Насловна Друштво Магистрални пут склизнуо пет метара, брдо се комплетно одроњава

Магистрални пут склизнуо пет метара, брдо се комплетно одроњава

1
ПОДИЈЕЛИ

Брдо изнад мјеста Марковићи буквално је кренуло да се комплетно одроњавна, а клизиште је захватило појас у пречнику од километара, тако да је магистрални пут јутрос буквално „склизнуо“ пет метара ниже са претходне трасе.

odron 1

Пукотине на магистралном путу још су се продубиле тако да су на појединим мјестима и три метра дубоке, па је и најављена санација у тренутним околностима, када цијели терен не мирује, како је „Вијестима“ реченом, још немогућа.

Сви они који су данас били на лицу мјеста, затекле су их праве апокалиптичне слике, налик онима послије разорних земљотреса и великих природних непогода – пукотине у зељи и по пар метара дубоке, накривљене куће, разровани путеви.

Да клизиште још није мирно, те да постоји опасност да осим куће мјештанина Миливоја Марковића, која је буквално исклизнула из темеља, свједочи и породична кућа старомјештанске породице Перовића, којој такође пријети опасност.

Припадници будванске службе заштите и спасавања обишли су комплетан терен изнад и испод магистралног пута, и шумски појас је, како је речено, практично цијели захваћен клизиштем. Иако се до јуче могло кретати кроз шуме, пукотине у земљи и по метар и по дубоке, које су се појавиле усљед „кретања брда“, онемогућавају пролаз. Некадашње стазе у којим се могло доћи до кућа, практично су уништене.

Наглашавајући да је ситуацја још тежа на терену него прекјуче, када је дошло до клизишта начелник Службе заштите и спасавања Здравко Шљукић казао је да клизиште и даље је активно, те да је пут још више урушен те пропао готово пет метара.

Он је казао да је са припадницима Службе јутрос око шест сати обишао комплетан терен села Марковићи, те да осим куће Миливоја Марковића, постоји бојазан и за кућу Јованке Перовић, која је угрожена клизиштем.

Обишли смо и село Мажићи испод магистралног пута, за сада не постоји опасност по куће. Примјетили смо да ипак, постоје помјерања на тлу, јер се, док се крећете кроз шуму, чује хук, који недовосмислено указују да су се формирају путкотине у земљи. Сви они који су били на терену могу знају о чему говорим, јер ти звуци којима одјекује простор, изазивају нелагоду“, нагласио је Шљукић.

Према његовим ријечима, терен је и даље нестабилан, што сигурно отежава, најављену санацију од стране надлежних институција.

Општина и Дирекција за саобраћај најавили су да ће се прво створити могућност да се обезбиједи саобраћајна веза, како би мјештани села изнад Будве могли доћи до града, као и бројни ученици у школе.

Саобраћај је и данас у прекиду на путу Цетиње-Б

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  “ Бог се драги на Србе (богме и на Црногорце ) разљути за њихова смртна сагрешења…“
  Може – коме се хоће, све да се објасни видећим и материјалним, наравно! Међутим, постоје и тајни знаци природе пред којима је човјек немоћан и мален под звијездама. ( „…ЗВУЦИ КОЈИМА ОДЈЕКУЈЕ ПРОСТОР…“ )
  Нијесмо на добром путу – то се види, ко хоће да види, без икаквих умовања и помагала. Цијепају се брда, потоп хара доморјем, под падавинама и орканским вјетром подрхтава Црна Гора!?
  Добар и велики је Господ и само нас благо и без људских ( не дај, Боже ) жртава опомиње – НА ПОГРЕШНОМ СТЕ ПУТУ ЦРНОГОРЦИ ( и Срби, наравно и без разлике – иста смо племенита и напаћена крв…).
  “ Историјо, тражим мјеста за човјека, али не фотељу и Цезаров ловор! „

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here