Насловна Поглед ЛУПА Ораву: Отклоните сумње у ЕУ конкурс за истраживачке новинаре

ЛУПА Ораву: Отклоните сумње у ЕУ конкурс за истраживачке новинаре

1
ПОДИЈЕЛИ

Уредник Мреже за истраживање организованог криминала и корупције – Лупа, Владимир Оташевић, путем отвореног писма обратио се данас амбасадору ЕУ у Црној Гори Аиву Ораву.

Тема обраћања су награде ЕУ за истраживачко новинарство у Црној Гори, као и сумње које је овогодишња награда ЕУ произвела.

Писмо Оташевића преносимо у цјелости:

Поштовани амбасадоре Орав,

Почетком марта ове године саопштили сте да “истраживачки новинари морају бити заштићени” и да “ЕУ охрабрује и подржава истраживачко новинарство јер оно, када се ради професионално и уз строго поштовање етичких стандарда, представља додатну вриједност за владавину права”.

Поред прилично скромних мјесечних зарада које ни у ком случају не могу да се носе са ризицима посла, награде за наш труд су од значаја за морал новинара истраживача било гдје у свијету.

Знати да неко цијени оно што радимо је подстрек да наставимо да радимо свој посао. Ако тога нема, поставља се питање да ли је вриједно борити се за владавину права, против злоупотребе моћи и често бити једна од посљедњих нада за грађане у нииховој борби са неправедним институцијама система.

Искрено вјерујем да је наша мисија сама по себи, ако се ради на прави начин, без бочних уплитања и уз поштовања професионалних стандарда, исувише значајна да зависи од било чијег признања.

Међутим, признање за рад је сатисфакција која јача морал новинара.

Награде ЕУ за истраживачко новинарство су важан пројекат. Трећу годину за редом, прије неколико дана, су изабрани најбољи истраживачки текстови у Црној Гори. Тиме је завршен трогодишњи пројекат ЕУ, који ће надам се имати свој наставак и у наредним годинама.

Тиме долазим до саме суштине мог обраћања Вама. Ваш партнер на пројекту новинарских награда Институт за медије Црне Горе радио је свој посао на начин који су сматрали адекватним. У прошлој години сам од експерата из Института за медије са колегиницом Аном Коматином добио ЕУ признање за најбоље младе новинаре, за серијал “Досије Веи Сенг Пуа”.

Ове године са цијењеним колегама Марком Вешовићем из дневног листа “Дан” и Хасаном Хаидарем Диабом из хрватског “Вечерњег листа” конкурисали смо за ЕУ награду са истраживачким серијалом “Досије дим” (објављеним током 2016. године), у којем су након вишемјесечног истраживања документовано откривене комплексне везе државних предузећа у Црној Гори и сусједној Босни и Херцеговини са послом производње и транспортовања шверцованих цигарета за терористичке групе блиске Ал Каиди и Исламској држави у ратом погођеној Либији.

У том истраживању су откривене озбиљне сумње у финансирање тероризма, због којих су од црногорске Управе полиције и Агенције за националну безбједност (АНБ) тражене процјене наше безбједности као аутора истраживања, које су пренијели бројни медији не само у Црној Гори већ и у региону, Европи, Америци, на Блиском Истоку… на више свјетских језика.

Ипак ваша екселенцијо, то комплексно и – по мишљењу наших колега – ризично истраживање није завриједило ЕУ признање за Црну Гору.

Ја и колеге се не можемо отети утиску да таква одлука није донесена на бази професионалних стандарда и критеријума траженим конкурсом. Након три године, очигледно је да на овом конкурсу постоје повлашћени медији, чији представници као да имају наклоност жирија.

То је опасна и штетна пракса, јер истраживачко новинарство не треба да се гледа кроз медије већ појединце – новинаре и њихова професионална достигнућа.

Искључиво, преносим Вам свој став, мишљење и молбу да обратите пажњу – уколико будете имали у плану нове пројекте подршке ЕУ за новинаре истраживаче – ко одлучује и које приче завређују награде.

Можда бисте могли да размислите и о увођењу независног ревизора – професионалца из Европске уније, који би могао имати обавезу да провјери одлуку домаћих експерата, на бази професионалног и да наведе своју препоруку, ако не и обавезајућу.

Такође, по мом скромном мишљењу било би добро и да се из разлога потпуне транспарентности објаве приче кандидата за награду, с обзиром да се зна да је ове године евидентиран двоцифрен број такмичара.

У нади сам да ћете размотрити ове сугестије, како више не би било сумње у могућу пристрасност приликом одлучивања о побједницима конкурса.

(Lupa)

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here