Насловна Политика Лукшић: Нема разлога да се стријепи од активације клаузуле баланса

Лукшић: Нема разлога да се стријепи од активације клаузуле баланса

0
ПОДИЈЕЛИ

Цјелокупан процес нормативних реформи у поглављима 23 и 24 је завршен и нема разлога да се стријепи од активације клаузуле баланса када је Црна Гора у питању, поручио је министар вањских послова и европских интеграција, Игор Лукшић.

igor luksic

Он је, одговарајући на питање независног посланика, Дритана Абазовића колико су реалне изјаве да би могла да се активира клаузула о балансу о блокирању процеса интеграција због неиспуњавања обавеза из поглаваља 23 и 24, рекао да нема бојазни и да је то дио новог приступа.

Према његовим ријечима, Црна Гора је прва која преговара по новом приступу који је и формално дефинисан преговарачким оквиром Европске уније, који дефинише и клаузулу свеобухватног баланса.

Тај приступ, сматра он, иде у прилог Црној Гори да равномјерно спроводи реформе у свим областима а акценат да стави на правну тековину.

„Погрешно је мислити да је постојање те клаузуле типично само за Црну Гору јер је ријеч о политици Европске уније која ће се примјењивати за све наредне државе кандидате а представља однос Уније према приоритетима у политици проширења“, навео је Лукшић у Скупштини одговарајући на посланичка питања.

Он је поновио да су европске интеграције једно од кључних приоритета вањске политике а да ЕУ захтијева да држава кандидат што спремније дочека чланство у Унији.

„Базиран на тим принципима развио се нови приступ у преговорима, који подразумијева да се поглавља 23 и 24 ставе у фокус преговора тако што ће се отворити међу првима а затворити последња“, рекао је Лукшић.

Како је казао, наставак напорног и квалитетног рада отклања било какво размишљнаје о активирању клаузуле о чему свједоче и постигнути резултати.

Он је нагласио да је Влада темељно посвећена реализацији акционих планова за поглавље 23 и 24 и испуњавају 83 мјерила, добијења након отварања преговора у њима.

„Влада је скоро завршила цјелокупан процес нормативних реформи у два поглавља. Успјешно су адаптирани акциони планови и не постоји ваљан разлог да се стријепи од активације клаузуле“, закључио је Лукшић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here