатлија, економиста и консултант за страна улагања.

Он је прошле године у фебруару променио веру и име, а како каже, православље му никада није било страно, већ је само дошло време да се врати коренима.

„Прославићу Бадње вече, Божић, све по традицији. Придржавам се обичаја као и сви други који славе и верују. За Божић ће бити чеснице и новчића, али тим ритуалима се највише радују деца. Не бих издвојио ниједан ритуал, али све их стриктно поштујемо – прича Бушатлија.

На питање како он, као економиста, гледа на веровање да ће особа која нађе новчић у чесници, целе године имати среће и пара, каже:

„Хајде да се надамо да новчић може да припомогне! Треба веровати, то даје подстицај. Управо као и веровање да ће година бити лепа ако божићни дан буде такав. И нисам прешао у православну веру јер ја заправо нисам био верник муслиман, него је дошло време да се окренем коренима – каже Бушатлија.

„Приликом крштења добио сам друго име – Станко Црнојевић, али нисам га мењао у документима, већ само у црквеним књигама – прича економиста.

Прошлост: Потомак Скендер-бега Црнојевића

Махмут Бушатлија је потомак Станка Скендер-бега Црнојевића и Махмуд-паше Бушатлије, који су се први из те лозе потурчили пре 500 година. Бушатлија се крстио у цетињској цркви на Ћипуру, на гробу Ивана Црнојевића. Крштење је обавио архијерејски протопрезвитер, цетињски отац Обрен Јовановић, секретар ЕУО Митрополије црногорско-приморске.

ПОДИЈЕЛИ

7 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Ovo mi se svidja“ … medju SRBE !“ Sve sto je pravoslavno bit ce jos pravoslavnije samo ako evouluira u SRPSKO! Aferim srBijanac!

   • 0
    0

    hehe,,

    ovi andrija mora da je danilo stojanovic ,

    cim EXSPRESNO veze -konotira SRBE u srbijance ,
    a ima na izvolte ovoga STANKA da veze u KRAISNIKe E’RCEGOVCE, CROGORCE,KOSOVARE itd…..

    Mada ovi STANKO pripada SRBIMA CRNOGORCIMA,

    zar NE ?
    Aj ti „andrija“ polako LAKOVACKOM PRUGOM !

    SRBIN ne ISKLJUCUJE CRNOGORAC

    niti CRNOGORSTVO SRPSTVO.

    ne mos ti „andrija“ s mene manipulisat , skalaj malo dome itd….

   • 0
    0

    ….. SRPSKO! Aferim srBijanac!..

    Da nijesam ja pozelijo POVRATAK STANKU u SRBIJANCE ili SRBE ,

    RAZLUCI to malo deckooo o o!

 1. 0
  0

  Ovo je dokaz duboke promisli Gospoda Boga. Čin našeg brata Stanka je za mene najveličanstveniji događaj u prošloj godini. Neka mu je sa srećom prvo proslavljanje Hristovog rođenja.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here