Насловна Мозаик Мацина трава: Направите чај против неплодности, астме, женских тегоба…

Мацина трава: Направите чај против неплодности, астме, женских тегоба…

0
ПОДИЈЕЛИ

Изузетно цијењена у народној медицини, мацина трава , позната и као очајница, вјековима се са успјехом користи за одржавање репродуктивног здравља жене.

caj

Ова биљка, је у стању, тврде добро упућени, да нормализује лучење полних хормона и на тај начин стабилизује функционисање репродуктивних органа. Самим тим, доводи у ред менструалне циклусе и здравље јајника, па тако омогућава плодност и зачеће. Осим тога, помаже у уклањању готово свих женских тегоба, попут инфекција, бактеријских упала, грчева мишића материце и других сличних проблема.

Истовремено, дјелује умирујуће на психу жене. Користи се у облику чаја, али да би се достигао жељени циљ, неопходна је упорност у примени терапије.

Њена љековитост овим се не завршава. У виду сирупа помаже у лијечењу плућних болести, стања након грипа, почетног стадијума туберкулозе и грознице. Показало се да олакшава дисање, прочишћава грло од шлајма и уклања шиштање у плућима. Погодна је за астматичаре и за особе које имају кратак дах.

Ефикасна је и у лијечењу нерава, катара желуца, жутице. У виду чаја или сирупа стимулише излучивање жучи, па самим тим олакшава рад жучне кесе и поспјешује варење. У појединим земљама мацина трава се препоручује и дијабетичарима јер се показала као добро природно средство за снижавање нивоа шећера у крви.

Потврђено је да биљка садржи одређено есенцијално уље које дјелује повољно на здравље.

С обзиром на то да ова биљка ублажава упале, препоручује се и за видање рана. Мелем се справља тако што се листови мацине траве смрвљени у прах и помијешани са свињском машћу стављају на кожу са ранама да би брже зацијелиле.

Чај против неплодности

За припрему овог чаја постоји више рецепата које препоручују народни љекари.

1. Чај се справља тако што се једна мала кашика осушене биљке прелије са два децилитра вреле воде и остави да одстоји пет минута. Затим се проциједи и пије више пута у току дана. Чај се пије најмање три мјесеца, са прекидима у току менструације. По зачећу треба престати са конзумирањем. Да би се ублажио опор укус, може се засладити медом, али дјелотворнији је без заслађивања.

2. У другој варијанти, у два ипо децилитра хладне воде потопи се супена кашика мацине траве и стави да прокључа. Када проври, склони се са шпорета, поклопи и остави да одстоји сат времена. Након тога се проциједи и пије, у три до четири дозе.

Чај мора да се пије редовно, најмање мјесец дана, мада се очекивани резултат испољава тек након два до три мјесеца. После три мјесеца треба направити четворонедељну паузу, јер код неких особа претјерана употреба овог напитка може довести до појаве повишеног крвног притиска.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here