Насловна Друштво Љуљђурај: Новац за културу у Тузима расподијелити на квалитетан начин

Љуљђурај: Новац за културу у Тузима расподијелити на квалитетан начин

0
ПОДИЈЕЛИ

Коља Љуљђурај, предсједник Одбора СНП Тузи и одборник у Скупштини Главног града позвао је актуелну власт у градској општини да средства намијењена реализацији културних садржаја на простору Малесије расподијеле на квалитетан начин, подржавајући захтјеве који доприносе обогаћивању културног живота грађана, а не по личним и партијским симпатијама.

„Културне потребе грађана су сваким даном све захтјевније, посебно у оним срединама гдје су оне увијек недостајале и биле много мање него што су интереси локалног становништва, прије свих младих“, казао је Љуљђурај.

Из тих разлога, додаје он, у срединама каква је Малесија, издвајања у ове сврхе морају да буду на много већем нивоу.

„Опште је познато да су културни садржаји на овим просторима доста скромни, па су и захтјеви појединаца и прије свих, НВО сектора, оправдани како би се макар донекле обогатио културни живот локалног становништва“, истакао је Љуљђурај.

Према његовим ријечима, очекивања грађана од локалне власти у ГО Тузи су била велика, вјерујући да ће средства опредијељена у ове сврхе бити много већа него што показују подаци.

„Примјера ради, у 2015. години па све до јуна текуће године, локална власт у културне сврхе опредијелила је укупно свега 9.600 еура. Заиста симболична сума за културне потребе грађана за пуних 18 мјесеци. Иако је финансијским планом ГО Тузи, за 2015. годину, за културу и спорт било опредијељено 100.000 еура, културне активности за прошлу и за првих шест мјесеци ове године подржане су, ипак, са свега 9.600 еура. Али и та средства, углавном су опредијељена појединцима и НВО блиским актуелној власти у ГО Тузи, па чак и овдашњим школама за реализацију њихових активности као што је обиљежавање дана школе и томе слично, иако су васпитно-образовне институције у надлежности Министарства просвјете“, казао је Љуљђуровић.

Иако се актуелна власти у ГО Тузи жали да се нема средстава за велике пројекте чија реализација се очекује годинама вријеме је, наглашава он, да локалне власти средства опредијељена за културне садржаје реализују по критеријуму квалитета пројеката и потреба самих грађана.

„Јер, локалним структурама власти је познато ко на овим просторима својим активностима употпуњује културни живот грађана. Да нема добре воље исељеника са ових простора, који својим средствима одлучујуће доприносе реализацији највећих културних активности на овим просторима, културни садржаји на територији ГО Тузи били би заиста скромни. Зато још једном апелујемо на актуелну власт у ГО Тузи да средства намијењена реализацији културних садржаја на овим просторима заиста расподијели на квалитетан начин, подржавајући захтјеве који доприносе обогаћивању културног живота грађана, а не по личним и партијским симпатијама“, закључио је Љуљђурај.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here