Насловна Насловна Србија у ОЕБС-у забранила литванско-украјинску изложбу о Криму

Србија у ОЕБС-у забранила литванско-украјинску изложбу о Криму

2
ПОДИЈЕЛИ

Литванију је узнемирила забрана председавајућег Организације за европску безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) да се у Бечу отвори изложба фотографија о Криму, коју су Литванци заједно са Украјинцима намеравали да организују уочи годишњице припајања Крима Русији.

Ivica-Dacic

Према речима литванских дипломата, током седнице сталног савета ОЕБС-а стални представник Литваније у Бечу, заједно са сталним представништвом Украјине, планирали су да отворе изложбу фотографија амбасадора Пјатраса Вајтекунаса о Криму. Приликом отварања изложбе планиран је био наступ џез музичара који је кримски Татарин.

„Србија, земља која председава ОЕБС-ом, и генерални секретар ОЕБС-а нису одобрили постављање такве изложбе испред зграде ОЕБС-а. Први пут у историји ОЕБС забрањује изложбу која треба да обрати пажњу на грубо кршење људских права“, рекао је у четвртак порталу Бе-Ен-Ес прес-аташе Министарства иностраних послова Кјастутис Вашкјаљавичјус.

Према речима дипломата, одржавање ове изложбе се подудара са годишњицом припајања Крима Русији.

У саопштењу МИП Литваније, наводи се да је „неприхватљиво да читава организација постаје талац хирова једне делегације, руске“.

На фотографијама Вајтекунаса забележена је војна техника без знакова препознавања, „љубазни људи“ (руска војска) који заузимају државна здања, митинзи о јединству Крима са Украјином и агресивну информациону кампању.

„Ова изложба требала је да укаже представницима ОЕБС-а на незакониту окупацију и анексију полуострва и повезано са тим на кршења људских права“, каже се у саопштењу.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Da Dačić nije to što jeste, a iz pristojnosti to neću izreći, uzvratio bi Litvancima da organizuju izložbu o zločinima na tzv.“Kosovu“, koje su ovi priznali, a ukrajinskoj naci-pučističkoj hunti da istraži i dokumentuje jezive zločine njihovih falangi u Kijevu, Odesi, Zaporožju, itd. Ali, previše je očekivati tako nešto od jednog „gmaza“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here