Насловна Друштво Људска права у Монтенегру: Бунт ограничити, ЛГБТ промовисати

Људска права у Монтенегру: Бунт ограничити, ЛГБТ промовисати

2
ПОДИЈЕЛИ

Министарство унутрашњих послова Црне Горе огласило се данас поводом најављених измјена Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама, наводећи да њихов циљ „никако није да се онемогући или обесмисли легитимно, Уставом загарантовано и међународно признато право на слободу мирног окупљања“, на што их, како истичу, упозорава невладин сектор.

Према ријечима из саопштења МУП-а, циљ је да се пронађе адекватан баланс којим они који протестују не уважавају права других.

„Уживање права и слобода загарантованих Уставом, законом и ратификованим међународним прописима не може се тумачити у апсолутном смислу, односно не могу се користити на начин да угрожавају права других“, наведено је у саопштењу које преносе црногорски електронски медији.

Из МУП-а посебно истичу протест путем блокаде саобраћаја, оцјењујући да се овим видом бунта угрожава темељно људско право на слободу кретања.

„Блокадом виталних саобраћајница угрожено је темељно људско право на слободу кретања, угрожава се и слобода предузетништва, онемогућава се нормално обављање привредне дјелатности, повећавају се трошкови живота. Важно је истаћи да је усљед оваквих ситуација, које се у последње вријеме у континуитету понављају, угрожен веома значајан сегмент заштите грађана – рад и нормално функционисање хитних служби, као што је служба хитне медицинске помоћи, ватрогасна служба, којима мора бити омогућено несметано кретање у сваком тренутку и у свим дјеловима града, а од чије благовремене реакције зависе животи људи и њихова имовина„, казали су.

Монтенегро значајно напредује у ЛГБТ правима

lgbt

Када је ријеч о степену заштите људских права и слобода, у Министарству унутрашњих послова, како су истакли у данашњем саопштењу, сматрају да је држава Црна Гора најзначајније резултате постигла управо на пољу људских права у чијем су фокусу једнакост свих људи, без обзира на социјалне, политичке економске и друге разлике.

С обзиром на најављене ригорозне промјене Закона о јавном окупљању, којима се, како упозоравају из цивилног сектора, ограничава слобода исказивања бунта, стиче се утисак да у МУП-у под основним људским правима подразумијевају искључиво слободу сексуалног опредјељења, по коме Црна Гора јесте остварила „најзначајније резултате“.

Наиме, данас је тзв. Интернационална лезбејска, геј, бисексуална и трансексуална асоцијација (ИЛГА) објавила годишњи „индекс дуге“ који приказује стање права, политика и пракси које утичу на живот ЛГБТ припадника, односно на њихову једнакост у друштву у 49 државе Европе.

Црна Гора се налази на 21. мјесту од 49 земаља са 39 одсто слободе. Испред Црне Горе су Хрватска и Словенија, а иза Албанија (24), Босна и Херцеговина (25), Србија (28) и Македонија (41).

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ocekivano, kad je jedini predstavnik istinskog bunta – DF, Becic i Bogdanovic. Toj sarenoj populaciji se sa njima dvojicom kao poslanicima ukazala idealna prilika da prosperiraju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here