Насловна Политика Лукшић: Еконосмко-социјалне теме ставиле по страни кампању за НАТО

Лукшић: Еконосмко-социјалне теме ставиле по страни кампању за НАТО

1
ПОДИЈЕЛИ

igor-luksic01-reuter-stevo-vasiljevic_f

Игор Лукшић, потпредсједник Владе сматра да је, умјесто питању референдума у вези са чланством у НАТО-у, важније посветити се испуњавању осталих обавеза током приступања Алијанси, прије свега повећавању знања и подршке јавности.

На гостоваљњу у Инфо центру,говорио је о евроатлантским интеграцијама, преноси Мина.
Лукшић је казао да се, умјесто питањима у вези са одржавањем референдума, треба позабавити испуњавању преосталих обавеза, како би Црна Гора постала спремна за чланство у Алијанси.

,,Околност да имате двије трећине парламента за НАТО поставља питање да ли има смисла организовати референдум, али ако је то опредјељење у Скупштини, онда треба организовати. Али тиме ћемо се бавити када добијемо позив, а сада је битније ангажовати се на плану објашњавања и ширења знања на ту тему“, саопштио је он.

Лукшић је саопштио да је проблематично рећи да ће Црна Гора на следећем НАТО Самиту Црна Гора добити позив за чланство.

,,Сигуран да се неће само поновити текст из Чикага. И да не буде позивнице, вјерујем да ће бити довољно аргумената да имамо још један корак који ће јасно сигнализирати да је Црна Гора ту и да је практично један од савезника“, казао је он.

Лукшић је подсјетио да је Црна Гора почела званично и четврти циклус годишњег програма, у складу са националним планом за чланство, како прноси Мина.

,,У том цикљусу адресирали смо неколико кључних тема којима ћемо се бавити и испунили остале задатке – боље разумијевање грађана и јачање подршке за улазак у НАТО, даља реформа безбједносног и обавјештајног система, као и успостављање владавине права“, указао је он.

Према ријечима Лукшића, историјски највећи број држава постаје члан између четвртог и шестог циклуса.

,,Тако да све то упућује да не треба гајити лажна очекивања и надувавати их, јер ми треба да будемо сигурни да смо испунили обавезе и да нашим партнерима можемо рећи да смо спремни, а са друге стране и НАТО мора бити спреман за проширење, за који је потребан консензус свих чланица“, рекао је он.

Лукшић је рекао да је реално очекивати да ће кључна тема наредног Самита бити ИСАФ Мисија и договор шта након 2014. године.

»И ако знамо да је то основна тема Самита биће тешко изборити се уз то да тема проширења буде присутна«, додао је он.

Лукшић је рекао да НАТО, после Авганистана, улази у нову фазу, наводећи да је учешће Црне Горе свим мировним мисијама добило позитивне оцјене, и да је т допринијело побољшању интерабилности војске.

Он је поручио да не треба бити оптерећен датумима, већ квалитетом урађених рефори.

,,Сматрамо да у НАТО треба да уђемо јер је то интерес друштва у цјелини. Логично је очекивати да ће се, ако сте једна од држава западног Балкана, имајући у виду и ту нашу помало и преоптерећену историју, исказати интерес за успостављањем безбједносног система који ће отклонити сваку будућу дилему“, додао је он.

Лукшић је казао да је охрабрен једним од посљедњих истраживања, која показују да је отприлике једнак број противника и заговорника чланста у Алијанси, уз одређен број неопредијељених.

Он сматра да су еконосмко-социјалне теме и питања дневне политике утицале да по страни ставе питање чланства и кампања за НАТО.

,,У наредним мјесецима потребно је да на различитим видовима примјене комуникационе стратегије, ојачамо интерес грана за ову тему, а онда ће све бити лакше“, казао је Лукшић.

Коментаришући улогу партија у кампањама за чланство у НАТО, он је рекао да сматра да оне треба да интензивирају свије активности, посебно партије које су опредијељење за чланство у НАТО.

,,Можемо се слагати или не на дневно-политичком нивоу, али то не треба мијешати са стратешким циљевима. Волио бих када би постојао неки механизам координације у том погледу између свих партија, бипо да су власт или опозиција како би тај циљ остварили“, навео је Лукшић.

Из ЦДТ-а су подсјетили да је 65 одсто посланика за НАТО, а да је подршка јавности око 35 одсто, и упитали да ли као потредсједник ДПС-а осјећа одговорност и за учинак своје партије када је у питању допринос подизању подршке јавности и кампањи за НАТО.

Лукшић је рекао да у ДПС-у разговарају о потреби да се сви више ангажују како би њихови чланови располагали адекватним аргументима за промовисање тих питања.

,,И мислим да сви треба да ураде слично кроз своје партије. Вјерујем да би сви на неки начин требало да осјећају одговорност, јер како је могуће да ако сте политички релевантни постоји таква врста јаза“, додао је он.

На питање из невладине организације Грађанска алијанса да прокоментарише то што, како сматрају, на велику одбојност чланставу у Алијанси утиче бомбарадовање Југосалвије, као и цивилне жртве у Црној Гори, Лукшић је казао да се у ратним сукобима дешавају трагични догађаји.

,,Несумњиво да је тај конкретан догађај током тих неколико мјесеци војних дејстава оставио озбиљан траг на наше друштво. Ако се вратимо 15 годима уназд, једна, потпуно погрешна, најблаже речено, политика Београда је повукла СРЈ у конфликт са Западом“, казао је он.

Лукшић је додао да је Црна Гора била жртва бомбардовања највећим дијелом због војних локација, као и да то не умањује осјећај становништва.

Он је подсјетио да постоји обавеза да се доносе одлуке које ће спријечити да Црна Гора икад више буде у ситуацији да трпи због било чијих »сулудих одлука« и не буде у прилици да сама одлучује.

,,Интерес је Црне Горе да, дјелујући кроз систем колективне безбједности, пружи одговоре и на трагичне догађаје из ранијег периода“, додао је Лукшић.

Као примјер непристарсности НАТО-а навео је примјер да је раније Алијанса била гарант безбједности Албанцима, а да је сада то за Србе тражила њихова Влада.

На питање студента Факултета политичких наука, да ли учешћем у мировним мисијама Црна Гора »на себи црта мету«, и руши односе са неким држава, Лукшић је казао да не мисли тако.

,,Искуство држава, поготово нових чланица, показује да нема корелације са том врстом ризика. То што ћемо бити члан НАТО-а од нас не чини никакву мету. Напротив, и када су у питању и економски бенефити, чланство у Алијанси може дјеловати само афирмативно“, навео је он.

На питање колико је потребно да држава уложи у војску да би се приближило НАТО стандардима, као и да и ће чланство у Алијанси утицати на повећавање плата војницима, Лукшић је рекао да су неопходна улагања у опрему и интерабилност, са циљем да та издвајања буду на нивоу до два одсто БДП-а.

Лукшић је похвалио активности ЦДТ-овог Инфо центра, наводећи да би требало размислити о успостављању таквих канцеларија и у другим, макар већим, црногорским градовима.

Грађански сат у Инфо центру организован је поводом годишњице постојања те канцеларије

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here