Насловна Политика Линта: Шовинистичка изјава Грабар Китаровић

Линта: Шовинистичка изјава Грабар Китаровић

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта најоштрије је данас осудио изјаву новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да све грађане Хрватске сматра Хрватима.

miroslav-maretic

Линта је у саопштењу оценио да је реч о провокативној и шовинистичкој изјави.

„То практично значи да је Хрват и онај ко је православне вероисповести и ко је Србин по националности. Наведена изјава представља јасну поруку преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују“, рекао је Линта.

Он је навео и да се онда поставља питање за која права ће се Грабар Китаровић борити јер су „по истом аршину Хрвати који живе у Србији Срби, а Хрвати који живе у БиХ Босанци“.

Линта је позвао представнике хрватске националне мањине у Србији, Славена Бачића, председника Хрватског националног вијећа, Петра Кунтића, председника Демократског савеза Хрвата у Војводини и Томислава Жигманова, директора Завода за културу војвођанских Хрвата да јавно кажу да ли подржавају став хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да су Срби у Хрватској Хрвати, што подразумева да су и Хрвати у Србији Срби или ипак осуђују наведени став.

„Ако Грабар Китаровић смета, како каже, ословљавање с грађанке и грађани онда би поред ословљавања са Хрватице и Хрвати требала истовремено да користи и термин припадници српске и других националних мањина“, сматра Линта.

Линта је, такође, у саопштењу, оценио изјаву Грабар Китаровић – да би волела да и Влада Србије реши питање положаја хрватске мањине у Србији што спада, како наводи, у поглавље 23 „Правосуђе и људска права“, лицемерном.

Он је у том контексту Грабар Китаровић подсетио да је Хрватска 30. јуна 2011. године затворила преговоре о поменутом поглављу 23, а да није решила већину проблема преосталих Срба у Хрватској и стотина хиљада протераних Срба који живе расејани широм света.

Председник Коалиције удружења избеглица позвао је председницу Хрватске да се јавно заложи за реализацију преузетих обавеза из уставног закона и да не дозволи да се „убице Срба слободно шетају у Хрватској или да се преосталим и протераним Србима врате одузета права“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here