Насловна Политика Линта: Срамна одлука Уставног суда Хрватске

Линта: Срамна одлука Уставног суда Хрватске

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је данас као срамну и скандалозну одлуку Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду Бранимиру Главашу у случају „гаража“ и „селотејп“, оцењујући да је тај суд „престао бити чувар Устава“.

miroslav-maretic

Коалиција је у саопштењу позвала новоизабрану председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи за кажњавање свих починилаца ратних злочина без озбира на националну припадност и успостављање правде за жртве.

Наиме, Уставни суд Хрватске је укинуо пресуду Главашу у случајевима „гаража“ и „селотејп“ у којима је правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године.

Пресуде су укинуте и осталој шесторици осуђених који су учествовали у злочину над српским цивилима у Осијеку.

„Срамна је била и одлука загребачког жупанијског суда из маја 2009. године да се Главаш и остали починиоци стравичних злочина над српским цивилима у Осијеку казне минимално – од пет до десет година затвора са циничним образложењем да имају огромне заслуге за одбрану Осијека од Југословенске народне армије и побуњених Срба“, рекао је Линта у изјави достављеној медијима.

Како је подсетио, Врховни суд Хрватске је јуна 2010. године смањио казну Главашу са десет на осам година.

Линта сматра да је Уставни суд Хрватске „престао бити чувар Устава и да се претворио у иниституцију која користи процедуралне разлоге да ослобађа ратне злочинце који су чинили злочине над српским цивилима и заробљеницима“.

„Уставни суд Хрватске је укинуо пресуде Главашу и шесторици осуђених јер су у већу загребачког жупанијског суда, које је маја 2009. године донело пресуде, седеле тобоже судије који су раније одлучивале о њиховом притвору“, тврди Линта.

Наведени случај је, како је оценио, само један у низу примера који показује да Хрватска има правосуђе које није ни професионално, ни независно ни непристрасно.

Према његовом мишљењу, врхунски цинизам представља чињеница да је Уставни суд објавио своју раније донету одлуку о укидању правоснажне пресуде Главашу и осталим осуђенима дан након што је Хрватска добила новог председника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here