Насловна Друштво Литванија и Пољска неће дозволити тајне затворе ЦИА-е

Литванија и Пољска неће дозволити тајне затворе ЦИА-е

1
ПОДИЈЕЛИ

Пољска и Литванија саопштиле су да Американцима неће дозволити да граде тајне затворе на њиховим територијама, уколико предсједник САД-а оживи стари програм ЦИА-е који је омогућавао држање и испитивање затвореника у иностранству, јавља „Ројтерс“, а преноси „Спутњик“.

Литванија и Пољска су блиске савезнице САД и некада су дозвољавале присуство тајних затвора на својој територији, који су коришћени након 11. септембра 2001. године, под предсједником Џорџом Бушом а слични затвори су се налазили у Румунији, Тајланду и Авганистану.

На питање да ли би њена влада пристала да поново дозволи присуство затвора на својој територији, премијерка Пољске Беата Шидло је рекла: „Нема предлога и немамо простора за затворе“, наводи „Спутњик“.

Министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус, изјавио је да је његова држава спремна за сарадњу са САД око свих стратешких проблема, али да људска права морају бити поштована.

„Мучење људи није могуће по међународном праву, не само на правном пољу, већ и моралном,“, казао је он и нагласио: „Не вјерујем да било би која цивилизована држава требало да користи овакве методе. То није само мој лични став, већ и став моје државе,“ што говори довољно о ономе што се дешавало у овим затворима а познато је званичницима Пољске и Литваније. Ове двије државе сада су под притиском НАТО-а који своје трупе распоређује дуж границе са Русијом, упркос протестима становништва који задобијају малу медијску пажњу.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Tramp će sa zadovoljstvom nastaviti sa mučenjima muslimanskih terorista. Evo odlična prilika i da mu se mi podvučemo pod kožu: neka ih dovede ovamo i tuče koliko hoće, kad se umori ima naših koji će ga zamijeniti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here