Насловна Политика Лукшић морао да гарантује за Мугошу

Лукшић морао да гарантује за Мугошу

1
ПОДИЈЕЛИ

Miomir Mugosa 05

Словеначко министарство вањских послова није добило информације о повезаности црногорског амбасадора Миомира Мугоше са корупционашким аферама и нападима на новинаре, изјавила је државна секретарка у том министарству Драгољуба Бенчина.

Како је пренијела словеначка новинска агенција (СТА) Бенчина је у парламенту изјавила да је Влада Словеније морала вјеровати Црној Гори да је бивши градоначелник Подгорице одговарајући кандидат за амбасадора.

Она је казала да је црногорски шеф дипломатије Игор Лукшић увјеравао словеначког колегу Карла Ерјавећа да „особа која треба да преузме амбасадорско мјесто није оптуживана нити правоснажно осуђивана“.

Генерални секретар словеначког министарства Станислав Видович је телевизији “24 сата” је казао да је, након медијских навода о Мугошиној умијешаности у афере и нападе на новинаре, словеначки амбасадор у Црној Гори Владимир Гашпарич тражио састанак са Лукшићем, којем је присуствовао и Мугоша.

Поново смо разговарали са црногорском страном и речено нам је да Мугоша није осуђиван. На држави која шаље амбасадора је да процијени да ли је то најбољи амбасадор”, казао је Видовић.

Бенчина је истакла да је процедура именовања амбасадора тајна и да министарство вањских послова није једино тијело укључено у поступак. Она је казала да министарство спроводи дипломатску преписку, док предсједник државе да је коначну сагласност.

Наше министарство ни остале институције укључене у процес нијесу нашле разлог за одбијање Мугоше. Процедура је компликована, и још се не зна када ће Мугоша стићи у Словенију”, казала је Бенчина, наводећи да је одбијање амбасадора изузетно ријетко у међународним односима.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here