Насловна Политика Лукшић не помиње предлог Хрвата

Лукшић не помиње предлог Хрвата

0
ПОДИЈЕЛИ

Споразум Хрватске и Црне Горе око статуса Превлаке још није постигнут, иако је директор Министарства вањских послова и европских интеграција (МВПЕИ) Владимир Радуловић изјавио да су двије државе усагласиле документа и да су преговори у завршној фази, прије него што буду упућена Међународном суду правде.

 Lukšić i Pusić

Радуловић је рекао и да договор морају прво да потврде парламенти.

На питање „Вијести“ шта је тачно договорено са Хрватском и када се може очекивати да документ буде упућен Скупштини Црне Горе на верификацију, из МВПЕИ су објаснили да је усаглашено да се „заједнички формулише такозвани посебни Споразум за подношење спора око границе на копну и мору“.

„Двије стране су у сталној и интензивној комуникацији овим поводом уз очекивање да ускоро буду договорени сви преостали детаљи”, наводи се у одговору МВПЕИ.

Међутим, из хрватског Министарства вањских послова тврде другачије:

„Хрватска је Црној Гори упутила неслужбени, експертски предлог посебног споразума којим би се двије државе заједнички обратиле Међународном суду и затражиле да утврди границу на копну и на мору између двију држава, међутим, до сада још нисмо добили одговор,“ изјавила је портпаролка хрватског министарства Данијела Баришић.

Она је изразила очекивање да ће разговори бити настављени.

“Уређење хрватско-црногорске границе могло би бити ријешено на Међународном суду јер су међународне институције најефикаснији и најсигурнији начин рјешавања таквих питања, у складу с међународним правом,“ изјавила је Баришић “Вијестима”.

Лидер ДФ и бивши дипломата Миодраг Лекић изразио је недавно бојазан да би Хрватска због питања Превлаке могла да, у одређеном тренутку, блокира преговоре Црне Горе са ЕУ. Хрватски медији подсјетили су да су „европски парламентарци у Стразбуру похвалили напредак Црне Горе у приступним преговорима за пријем у ЕУ, али да су и сугерисали да она мора што прије ријешити питање својих граница, посебно са Хрватском”. Лукшић је прије двије године у Скупштини изразио наду да ће „званични Загреб и Подгорица тај проблем ријешити билатерално, а не међународном арбитражом“.

Привремени споразум од 2002.

Од 2002. на Превлаци је на снази Привремени споразум, који су потписали тадашњи министри иностраних послова Хрватске Тонино Пицула и СРЈ Горан Свилановић. Након тога премијери Иво Санадер и Мило Ђукановић договорили су да комисије раде на проналажењу рјешења. Уколико до њега не дође, најавили су арбитражу.

Хрватска заговара предлог према којем би контролисала већи дио воде на улазу у Бококоторски залив, док граница на копну у суштини није спорна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here