Насловна Политика Мадрид: Хиљаде људи на Маршу за промене

Мадрид: Хиљаде људи на Маршу за промене

0
ПОДИЈЕЛИ

Десетине хиљада шпанских грађана изашле су данас на центрлане улице Мадрида да би на позив нове левичарске партије „Подемос“ (Ми можемо) учествовали на Маршу за промене, јавиле су агенције.

proteste-in-Madrid

Окупљени узвикују „Да, можемо“ и „Тик-так, тик-так“, сугеришући да се одбројава време политичкој елити, извештава Ројтерс.

Такође, наводи британска агенција, многи носе грчке заставе и пароле „промене су сада“.

„Људима је доста политичке класе“, рекла је 69-годишња пензионерка из Мадрида, Антонија Фернандез, која је на митинг дошла са породицом, а са супругом живи од 700 евра месечне пензије.

Би-Би-Си (ББЦ) наводи да је акција посвећена недавној победи радикалне левичарске партије „Сириза“ на парламентарним изборима у Грчкој.

Британски сервис додаје да, формирана пре мање од годину дана, та странка већ остварује вођство у различитим истраживањима јавног мњења.

Лидери странке изражавају намеру да у случају победе на изборима, као и Сириза, ревидирају услове отплате спољног дуга, наводи ББЦ.

ТАС С наводи да „Подемос“ намерава да покаже одржавањем митинга пораст утицаја у шпанском друштву и спремност да предводи дубоку трансформацију политичког система те земље.

Лидер те странке Пабло Иглесијас рекао је да 2015. година „треба да буде година одлучних промена у Шпанији, када ће се народ избавити од касте политиканата, који владају у земљи у корист крупног капитала, и отворити пут задовољавању насушних потреба грађана“, наводи руска агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here