Насловна Политика Лукшић: Никад нисмо са Русима разговарали о војним базама у ЦГ

Лукшић: Никад нисмо са Русима разговарали о војним базама у ЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора и Русија никада нијесу разговарале о градњи војних база на црногорској територији, поручио је министар вањских послова и европских интеграција, Игор Лукшић.

igor_luksic

Амерички сенатор Кристофер Марфи казао је, на панелу „Пут ка евроатланским интеграцијама: Улога САД на Западном Балкану“, да Русија нуди Црној Гори више милијарди долара за улагање у нову војну базу на обали, „али се то упорно одбија зато што држава жели да постане дио НАТО-а и Европске уније (ЕУ)“.

Лукшић је рекао агенцији МИНА да је то тема која је неколико пута била присутна у јавности.

Марфи је исправно истакао да је Црна Гора потпуно посвећена остваривању чланства у ЕУ и НАТО. Ти наши приоритети су одавно дефинисани, и што је јако важно – Црна Гора чини кораке у правцу чланства и у једној и у другој асоцијацији“, казао је Лукшић.

Према његовим ријечима, Црна Гора је на самом прагу чланства када је НАТО у питању, и ову годину треба искористити да се посао приведе крају.

„Када је чланство у НАТО у питању, ми га не посматрамо као конфронтацију са било ким. НАТО је најбоља гаранција стабилности, безбједности и територијалног интегритета Црне Горе“, рекао је Лукшић.

Он је казао да је Црна Гора, врло јасним стављањем нагласка на амбицији да буде дио ЕУ и НАТО, у прилици да игнорише све друге опције.

„У конкретном случају, није било никада са руском страном разговора о опцији да се граде војне базе и да се инсталирају такве врсте капацитета“, нагласио је Лукшић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here