Насловна Друштво Махбубани: Повратак Азије је незаустављив

Махбубани: Повратак Азије је незаустављив

0
ПОДИЈЕЛИ

Доминација Запада полако се ближи крају и 21. век ће бити век Азије, речено је вечерас у Београду на представљању књиге „Велика конвергенција: Азија, Запад и логика једног света“ Кишора Махбубанија, светски признатог аутора у области међународних односа и дугогодишњег сингапурског дипломате.

Mahbubani

То ће довести до промена у светском поретку, али би могло да допринесе и јачању међународних институција, рекао је Махбубани који је тренутно декан престижне Школе за јавну администрацију Ли Куан Ју из Сингапура.

Он је оценио да свет данас боље место за живот него раније – цивилизованији је и мирољубивији, а постигнут је и велики напредак у елиминисању сиромаства, што даје разлог за оптимизам.

Данас као резултат глобализације седам милијарди људи не живи више у 193 земље односно „брода“, већ у „193 кабине једног истог брода“, описао је Махбубани сликовито тренутну ситуацију у свету.

Према његовом мишљењу, ово је време повратка Азије, а не њеног успона зато што су Кина и Индија 2000 година биле водеће цивилизације, а тек у последња два века Европа и Сједињене Државе су преузеле лидерство. „Повратак Азије је незаустављив“, сигуран је он.

Западна доминација светом се завршава и Азија се враћа на светску сцену, што Махбубани илуструје економским показатељима по којима ће Кина ускоро претећи САД као највећу економију.

Највећи изазови са којима се свет суочава, по његовом мишљењу су, геополитика, добро управљање и глобално управљање.

Европа која је била колонијална сила сада постаје геополитички некомпетентна, а Азија се боље од старог континента сналази са новим изазовима, сматра он.

Решење је у јачању глобалних институција управљања као што су Уједињене нације које су ослабиле услед доминације Запада, каже он и додаје да сада више није у интересу Запада да међународне организације буду слабе.

Према његовим мишљењу, треба реформисати Савет безбедности Уједињених нација тако што би у њему биле заступљене нове земље.

Говорећи о ризицима од ескалације конфликта између Јапана и Кине, Махбубани је изразио уверење да до тога неће доћи јер су, како каже, улози превелики. „Зашто би Кина ушла у неки рат кад је време на њеној страни?“, упитао је он.

Ривалство постоји, али земље схватају да се данашње битке не воде војскама, већ економијама и трговинским споразумима, оценио је сингапурски стручњак.

На питање сталне координаторке УН за Србију Ирене Војачкове Солорано која је била у публици, како ће Азија, а пре свега Кина, користити свој растући утицај у УН, Махбубани каже да је Кина данас јака јер се придружила светском поретку и Светској трговинској организацији. „Сада је у интересу Кине да јача светски поредак, Кинези ће јачати УН а од тога ће цео свет имати користи“, одговорио је он.

По његовим речима, транзиција Кине ка демократији је спора али извесна и Кинези данас уживају веће личне слободе него икада раније.

Према речима бившег председника Генералне скупштине Уједињених нација и председника Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) који је и издавач књиге, Азија ће обележити 21. век, а добро би било када би ми у Србији већу пажњу посветили дешавањима у том делу света.

Поред студената промоцији књиге у препуном амфитеатру на Факултету политичких наука, присуствовали су и стране дипломате у Србији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here